Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyar-horvát jószomszédi viszony fontos mindkét fél számára

Csordás Bettina

2018.10.24. 19:49

A politikában van, amikor a kötelesség egyben öröm forrása is, a mai látogatás is az, hiszen politikusokként kötelességünk jószomszédi kapcsolatokat ápolni egymással, mindannyiunk kötelessége segíteni külhonban élõ honfitársainkat - jelentette ki Kövér László, az Országgyûlés elnöke szerdán a magyar-horvát határ menti házelnöki találkozó eszéki állomásán.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán Eszéken Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel letették a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumának alapkövét.

Eszék és a környező magyar falvak nekünk ugyanazt jelentik, amit a horvátoknak Pécs és a vonzáskörzetébe tartozó baranyai vagy somogyi horvátlakta települések. A két megyeszékhelyben közös, hogy ott épültek fel a kisebbségi lét meghatározó oktatási és nevelési központjai"

– mondta a magyar Országgyűlés elnöke.

Számunkra öröm, hogy Magyarországon megújíthattuk a rendszerváltozás előtt is működő horvát intézményeket és iskolákat, és jól képzett tanerővel, modern felszerelésekkel ellátva vonzóvá tudtuk tenni a hazai horvátság számára"

– hangsúlyozta Kövér László. 

Mi, magyarok és horvátok, valamint a többi közép-kelet európai sorstársaink, együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön, együtt a saját nemzeti érdekeinket és a térségünk érdekeit egyaránt jobban tudjuk érvényesíteni, mintha külön tennénk" 

– hangsúlyozta a magyar házelnök.

Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnök beszédében elmondta, a magyarországi horvátok elégedettek helyzetükkel és jogaikkal, amelyeket Magyarország biztosított számukra.

A horvát kormány is igyekszik megfelelő feltételeket teremteni a horvátországi magyarok számára, a HMOMK kollégiumának alapkőletétele fontos lépés, hogy a kisebbségek meg tudják élni identitásukat"

– emelte ki.

Horvátország és Magyarország kisebbségvédelme példaértékű más országok számára, nagyon magas szinten van. "Ezt nem azért mondjuk el mindig, hogy dicsérjük egymást, ezt elismerik a nemzetközi intézmények is" – jelentette ki Jandrokovic. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére