Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kommunizmus a közös magyar tragédiánk - így emlékeztek a kormány tagjai a kommunizmus áldozataira

Pörge Béla

2019.02.25. 21:08

A mai napon számos megemlékezést tartottak, ezek közül idézünk fel néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Ideje, hogy politikai pártállástól függetlenül ki tudjuk mondani: a kommunizmus közös magyar tragédiánk volt"

– jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn Budapesten, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Alig van olyan magyar család, amelyet ne sújtott volna valamilyen formában a kommunizmus – hangsúlyozta Varga Mihály, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője a Gyorskocsi utcai börtön előtt mondott beszédében.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, a KDNP fővárosi választmányának elnöke emlékeztetett, az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ez a nap emlékeztet bennünket a magyar demokratikus politikai rendszer végére – mondta.

Rámutatott: a kommunizmus alatt senkinek sem járt a biztonság, a bizalom és a szabadság. A diktatúra lényege a félelem fenntartása és az emberi lélek megtörése volt.

Gulyás Gergely a budapesti Terror Háza Múzeum és a Fidelitas közös megemlékezésén arról beszélt, hogy a kommunizmus civilizációs zsákutca volt.

Trócsányi László igazságügyi miniszter elmondta, hogy a kommunizmust nem jól hangzó szózatokból építették fel, hanem az áldozatok szenvedéséből. Hozzátette, hogy pontos számokat nem tudnak, hiszen a rémtettek egy részére még mindig nem derült fény, de a rendszertől szenvedők nagyságrendjére lehet következtetni.

A kommunizmus világszerte százmillió halálos áldozatot követelt, Közép-Európában pedig több mint egymilliót"

– mondta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Dombóváron, és kijelentette: amikor a kommunista rezsim cselekedeteiről beszélünk, szavakba sem lehet önteni bűneik súlyát.

Rétvári Bence szerint bűnözők voltak, akik a kommunizmus révén a hatalmat megszerezték. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szegeden emlékeztetett arra, hogy 1950 és 1953 között egymillió ember ellen indult büntetőeljárás, több mint 600 ezer vádirat és több mint 300 ezer elmarasztaló ítélet született. Nyolcszázezer honfitársunkat hurcolták a Gulagra málenkij robotra, közülük 200 ezren soha nem tértek vissza. Az ötvenes évek elején vagy az 1956-os forradalmat követő megtorlások során több ezer embert végeztek ki.

A kommunizmus áldozatai voltak a Recskre kényszermunkatáborba hurcoltak, a kitelepítettek, az internáltak, a munkahelyükről elbocsátottak és azok is, akiket soha nem engedtek továbbtanulni"

– tette hozzá.

A kommunizmus és a bolsevisták az anyagi javak mellett a lelkünket, a hitünket, a kultúránkat és az egyházunkat akarták elvenni, azaz a lényegünket akarták megsemmisíteni"

– jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben hétfőn, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen.

Áder János a budapesti Terror Háza Múzeumnál gyújtott gyertyát feleségével az emléknap alkalmából.

A kommunizmus áldozatainak emléknapjáról bővebben EBBEN A CIKKBEN írtunk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére