Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Jobbik egykori szimpatizánsai aláírásait hamisíthatta az EP-ajánlóíveire

Horváth Tamás

2019.05.03. 13:30

Ez megmagyarázná, hogy az identitását vesztett pártnak hogyan sikerülhetett 48 óra alatt több mint húszezer aláírást összegyűjtenie.

A pártot korábban támogatók személyes adatai és aláírásai is felkerülhettek a Jobbik európai parlamenti választási aláírásgyűjtő íveire, de az érintettek tudta nélkül – tudta meg a Magyar Nemzet.

Információik szerint több, korábban a Jobbikkal szimpatizáló személy azzal a megkereséssel fordult a Nemzeti Választási Irodához (NVI), hogy kikérjék, adataik mely pártok ajánlásai között szerepelnek.

Az iroda válaszaiból kiderült, nevük, címük, személyi azonosítójuk, sőt aláírásuk is úgy került a Jobbik ajánlóíveire, hogy ők azt nem írták alá. Vagyis a Jobbik az EP-választási aláírásgyűjtése kapcsán oly módon hamisíthatta az íveken szereplő adatokat, hogy nem létező, illetve közvetlen hozzájárulást nem adó személyek is szerepelhetnek a vonatkozó listán.

Tudvalevő, minden állampolgárnak lehetősége van arra, hogy adatai megadásával elektronikus úton kikérje a választási irodától, hogy mely párt(ok) ajánlóívén szerepel a neve.

Mindez addig tehető meg, amíg az NVI meg nem semmisíti az íveket. Ezzel a közérdekű adatigényléssel többen is éltek, s megdöbbenve tapasztalták, hogy – dacára annak, hogy már nem szimpatizálnak a Jobbikkal – szerepelnek a párt EP-választási ajánlásait rögzítő ívek egyikén.

Ez történt Bertók Mártonnal is, aki a lapnak elmondta, 2018-ban szakított végleg a Jobbikkal, annak balratolódása miatt, de korábban számtalanszor támogatta a pártot különböző aláírási ívek kitöltésével.

Kikértem a választási irodától, mely pártokat támogattam, és a válaszukból megdöbbenve értesültem, hogy a Jobbikot is, noha ez egyáltalán nem történt meg”

– állította a Csongrád megyei fiatalember, aki az információk szerint csak egyike azoknak, akiknek személyes adataival a Jobbik visszaélhetett.

Az adatok kikérésének hátterében az állhat, hogy a Jobbik idén alig 48 óra alatt gyűjtött össze több mint húszezer aláírást, ami a pártot jól ismerők szerint példa nélküli teljesítmény.

Amennyiben ilyen cselekmény a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével haszonszerzési céllal vagy jelentős érdeksérelmet okozva történik, felmerülhet a személyes adattal visszaélés vétsége”

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője.

Mint fogalmazott: amennyiben pedig az adatgyűjtési tevékenység hamis közokirat készítését eredményezheti, alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A jogász emlékeztetett: ez nem az első eset, hogy a Jobbik választási visszaélés gyanújába keveredett, tavaly Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Kövér László házelnöknél a jobbikos Farkas Gergely képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség akkor úgy értékelte: megalapozott gyanú merült fel abban a tekintetben, hogy az érintett képviselő a 2018-as országgyűlési választás jobbikos jelöltjeként 600 ezer forintot ajánlhatott fel az LMP egyik jelöltjének, amennyiben az illető visszalép a megmérettetéstől.

Mindkét esetkör egy identitását vesztett politikai formáció elkeseredett küzdelmének bizonyítéka a fennmaradásért”

– fogalmazott ifjabb Lomnici Zoltán.

A fentiekkel kapcsolatban a Magyar Nemzet megkereste az NVI-t is, ahol közölték, az EP-választás kapcsán eddig mintegy 2100 megkeresés érkezett az irodához, amelyekben a beadványozók arról érdeklődtek, hogy mely pártok ajánlóívein szerepel a nevük.

Horrorkoalíció Fotó: MTI

A választópolgár a kézhez kapott tájékoztatás alapján az illetékes nyomozó hatóságnál tehet feljelentést, ha az adott párt ajánlóívét nem írta alá, ennek alapján büntetőeljárás keretében vizsgálják ki a jogszabálysértést – tájékoztatott a hivatal, hozzátéve, az ajánlóíveket a szavazást követő kilencvenedik nap utáni munkanapon kell megsemmisíteni, de ez természetesen nem érinti azokat az ajánlóíveket, amelyeket a nyomozó hatóság az eljárás során lefoglalt.

A lap megkérdezte Szabó Gábort, a Jobbik pártigazgatóját is, előfordulhatott-e, hogy az ajánlóíveikre olyan személyek adatai, aláírása került, akik most nem támogatták a Jobbikot.

A politikus úgy válaszolt: nincs tudomásuk arról, hogy ilyen eset náluk megtörtént volna, s szerinte mindez csak úgy fordulhatott volna elő, ha valaki a gyűjtőiknél a sajátja helyett más személy adatait adta meg, és írta alá helyette a dokumentumot.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szlovénia határrendészek toborzásába kezdett

Szlovénia pályázati kiírással mintegy száz új határrendészt keres a határőrség állományának feltöltésére a növekvő számú illegális határátlépések miatt – közölte a szlovén sajtó pénteken.

Brit iskolai kezdőszett 2019-ben: vadászkés, machete, szamurájkard

Nagy-Britanniában ebben az évben több mint 1000 olyan diákot fogtak el, akik valamilyen szúróeszközzel fenyegették meg iskolatársaikat.

Brutális pénzbüntetést szabtak ki az Antifa két tagjára

Brutális pénzbüntetést szabtak ki az Antifa két tagjára

Tavaly novemberben két szélsőbaloldali randalírozó felgyújtott egy mozdonyt, mellyel több mint egymillió eurós kárt okoztak.

A bevándorlók partra szállítása után az Ocean Viking folytatja a migránstaxizást

A migránsok befogadását Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália, illetve Románia vállalta – jelentette be pénteken az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja.

Megint megrohamozzák a migránsok az így is ingatag lábakon álló Görögországot

Megint megrohamozzák a migránsok az így is ingatag lábakon álló Görögországot

Az utóbbi időben megháromszorozódott az érkező migránsok száma az így is kapacitásán felül teljesítő Görögországban.

„Az európai identitás csak nemzeti identitásra épülhet”

Az európai identitás csak nemzeti identitásra épülhet, aki nem erre alapoz, az homokra épít – hangoztatta Szájer József Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselő pénteken Balatonszárszón.

Publik Ligája: Jobbágyi vs. Gajdics

Publik Ligája: Jobbágyi vs. Gajdics

Publik Ligája második forduló: Jobbágyi Zsófia vs. Gajdics Ottó versenyez az „irigység” témájában. Olvassátok el a publikat és véleményezzétek, hogy ki jusson tovább. A szavazásra 24 óra áll a rendelkezésetekre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére