Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kormány partnernek tekinti a főváros új vezetését

Horváth József György

2019.11.06. 17:20

A kormány partnernek tekinti a főváros új vezetését – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A főpolgármester, aki Orbán Viktor miniszterelnök meghívására vett részt a szerdai kormányülésen, úgy vélekedett: szakmai kérdésekben sokkal könnyebb lesz megegyezésre jutni a kormánnyal, mint a nagypolitikai ügyekben.

Gulyás Gergely közlése szerint a kormányülésen megegyeztek, hogy azokat a „csatornákat”, amelyeket Tarlós István korábbi főpolgármesterrel működtettek, a jövőben is használják, utalt a közfejlesztési tanácsra. A miniszter beszámolója szerint Karácsony Gergely világossá tette, hogy a folyamatban lévő legfontosabb beruházások közül melyek azok, amelyeket támogat, és melyeket nem. Gulyás Gergely előbbiek között említette a Budapest Honvéd FC számára épülő Bozsik-standion befejezését. A kézilabda multicsarnok megépítését szintén támogatja Karácsony Gergely, az atlétikai stadionról a november végi Fővárosi Közgyűlést követően tud állást foglalni a főpolgármester – ismertette a miniszter.

Az egészségügyi fejlesztésekről elmondta, bár azok a kerületek illetékességébe tartoznak, a kormány „tudomásul veszi”, hogy a főpolgármester ezekben a témákban is „aktív kíván lenni”.

A kormány nem kíván a főpolgármester és a kerületek vezetőinek támogatása nélkül fejlesztéseket végezni

– jelentette ki Gulyás.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a szerdai egyeztetést jellemző „konstruktív, valóban Budapest fejlesztésére koncentráló” szakmai szemlélet a jövőben is megmarad a főváros új vezetésével. Karácsony Gergely azt mondta: mindannyiunk közös célja, hogy a főváros fejlődni tudjon a következő években. Közlése szerint szóba került a fővárosi közfejlesztési tanács november végi, december elejei összehívása, amelyen áttekintik a főváros szempontjából kiemelt projekteket.

Felvetette azt is, hogy a kormány és a főváros kétszintű igazgatásának bonyolult kérdéseit egy „Budapest-törvényben” foglalják össze. Orbán Viktor miniszterelnök ettől elzárkózott – fűzte hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta, azt szeretné, ha a főváros és a kormány kapcsolatai „intézményesek” és „tartalommal teliek” lennének. A kormányülésen ismertette a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén meghozott – köztük a Liget-projekttel kapcsolatos – döntéseket. Megismételte, kampányban tett ígéretei arra kötelezik, hogy a kerületek számára fontos ügyeket is képviselje.

A Csepel-szigeti atlétikai stadion építésének és az atlétikai világbajnokság megrendezésének ügyéről Karácsony Gergely közölte: azt kérte a kormánytól, hogy a fővárosi önkormányzat részletesebben tudjon tájékozódni a beruházásokról és a kabinet várja meg a közgyűlés november végi ülését.

A főpolgármester az egészségügy, a zöldfelületek és a közösségi közlekedés ügyét nevezte programja három legfontosabb pillérének. „Ehhez keresek szövetségeseket” – hangsúlyozta, majd úgy fogalmazott: „lesznek vitáink (...), de látok reális lehetőséget arra, hogy a program megvalósításához a kormányt szövetségesként meg tudjuk nyerni”.

A Liget-projektről ismertette: a kormányülésen „nagy egyetértés volt abban”, hogy városligeti közlekedési átszervezésekben, fejlesztésekben közösen lépjenek előre.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, szerinte az újbudai szuperkórház helyszínének kiválasztásáról érdemes szakmai vitát folytatni. Kérdés például, hogy a terület közösségi közlekedési kapcsolata miatt valóban a legideálisabb helyszín-e egy ilyen intézménynek.

Az atlétika stadionról szólva arról beszélt: „alaphozzáállásuk nem támogató”, de egy ilyen fajsúlyú beruházás tekintetében „fontos minden körülményt mérlegre tenni”, ezért kérte a miniszterelnöktől, hogy a megalapozott döntés érdekében kapjon haladékot a fővárosi önkormányzat.

Karácsony Gergely azt mondta, a közgyűlés ezzel kapcsolatos álláspontja is „összefüggésbe lesz hozható” azzal, hogy milyen konszenzus jön létre a kormánnyal a főváros számára fontos más beruházásokról. A főváros nyitott minden együttműködésre, amennyiben a számára fontos projektek megvalósulnak – jegyezte meg.

A közösségi közlekedés finanszírozása kapcsán a kormányülésen is jelezte, követni kellene a nemzetközi sztenderd finanszírozási arányt, azaz a finanszírozáshoz egyharmadával kellene hozzájárulnia a kormánynak. „A felhúzott szemöldökök számából arra következtetek, hogy ebben még meg kell győznöm a kormányt” – fogalmazott.

A főpolgármester-helyettesek száma kapcsán Karácsony Gergely azt mondta: nem érzi, hogy az öt helyettes illetményén múlna a fővárosi költségvetés. Azt ígérte, hogy a Főpolgármesteri Hivatal kisebb létszámmal és hatékonyabban működik majd.

A BKV munkavállalóinak bérkövetelésről azt közölte: valószínűleg a 15 százalékos béremelést nem tudják tartani, de megpróbálnak egy jó kompromisszumot kötni a munkavállalókkal.

Karácsony Gergely elmondta, hogy a közfejlesztési tanács főváros által delegált tagjai között lesz kormánypárti kerületi polgármester is. Egy egységes fővárosi parkolási rendszer létrehozására vonatkozó kérdésre reagálva elmondta: a fővárosi önkormányzatnak a kerületekkel kell egyeztetnie az ügyben. Szerinte egy egységes, költséghatékonyabb szabályozást el lehet érni.

Gulyás Gergely szintén kérdésekre elmondta: a kormány eddig is segítette a budapesti közösségi közlekedés működését. A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a fővárost érintő kötelezettségvállalásait a kormány továbbra is teljesíti – közölte.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 217 milliárd forintnyi budapesti adósságot vállalt át Tarlós István főpolgármester időszakában, és ez teszi azt lehetővé, hogy Budapest „hitelképes és komoly adósságok nélkül tud működni”.

Borkai Zsolt lemondására egy szóval reagált: „heuréka”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Málta magának követeli azt az ősi óriáscápafogat, amelyet György brit herceg a hétvégén kapott ajándékba Sir David Attenborough világhírű természetfilmestől új filmje bemutatása alkalmából.

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

Lemondásra szólította fel az EB alelnökét Varga Judit | Szja-mentesek lehetnek a munkavállalói koronavírustesztek | Karácsony száműzné Szent István szobrát a róla elnevezett parkból.

Nemzetközi képzési központot hoznak létre a debreceni Atommagkutató Intézetben

A debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) és az Isotoptech Zrt. konzorciuma a Széchenyi 2020 programban Nemzetközi Radiokarbon AMS Kompetencia és Képzési Központot hoz létre, a több mint 1,8 milliárd forint összköltségű beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap csaknem 1,4 milliárd forintos támogatásával készül el – közölte az Atomki az MTI-vel.

„Egészpályás letámadás kell az LMBTQ-lobbi ellen” – bekeményít a veszprémi jobboldal

„Egészpályás letámadás kell az LMBTQ-lobbi ellen” – bekeményít a veszprémi jobboldal

A hétvégén megalakult, egész pontosan újjáalakult az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) veszprémi csoportja. Az eseményt követően Halmay Gábor veszprémi IKSZ-elnök, valamint Nacsa Lőrinc, a szervezet országos vezetője nyilatkozott a 888-nak.

Mohács 5 tanulsága

Mohács 5 tanulsága

A vasárnapi mohácsi időközi választásra reflektálva írt bejegyzést a Nézőpont Intézet, ahol a polgármesterjelöltek mellett, képviselőket is választottak. Ennek a választási eseménynek öt fontos tanulságát szedte össze most a Nézőpont.

Karácsony száműzné Szent István szobrát a róla elnevezett parkból

Karácsony száműzné Szent István szobrát a róla elnevezett parkból

A szerdai közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint Szent István, az államalapító király szobrát az eredeti tervvel ellentétben nem Budapest egyik kiemelt helyén állítaná fel a baloldali vezetés, hanem a XIX. kerületi Templom téren – közölte a Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja.

Szlovénia vörös listára teszi Magyarországot

Szlovénia változtat az országok járványügyi besorolásán, Magyarország és Ausztria egyes közigazgatási területei is vörös listára kerülnek – közölte a válságkabinet hétfői sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére