Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A csúcstechnológia hamarosan berobban a magyar mentõszolgálatba is

Zelenka Dóra

2018.11.02. 12:17

Az elmúlt idõszakban forradalmi jelentõségû, digitális fejlõdés indult el a mentõknél. Az Országos Mentõszolgálatnál minden digitálisan mûködik, ráadásul már a mesterséges intelligenciát is elkezdték használni.

Dr. Csató Gábor az OMSZ főigazgatója a mentők jelenlegi állapotáról és a folyamatban lévő fejlesztésekről, tervekről beszélt az Origónak.

A főigazgató többek között elmondta, hogy novemberre újakra cserélték a tableteket, amelyek egy abszolút digitális koncepció részei. Ebben a koncepcióban nem csupán a betegadatokat rögzítik digitálisan, hanem egyfajta felhasználói élményt is adnak a dolgozóknak.

Dr. Csató Gábor hozzátette: a betegadat-rögzítés és azok elemzései most már abszolút digitálisan működnek, ott is elhagyhatták a papíralapú dokumentációt.

Mesterséges intelligencia a mentők szolgálatában.

"A meglévő adatainkat egy sokkal részletesebb elemzés alá veszi a mesterséges intelligencia, ahol megnézi az adott közlekedési, időjárási körülményeket. Ezekből megjósolja azt, hogy az elmúlt éveket elemezve milyen valószínűséggel következnek be az adott útszakaszokon, adott városokban balesetek. Ehhez tudjuk mi a mentési kapacitásunkat fejleszteni vagy éppen átszervezni" – mondta a főigazgató.

A jövő terveiben szerepelnek még applikációk, drónok és okos oxigénpalackok is.

A mentőautókban olyan applikációk működését tervezik, amelyek a járműre vonatkozó aktuális információk mellett a betegellátás adatait, többek között a beteg vérnyomását és pulzusát rögzítenék.

Tervezünk még például okos oxigénpalackokkal is, amik az oxigén fogyását jeleznék, ez összekapcsolva a logisztikai rendszerünkkel láthatóvá tenné, hogy hol kell éppen palackot cserélni"

– folytatta az OMSZ főigazgatója.

Dr. Csató Gábor szerint ezek a fejlesztések a jövő év elejére már meg is valósulhatnak.

Hasonlóan innovatív fejlesztés lehet a jövőben az is, ha majd drónok juttatják el a defibrillátort a bajbajutottakhoz.

Nagy előrelépés a közösségi életmentő applikáció, a SzívCity, ami azt jelenti, hogy egy közterületi rosszulléthez elsősegélynyújtókat tudunk küldeni, olyan laikusokat, akik üzenetet kapnak a telefonjukra, és azonnal indulnak segíteni".

Emellett született az az ötlet is, hogy a helyszínekre egy félautomata defibrillátort szállító drónt is küldjenek.

Tarlós István főpolgármester úr is nyitottan fogadta, hogy az életmentő-drón fejlesztés Budapesten induljon.

Az OMSZ a közösségi oldalakra is nagy hangsúlyt fektet.

A digitalizációhoz kapcsolódik az is, hogy a kommunikációnkat egy másik digitális platformra helyeztük át, ennek központi elemeként online közösségimédia-kommunikációt építettünk fel. A tavalyi évben 50 millió üzenetet, elérést tudtunk produkálni ezeken a csatornáinkon

Az utcán található Citylight plakátokba is terveznek beépíteni defibrillátorokat, melyeket szükség esetén bárki kivehet onnan, miközben a hirdetőtábla digitális kijelzőjén megjelennének az újraélesztés lépései, amivel akár egy laikus is el tudja kezdeni a mentést.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére