Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A háborús inflációt kezelni kell

888.hu

2022.06.10. 12:00

A háborús inflációt az árstopok politikájával lehet kezelni.

 

Nagy esélye van annak, hogy a háború elhúzódik és a 2023-as év is bizonytalan lesz és szorongásokkal teli, a világot gyötörni fogja a háború és annak a gazdasági következményei. A magyarok ki fognak maradni a háborúból, de nem húzhatjuk ki magunkat teljesen a következményei alól, ilyen következmény az infláció és a gazdasági válság. A háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke, a békét kellene finanszírozni, nem a háborút.”

mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.

 

Az infláció üteme már tavaly elkezdett felgyorsulni az orosz-ukrán háború február végi kitörése pedig csak olaj volt a tűzre. A pénzromlás üteme minden európai országot súlyt. A Trading Economics honlap friss adatok szerint az infláció Törökországban a legmagasabb (73,5 százalék).

A Visegrádi országok közül Csehországban a legmagasabb a drágulás mértéke (16 százalék), Lengyelországban közel 14 százalékos, Szlovákiában 11,8 százalék, míg Magyarországon 10,7.

Orbán Viktor a rádióinterjújában szólt arról is, hogy az árstopok akár 5–6 százalékponttal is csökkenthetik az éves inflációt. Mint ismert, a kormány korábban befagyasztotta a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej árát. Illetve kamatstopot és benzinár-stopot is bevezetett.

 

Az árstopok közül a legnagyobb hatása a benzinár 480 forintos maximalizálásának van.

Ha nem lenne benzinárstop, akkor 700–900 forintba kerülne egy liter benzin Magyarországon.

Mivel Magyarországon lehet a legolcsóbban venni az üzemanyagot, fellendült a benzinturizmus is. Éppen ezért a kormány úgy döntött, csak magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a kedvező áron való tankolást a benzinkutakon.

 

Brüsszelnek viszont nem tetszik a magyar benzinárstop, felettébb boldogak lennének, ha eltörölnénk.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacáért felelős biztosa levélben arra szólította fel Magyarországot, hogy függessze fel a diszkriminatív üzemanyagárakat a külföldi rendszámú járművekkel szemben, ellenkező esetben bírósági eljárást kockáztatnak.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter az atv.hu-nak közölte:

A benzinár emelkedését a háború okozza. Háborús helyzetben a kormánynak jogában áll megvédeni a magyar embereket. Ezért a kormány a benzinárstopot fenntartja.”

 

 

Hogy miként is alakulnak az üzemanyagárak Európában, a Cargopedia.hu oldal összesítéséből kiderül:

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére