Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Herzog-örökösök a magyar múzeumokat perelhetik a dollármilliókat érõ gyûjteményért

Vincze Viktor Attila

2017.06.22. 14:58

A Bloomberg közlése szerint megszületett az amerikai fellebbviteli bírósági ítélete, amely szerint a magyar állam a továbbiakban nem szerepelhet alperesként a Herzog-örökség ügyében. Az amerikai jogértelmezés szerint erre az ügyre nem vonatkozik a joghatósági mentesség az USA bíróságain, így a Herzog-örökösök ezután közvetlenül a gyûjteményt õrzõ magyarországi múzeumok ellen indíthatnak peres eljárásokat.

A Herzog-örökösök továbbra is mindent elkövetnek azért, hogy visszakapják a magyar államtól a család műkincseit, amelyeket a második világháború idején, Magyarország német megszállása során koboztak el.

Az USA bírósági rendszerének megfelelően eddig megfogalmazott jogi követelés alapján Magyarországnak 40 műalkotást, több mint 100 millió dollár értékben kellene átadnia az örökösök képviselőinek.

A Bloomberg keddi beszámolója szerint kedvező fejlemény történt a Herzog-örökösök számára az USA joghatósága alatt Magyarország ellen elindított eljárásban. A hírügynökség közlése szerint a washingtoni szövetségi fellebbviteli bíróság – négy év alatt most másodszor – elutasította Magyarország beadványát, amely a Herzog-örökösök keresetének elutasítására vonatkozott.  

Az ítélet szerint az amerikai fellebbviteli bíróság elutasította a magyar államot képviselő jogásznak azt az állítását, miszerint ez az ügy nem is lenne tárgyalható az Egyesült Államok joghatósága alatt a külföldi szuverenitás mentességi törvény alapján.

Döntésében a bírói testület azt is közölte, hogy a Herzog-örökösök követeléséről ettől kezdve az alsóbb fokú bíróságoknak kell lefolytatniuk a peres eljárásokat, amelyekben a magyar állam helyett, már közvetlenül – a vitatott művészeti alkotásokat fizikailag birtokló – a magyar múzeumoktól lehet követelni az örökösök jogi követeléseinek teljesítését.

A már hét éve zajló eljárásban a Herzog-örökösök követeléseinek az egyik képviselőjeként Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is részt vesz.

 

A holokauszt áldozatai és családjaik túl régóta szembesülnek azzal a tagadhatatlan igazságtalansággal, hogy hiábavalóak azon erőfeszítéseik, amelyeket azért tesznek, hogy visszakaphassák azokat a műalkotásokat, amelyeknek ők a jogos tulajdonosaik, mivel azokat a nácik tőlük lopták el a második világháború idején"

– mondta Ronald S. Lauder.

Herzog Mór Lipót báró nevéhez kötődik a vita tárgyát képező gyűjtemény, amely Európa egyik legnagyobb és legértékesebb magántulajdonú művészeti gyűjteménye lett a 20. század elejére.

A több mint 2000 műalkotást tartalmazó gyűjtemény olyan művészek alkotásait tartalmazta, mint El Greco, Diego Velazquez, Pierre-Auguste Renoir vagy Claude Monet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére