Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kormánypártok népszerûsége az egekben van

Bokor Gábor

2018.06.28. 07:49

A Závecz Research legújabb felmérése szerint a teljes népességen belül a kormánypártoknak több szavazójuk van, mint az utánuk következõ négy parlamenti pártnak együtt.

Ebben az évben sem fenyegette senki a kormánypárt vezető helyét a támogatottsági versenyben, ami az áprilisi választás óta még biztosabb – áll a Magyar Hírlap által szemlézett elemzésben. 

A Závecz Research rámutatott, hogy a 2006 áprilisában baloldali győzelemmel zárult országgyűlési választások után két hónappal vette át a vezetést az MSZP-től a pártok támogatottsági versenyében a Fidesz, és ezt a pozíciót immár tizenkét éve, azaz 144 hónapja tartja.

A Fidesz eközben megnyert már három országgyűlési – mindegyiket kétharmaddal –, két önkormányzati és két európai parlamenti választást. 

A biztos szavazók körében ötven százalék feletti volt az év elején a Fidesz-KDNP népszerűsége. Ez az arány nem igazán változott az első hónapokban. A kormánypártokhoz senki nem tudott közelebb férkőzni, a tíz százalék körül mozgó Jobbik és MSZP versenyzett a második helyért, míg a többiek a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottság megszerzéséért. 

A választások után pedig semmit nem változott a felállás, a Fidesz-KDNP támogatottsága tovább nőtt. Májusban a ZRI Závecz Research ötven, a Nézőpont ötvennégy, a Medián pedig ötvenkilenc százalékot mért a kormánypártok esetében. 

A győztes Fidesz–KDNP-nek a teljes népességen belül több szavazója van, mint az utána következő négy parlamenti pártnak együtt"

– írta elemzésében a Závecz Research, majd hozzátették, hogy eközben az ellenzék széteső pártjai nem tudtak semmilyen érdemi erősödést felmutatni.

A Nézőpont csak kilenc százalékra mérte az MSZP-Párbeszédet, a Medián és a Závecz tizenegy százalékra, a Publicus pedig tizenöt százalékra. A Jobbiknál a Publicus tizennyolc, a Nézőpont tizenkilenc, a ZRI pedig huszonegy százalékot mért. A DK-ra hat százalék, az LMP-re ennél kevesebben szavaztak volna. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére