Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A liberális véleménydiktatúrával szemben jön létre a magyar–lengyel jogi intézet

888.hu - MTI

2020.09.28. 15:12

Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt hétfőn, miután fogadta lengyel kollégáját, Zbigniew Raut.

Szijjártó Péter elmondta, a nemzeti érdeket egyértelműen előtérbe helyező, keresztény alapokon politizáló két patrióta kabinet politikája sokszor megemészthetetlen a nemzetközi liberális fősodor számára, amely ezért folyamatosan támadja a két országot.

A magyar diplomácia első embere kiemelte, a közös jogi intézet a kellő jogi biztonságot, bázist és tudást fogja felhalmozni a liberális ideológiai véleményelnyomással szemben.

Lengyelország nemcsak Magyarország barátja, hanem bajtársa és legszorosabb szövetségese Európában”

– húzta alá Szijjártó Péter, majd hozzátette, a magyar külpolitika érdekérvényesítő képessége nagymértékben múlik a V4-ek erején, illetve Magyarország és Lengyelország szövetségének erősségén, ezért annak fókuszában mindig ott van a magyar–lengyel kapcsolatok és a visegrádi csoport folyamatos erősítésének szándéka.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a V4-ek ma a legszorosabb, leghatékonyabb és a legeredményesebb szövetség az Európai Unión belül.

Az európai jövőről szóló kőkemény vitákat is ezen szolidaritás és együttműködés talaján vívjuk meg”

– fűzte hozzá.

Szijjártó Péter leszögezte, Lengyelország és Magyarország elutasítja az Európai Bizottság új migrációs paktumát, mivel az egy migrációbarát, a bevándorlást inspiráló dokumentum, amely újabb és újabb migrációs hullámok megindulásának veszélyével fenyeget, valamint továbbra is szerepel benne a kötelező betelepítési kvóta.

Az továbbra is vörös vonal, számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan”

– rögzítette, hozzátéve, hogy a V4-ek továbbra is folytatják a migráció megállítására irányuló sikeres politikájukat.

Kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány kezelésére a Visegrádi Koordinációs Központ felállítását kezdeményezték, Lengyelország vezetésével.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy Varsó és Budapest között létre kell hozni a gyorsvasúti kapcsolatot, Szlovákián és Csehországon keresztül.

Az előkészítő tárgyalások már zajlanak, a tervek szerint a felek a beruházás alapjait rögzítő dokumentumot még az idén aláírják – jelezte.

Zbigniew Rau a két ország szoros kapcsolataira utalva példaként említette az idén százéves varsói csata megnyeréséhez nyújtott magyar segítséget. Mint kiemelte, az idén harmincéves V4-es együttműködés az egyik leghatékonyabb regionális mechanizmus az EU-n belül, gazdaságaik gyorsabban fejlődnek, mint a kontinens nyugati részének országaié.

Többek között kitért arra is, hogy a V4-ek egyetértenek Fehéroroszországgal kapcsolatban, és tisztában vannak azzal, hogy az ottani társadalom is szeretné megélni alkotmányos jogait, és alakítani a saját jövőjét.

Ebben segít a V4-országok miniszterelnökei által Lublinban előkészített csomag, amelyet Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő fog bemutatni az Európai Tanács ülésén”

– jelezte a lengyel külügyminiszter.

Zbigniew Rau álláspontja szerint az EB új migrációs paktuma a választás lehetőségét veszi el a befogadó országoktól és a migránsoktól is.

„A terv mélyebb átgondolást és vitát igényel, amelyben védeni fogjuk álláspontjainkat” – hangsúlyozta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére