Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kormányfő által szerdán bejelentett gazdasági csomag részletei

888.hu

2020.03.19. 07:36

Orbán Viktor bejelentette a legújabb koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntéseket. A miniszterelnök a kormányülés szünetében beszélt a többpontos gazdasági intézkedéscsomagról. Az erről szóló kormányrendelet szerda éjfél előtt 4 perccel jelent meg a Magyar Közlönyben.

Magánszemélyek és vállalkozások szerda éjfélig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A fizetési moratórium minden hitel- és kölcsönszerződésre vonatkozik, illetve pénzügyi lízingszerződésre, írja az Index.

A moratórium nemcsak a tőketörlesztésre és a kamatra terjed ki, hanem még a hiteldíjra is, azaz semmilyen költséget nem kell fizetni.

A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart, de az időtartamát egy újabb kormányrendelet meghosszabbíthatja. Akinek a szerződése 2020-ban jár le, az is élhet a törlesztési moratóriummal, ilyenkor a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama 2020. december 31-éig meghosszabbodik. Aki viszont továbbra is rendesen törlesztene, az is gond nélkül megteheti, mivel a fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

Az olyan súlyos gondokkal küszködő szektorokban, mint a turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, szerencsejáték, filmipar, rendezvényszervezés, előadó-művészet és sportszolgáltatás a nem lakásként bérelt helyiségek bérleti díját tilos megemelni, és a bérleti szerződést június 30-ig tilos felmondani. A felmondási tilalom újabb kormányrendelettel meghosszabbítható.

Ezekben a szektorokban a dolgozók után a munkáltatónak nem kell járulékot fizetni március, április, május és június hónapokban. A munkavállaló bérét terhelő járulékok közül ezekben a hónapokban kizárólag az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, de legfeljebb 7710 forintot kell fizetni. Március 1. és június 30. között turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell befizetni.

A személyszállítási szolgáltatást végző katás egyéni vállalkozóknak – vagyis, ahogy Orbán Viktor a szerdai videóban fogalmazott: a taxisoknakmárcius, április, május és június hónapokban nem kell adózniuk. Mivel a katázóknak mindig a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell befizetniük az átalányadót, így a taxisoknak majd csak augusztus 12-én kell adózniuk, a júliusi munkavégzés után.

Ez nagyjából félmillió magyart érint.

A Pénzcentrum számítása szerint csak a turizmusban mintegy 428 ezer főt foglalkoztatnak, és további 80 ezer főt számlál a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás is.

A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, Orbán Viktor megfogalmazása szerint azért, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy néhány, a 2012-es Munka törvénykönyvében szereplő szabály nem érvénytelenné vált egészen az országos veszélyhelyzet lejárása utáni 30. napig.

A Munka törvénykönyve szerint a munkáltató a munkaidő-beosztást nem módosíthatja a munkanap előtti napokban, ha módosítani akar, akkor azt legalább 96 órával (4 teljes nappal) előre kell bejelentenie.

Az új kormányrendelet alapján a munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztást.

Emellett a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti, és jogában áll leellenőriznie a munkavállalók egészségi állapotát is.

A kormányrendeletben szerepel az is, hogy a csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját, a THM-et a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,9 százalék) plusz 5 százalékban maximalizálják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére