Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A hiteltörlesztési moratórium megszűnésével nem várható jelentős csődhullám

888.hu, MTI

2021.05.18. 18:30

A Századvég Alapítvány felmérése szerint a cégek mindössze 6 százaléka élt a moratórium lehetőségével, azért, mert nehézségei lettek volna nélküle, miközben a többség az év második felében sem számít hiteltörlesztési problémákra.

 

A vállalkozások döntő többsége életképes, ezért a hiteltörlesztési moratórium megszűnésével nem várható jelentős csődhullám – közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. a februárban végzett céges felmérésének főbb megállapításait kedden az MTI-vel.

Kiemelték:

a cégek mindössze 6 százaléka élt a moratórium lehetőségével, azért, mert nehézségei lettek volna nélküle, miközben a többség az év második felében sem számít hiteltörlesztési problémákra.

A vállalkozásoknak összességében több mint 55 százaléka érzékelt jövedelemcsökkenést a közvélemény-kutatás adatai alapján. A cégek 6,6 százalékánál a bevételek teljesen megszűntek, 9,9 százalékánál több mint a felével estek, míg 11,4 százalék nyilatkozott úgy, hogy 30–50, és 27,3 százalék úgy, hogy 10–30 százalék közötti mértékben csökkent a jövedelme.

Változatlanságról a megkérdezettek 38,3 százaléka számolt be, míg növekvő bevételekről 5,6 százalék – ismertették.

Hozzátették, a bevételek válság alatti alakulását leginkább az ágazati hovatartozás határozta meg.

A Századvég felhívta a figyelmet arra, hogy

a felmérésben szereplő cégek döntő többsége, ahogyan a magyar vállalkozások számottevő hányada, egyáltalán nem rendelkezett hitellel.

Rámutattak: a hivatalos adatok szerint a magyar vállalkozások kétharmada banki hitel nélkül oldja meg finanszírozását, a megkérdezett vállalkozásoknak pedig a 71,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem volt hitele a felmérés pillanatában, és a moratórium időszaka alatt sem.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére