Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A budapesti lakosok érdeke, hogy a városvezetés együttműködjön a kormánnyal

888.hu - MTI

2020.09.14. 18:40

A budapestieknek az az érdeke, hogy a főváros ügyeiben a városvezetés és a kormány együttműködjön – mondta Fürjes Balázs a Magyar Nemzet online kiadásában (MNO) hétfőn reggel megjelent interjúban.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára hozzátette: ezért azt javasolják a főváros vezetésének, hogy folytatódjon a párbeszéd, és legkésőbb október elején tartsák meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) következő ülését.

Véleménye szerint elsősorban a közlekedést, mint legfontosabb budapesti kérdést kellene megvitatni, de jó volna a fővárostól tájékoztatást kapni a Lánchídról, a hármas metró körüli bizonytalanságokról is, a kormány pedig szívesen beszámol a HÉV fejlesztésekről, a vasút szerepéről a budapesti közlekedésben. Egyes fővárosi fő közlekedési útvonalakon kialakított kerékpársávokra utalva megjegyezte, reméli, hogy lehet beszélni a sávlezárásokról, az „autósüldözés” leállításáról is.

Fürjes Balázs felidézte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester júniusban, egy nappal az ülés előtt váratlanul lemondta az FKT – a mindenkori városvezetés és a mindenkori kormány közös egyeztető fóruma és döntéshozó testülete – közösen kitűzött időpontra, közös megegyezéssel összehívott ülését, új időpontjavaslat nélkül.

Az államtitkár hiányolta a főváros vezetése és a lakosság közötti párbeszédet is. Rámutatott, hogy Karácsony Gergely a kampányában, majd beiktatásakor is úgy fogalmazott: minden lényeges kérdésről előzetesen, a döntés meghozatala előtt kikéri a budapestiek véleményét. Ehhez képest egy személyben, teljhatalommal döntött például a körúti sávlezárásról, forgalmi sávok elvételéről az autósforgalomtól és sebességkorlátozásról.

Fontos lenne megérteni a városházán is, hogy a politikának nem feladata az emberek helyett eldönteni, hogy nekik mi a jó, (...) nem feladata az embereket életmódváltásra kényszeríteni és átnevelni őket

– fogalmazott Fürjes.

Arra felvetésre, hogy Karácsony Gergelyt sokan az ellenzék vezetőjeként és miniszterelnök-jelöltként emlegetik, az államtitkár azt mondta:

fontos, hogy a városvezetői munkát ne befolyásolja sem a revans vágya, sem az esetleges nagyhatalmi ambíciók. Rossz lenne, ha egy főpolgármester azért gerjesztene minden áron konfliktust egy kormánnyal, mert a vesztét akarja, és az is rossz lenne, ha a városvezetőnek nagypolitikai ambíciói miatt nem jutna ideje a praktikus mindennapi munkára

- fejtette ki Fürjes Balázs a lapnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére