Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Fidesz lehet az EP-választás nagy nyertese

Bokor Gábor

2018.12.01. 16:00

A VoteWatch Europe nevû elemzõintézet most hozta nyilvánosságra legfrissebb felmérését, melyben a Fidesz további erõsödésére számítanak.

A szervezet prognózisa rámutatott, hogy a 2019-es EP-választás során a Fidesz akár az Európai Parlament hatodik legerősebb pártjává is előléphet.

A VoteWatch azt is közölte, hogy felmérésük szerint az euroszkeptikus pártok képviselőinek száma is jelentősen nőhet. Kiemelték, akár a mandátumok negyede is az övék lehet. A kutatásuk rámutatott, hogy az Európai Parlamentben a legtöbb képviselőt delegáló tagállami pártok közt lehet majd az olasz Liga, az Öt Csillag Mozgalom, valamint a lengyel Jog és Igazságosság. A három formáció együttesen 75 mandátum megszerzésére számíthat a megszerezhető 705-ből. Az említett pártokat soraikban tudó euroszkeptikus frakciók, az ENF, az EFDD és az ECR összesen a képviselői helyek 24 százalékát gyűjthetik be a 2014-es 21-gyel szemben.

Kiemelik, hogy annak ellenére sikerülhet jelentősen erősödniük, hogy az ECR valamelyest gyengült a Brexit következtében kieső brit konzervatívok hiá­nya maitt. A francia Nemzeti Tömörülést, Marine Le Pen pártját is magába foglaló ENF nagyjából megduplázhatja jelenlétét az EP-ben, a német AfD-vel felálló EFDD pedig nagyjából két százalékkal lesz erősebb, s a mandátumok nyolc százalékát söpörheti majd be.

Magyarországgal kapcsolatban azt írták, hogy a Fidesz–KDNP listájáról a jelenlegi 12 képviselő helyett akár 14-15 is bejuthat az EP-be, valamint a külhoni konzervatív magyar pártokkal együttesen akár 18-ra is emelkedhet a kormánypártokkal együttműködő képviselők száma. Elemzésük szerint a legoptimistább forgatókönyv megvalósulása esetén a Fidesz–KDNP a hatodik legerősebb párttá válna Strasbourgban.

A 14 mandátummal a magyar kormánypártok a negyedik helyet foglalnák el az Európai Néppárton (EPP) belül, 17-18 képviselő pedig itt már dobogós helyezést érhetne.

Az EPP-ből való kizárásra sincs esély, hiszen míg a Fidesz–KDNP-nek erősödéssel kell számolnia, addig az EPP gyengülést szenvedhet majd el. Bár a néppárt továbbra is az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládja marad – nagyjából a mandátumok negyedére tehet szert jövő májusban –, jelenleg még a képviselői helyek 29 százalékával rendelkezik.
A második legnagyobb frakció a szociáldemokratáké (S&D), akik a képviselői helyek ötödét szerezhetik meg a legújabb mandátumbecslések szerint.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére