Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A brit sajtó Magyarország elleni szankciókban reménykedik

Sümeghi Lóránt

2017.01.02. 15:28

A The Guardian nevû brit liberális napilap egyik írása szerint eljött annak az ideje, hogy ne csak Lengyelországot, hanem Magyarországot is komoly uniós szankciók alá vessék, ugyanis indoklásuk szerint mindkét országban kiépült a diktatúra.

A lap internetes kiadásában fellelhető jegyzet egy igencsak borús képet fest a nyugati, "liberális demokráciáknak" otthont adó országok jövőjéről, tekintettel arra, hogy Közép-Európa egyes térségeiben – Lengyelországban és Magyarországon – már beteljesült a demokraták legrosszabb félelme, ugyanis kiépült a diktatúra. A cikkben egyebek közt említésre kerül az eljövendő, "körömrágós időszaknak" ígérkező francia és német választások megtartása, amely kapcsán

komoly próbatételnek lesz kitéve nemcsak a franciaországi demokrácia, hanem Angela Merkel is, főként a berlini terrortámadás után."

Azonban a The Guardian szerint nem ezek az események fogják elsősorban meghatározni az Európai Unió jövőjét. Ugyanis a lengyel autokrata vezetés – és persze az Orbán Viktor által vezetett magyar, hasonlóan "diktatórikus" kormány – sokkal komolyabb veszélyt jelent hosszú távon az európai, brüsszelita, liberális demokráciára.

Ennek fényében a jegyzetből az a következtetés olvasható ki, hogy Brüsszelnek mindkét nemzetet meg kell büntetnie.

Azonban komoly dilemmába ütközik a lelkes szerző, amikor elismeri: egy uniós ország szankcionálását bizony osztatlan, azaz egyhangú szavazásnak kell megelőznie. Így szerinte felmerülhet az a probléma, hogy

mi van akkor, ha Magyarország kiáll Lengyelország mellett, és megvétózza a brüsszeli büntetést?"

A megoldás mi sem egyszerűbb – vélekedik –, mindkét nemzetet egyszerre kell megbüntetni. Ehhez az unió külön előkészített tervezetét, a 7.1-es cikkelyt említi, amely elmondása szerint lehetővé teszi azt, hogy egy időben két nemzetet is szankciókkal lehessen sújtani, kijátszva ezzel a lengyel-magyar szolidaritást. Továbbá hozzáteszi: ha ezen lépések is eredménytelenek lennének, akkor végső esetben mindkét ország uniós szavazati jogát is megvonhatná Brüsszel.

Természetesen mindezt az európai demokráciavédelem nevében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére