Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A felsőoktatás lehet a gazdaság fő hajtóereje

888.hu, vg.hu

2021.04.01. 10:30

A hazai tudás, innováció, tehetség bázisán a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer a cél.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait március 31-én. A törvénycsomag Magyarország stratégiai céljainak elérését, versenyképességének erősítését, gazdaságának fenntartható növekedését szolgálja. A történelmi léptékű egyetemi fejlesztések célja, hogy a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülve a jövő nyertesei legyenek – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A felsőoktatásban a hazai tudás, innováció, tehetség bázisán a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer kialakítása a cél.

Az innovációs tárca Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztossal szoros együttműködésben, a modellváltás eddigi tapasztalatai, az egyetemek vezetőivel, vezető testületeivel folytatott konzultációk alapján készítette elő javaslatait – írta a vg.hu.

Stumpf István kormánybiztos hangsúlyozta:

Az egyetemek megújítása a kormány kiemelt nemzetstratégiai célja.”

A minőségi tudás megszerzéséért folytatott versenyben csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek az egyetemei képesek választ adni az átalakuló világrend kihívásaira. A kormány Klebelsberg Kunó szellemiségében született egyetemi modellváltási programja történelmi esélyt kínál arra, hogy Magyarország a jövő nyertesei közé tartozzon – mondta Stumpf.

A javaslat megerősíti az egyetemek szervezeti, pénzügyi, munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját.

A kölcsönösen előnyös, kiegyensúlyozott együttműködés érdekében a szenátus a jövőben tagot delegálhat a fenntartó alapítvány felügyelőbizottságába. Az egyetem vezető testülete az alapítványi kuratórium intézményt érintő döntéseivel kapcsolatban véleményezési jogot gyakorolhat.

A szenátusok kezdeményezéseinek, egyértelmű támogató döntéseinek megfelelően újabb tíz egyetemen indulhat meg a modellváltás – közölték.

A már rugalmasabb keretek között működő tíz egyetemhez 2021. augusztus 1-jével csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem.

A világhírű borvidéken külföldi példák alapján megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Szintén szenátusi kezdeményezésre, a történelmi hagyományoknak megfelelően az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülhet az Eszterházy Károly Egyetem.

Az alapítványok a mindenkori kormányzattól független, magánjogi formában biztosítják a felsőoktatási, tehetséggondozási, kutatási és egyéb közfeladatok ellátását.

Az új működési modell lényege, hogy az állam mint stratégiai partner hosszú távú finanszírozási garanciákkal teremti meg e közfeladatok korszerű ellátásának feltételeit.

A törvényi kódex egységesíti, átláthatóbbá teszi az eddig több törvényben szereplő szabályozást – közölték.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére