Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A legjobbkor jöttek a juttatások

888.hu

2022.03.24. 09:45

„Az állami juttatások, a béremelések, valamint a több területen működő árbefagyasztás miatt a magyar emberek kevésbé szembesülnek a háborús helyzet kedvezőtlen következményeivel, mint a világ más országaiban élők” – mondta a Magyar Nemzetnek Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője jelezte: a gazdagabb államokban is gondot okoz az árak emelkedése, Afrika északi országaiban pedig az is előfordulhat, hogy éhséglázadás tör ki, mert nem érkezik oda elég gabona.

 

A koronavírus-járvány után most az Ukrajnában zajló háború és annak következményei állították rettentő nehéz helyzet elé a kormányzatokat, köztük a magyart is. Varga Mihály pénzügyminiszter a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell védeni a magyar gazdaságot a háborúnak való kitettségtől. A feladat azért sem egyszerű, mert nem lehet tudni, meddig tartanak még az összecsapások, meddig fajulnak a véres események.

 

Nem látunk előre, sok a bizonytalanság. Nem tudhatjuk, hogy pár nap múlva békét kötnek-e a felek vagy még hónapokig tart a háború. Ha hamarabb elhalkulnak a fegyverek, akkor kérdés, hogy mennyi idő után oldják fel az Oroszország elleni szankciókat. Vagy ha élesedik a helyzet, akkor milyen szigorítás jön még. Minden lépés befolyásolja a gazdasági kilátásokat, ezért most nagyon nehéz előrejelzéseket készíteni”

– mondta Suppan Gergely a Magyar Nemzetnek.

A Takarékbank vezető elemzője jelezte: nem lehet megbecsülni az események közvetett hatását.

 

„Azt látjuk például, hogy egész Európában elszállt az infláció, ami rontja a háztartások jövedelmi helyzetét, így a vásárlóerejét. Emiatt esetleg csökkenhet a külső kereslet, és ha így lesz, akkor kérdés, hogy milyen mértékben. Ezek olyan másodlagos hatások, amelyekre jelenleg nincs rálátásunk” – magyarázta a szakértő.

Suppan Gergely emlékeztetett: nemrégiben még mindenki abban reménykedett, hogy itt a vége a koronavírus-járványnak, fel lehet oldani minden korlátozást, felpörög a turizmus és végre minden terület helyreáll.

„Ehhez képest kirobbant a háború, amely újra növeli a bizonytalanságot, emiatt lehet, hogy az emberek ismét visszafogják az utazásaikat. Főleg akkor, ha azzal szembesülnek, hogy nem tudják kifizetni a rezsit és nem jut elég pénz élelmiszerre sem. Emiatt megeshet, hiába várjuk, hogy Európa északi országaiból a turisták elutazzanak a déli államokba. A portugálok és az olaszok erre már nagyon számítottak, ahogy a görögök is. Ha nem tud talpra állni a turizmus, akkor ezek az országok sem tudnak erősödni. Ennek is következményei lesznek” – ismertette az elemző.

Suppan Gergely hangsúlyozta: egész Európa nehéz helyzetbe került, megnőtt a kiszámíthatatlanság, miközben a költségek emelkednek.

 

Gondoljunk csak a vendéglősökre! Jelentősen nőnek a kiadásaik, mert elszaladtak az energiaárak, drágább lett az étolaj, a hús és a többi élelmiszer. Brutálisan kellene árat növelniük, de nem tudnak, mert akkor nem lesz vendégük”

– mondta.

A szakértő szerint Magyarország esetében kedvező, hogy a kormány az év elején visszafizette a gyermeket nevelő családoknak a tavalyi személyi jövedelemadójukat, ahogy nagyon jókor építették vissza a 13. havi nyugdíjat is. Az is szerencsés, hogy húsz százalékkal nőtt a minimálbér, illetve hasonló mértékben emelkedtek több ágazatban is a bérek. Arról nem is beszélve, hogy a rezsicsökkentés véd az energiaárak emelkedésétől, ahogy a különböző ársapkák is a drágulástól.

 

A magyar lakosságnak mindezek olyan puffert adnak, melyek miatt kevésbé szembesülnek azokkal a kedvezőtlen következményekkel, amelyekkel például Európa vagy a világ más országaiban élők. A nálunk gazdagabb államokban is gondot okoz az árak emelkedése, míg Afrika északi országaiban arra is fel kell készülni, hogy éhséglázadás tör ki, mert nem érkezik oda elég gabona”

– emelte ki a vezető elemző.

 

Suppan Gergely beszélt arról is, hogy sem az inflációt, sem a GDP növekedését nem lehet most biztosan előre kalkulálni, ahogy a folyó fizetési mérleg alakulását sem.

„Az jó hír, hogy a forint stabilizálódott, de senki nem tudja megmondani, hogy mi történik, ha tovább fokozódik a helyzet. Nyilván rontani kell a prognózisokon, remélhetőleg nem túl jelentős mértékben. Nagyon sok minden azonban még a jövő kérdése” – tette hozzá.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: Erős vár a mi Istenünk

Erős vár a mi Istenünk, jó fegyverünk és pajzsunk. Ha ő velünk, ki ellenünk? – írta a miniszterelnök a Facebook-on.

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Nehéz hetek, hónapok várnak a hazai – és az európai – sportélet főszereplőire a hideg beköszöntével. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnökének minapi nyilatkozata szerint a magyar sport a rendszerváltozás utáni legnagyobb kihívásával néz szembe a háború okozta energiaválság miatt. A 888.hu megpróbált utánajárni, mivel kell szembenézni a sportélet főszereplőinek, illetve annak, hogyan lehet csökkenteni az emelkedő költségeket.

Már nem ömlik a gáz a tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken – közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője.

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére