Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Fidesz eltörölte a vasárnapot

888.hu

2016.04.13. 19:28

A nagy magyarországi üzletláncok mind kinyitnak vasárnap. A SPAR, az ALDI és a TESCO mind-mind várják a vásárlókat, a jövõben munkaerõ bevonást is terveznek.

Rogán Antal és Varga Mihály hétfőn együtt jelentették be, hogy a kormány kezdeményezi a vasárnapi zárva tartás eltörlését. Az egész éves riogatás megalapozatlannak tűnt, ugyanis a hat napos nyitvatartási rendben is 5,6 százalékkal nőtt a boltok forgalma, a kiskereskedelemben dolgozók létszáma pedig nem csökkent, a törvényt mégsem sikerült elfogadtatni a szavazókkal.

A magyar baloldalnak azonban ismét sikerült meghasonulnia, hiszen a jobboldali kormánypárt elvi szinten támogatta a vasárnapi zárva tartás tilalmát, míg a klasszikus baloldalinak nevezendő emeszpé inkább agyondolgoztatná az embereket, és ezzel egyértelműen a multik érdekeit próbálja meg kiszolgálni. Az MSZP felismerte, hogy a nagy többség utálja a vasárnapi boltzárat, és feladva baloldali elkötelezettségét, síkra szállt azért, hogy az egyébként baloldali elvet elutálják az emberek.

Vasárnap lehet plázázni 

A bevásárlóközpontok dolgozóit, vezetőit kérdeztünk a vasárnapi nyitásról.  Az általunk megkérdezett nagy üzletláncok vezetői megerősítették, hogy a hatályos magyar törvényeknek megfelelően fognak működni a következőkben. Az ALDI, SPAR, TESCO, PENNY az elkövetkező vasárnapokon mind-mind kinyitnak, egyben nagy átalakításokat is végrehajtanak. Munkaerő bevonásra is készülnek. A Tesco 200 százalékos pótlékot fizet azoknak a munkatársaknak, akik vasárnap hajlandóak lesznek dolgozni, ez körülbelül háromnapi munkabérnek felel meg. 

A SPAR Magyarország jelentős szervezeti átalakításokat hajt végre a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó törvény módosításához köthetően: újraszervezik logisztikai és értékesítési stratégiáikat, módosítani fogják a dolgozóink munkabeosztását és az egyes áruházaink nyitva tartási idejét is azért, hogy megteremtsék az újranyitás minden feltételét.

A vasárnapi nyitva tartás természetesen – ahogy a törvény bevezetését megelőzően – csak azon áruházainkat fogja csak érinteni, ahol a vásárlói visszajelzések ezt indokolják."

Továbbá megjegyzik, hogy a kiskereskedelmi szektort érintő általános munkaerőhiány miatt folyamatosan szükségük van új munkavállalókra.

Növekedett a SPAR forgalma

A vasárnapi vásárlások elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre terelődtek át, ha a SPAR hálózat egészét vesszük átlagosan. A SPAR Magyarország forgalma 2014-ben 473,7 milliárd forint volt, míg 2015-ben már 488,2 milliárd forint, amely 3 %-os növekedést jelent.

Nem fog itt senki sem kinyitni most vasárnap, vagy mégis? 

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény alapján a kereskedő köteles az üzlet nyitva tartási idejének változásait az azt megelőző nyolc napon belül a kereskedelmi hatóságnak bejelenteni.

Tehát az a bolt, amelyik a boltzár eltörlését követően vasárnap ki akar nyitni, ezt a szándékát köteles bejelenteni az önkormányzatnak - érveltek páran.  Azonban kiderült, hogy a törvény egyelőre semmiféle fennakadást nem okoz az üzletvezetőknek, hiszen a jelenleg hatályos törvény is lehetővé teszi, hogy évi öt alkalommal nyitva legyenek vasárnaponként a nagy üzletláncok. Ebben az esetben négy nappal a vasárnapi nyitás előtt értesíteni kell a dolgozókat a hétvégi műszakról. Elvileg ma minden beosztottat kiértesítenek a vasárnapi munkavégzésről.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére