Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Belgrád–Budapest vasút ellen érvelők Magyarország és Szerbia versenyelőnyét akarják elvenni

888.hu

2021.11.22. 20:30

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy 2020 volt az első év, amikor Európa nagyobb áruforgalmat bonyolított le Kínával, mint az Egyesült Államokkal, és az Egyesült Államok is többet kereskedett Kínával, mint az Európai Unió országaival együttesen.

 

Egyre több kínai áru érkezik a görögországi kikötőkbe, és ezen áruknak valahogy el kell jutniuk Európa középső és nyugati felébe. Így egy nagy verseny indult meg azért, hogy mely országokon keresztül fog vezetni a leggyorsabb szállítási útvonal. Szerbia és Magyarország is benevezett ebbe a versenybe, ehhez azonban arra van szükség, hogy legyen egy modern, gyors közlekedést lehetővé tevő, biztonságos vasútvonal – magyarázta Szijjártó Péter.

Magyarország Ugandában hajtja végre a legnagyobb nemzetközi gazdaságfejlesztési programját

A külügyminiszter aláhúzta: a kormány álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, ezért 5,2 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot hajtanak végre magyar finanszírozással és kivitelezéssel a világon az egyik legtöbb menekültet és migránst befogadó Ugandában.

Kiemelte, hogy jelenleg magyar víztisztítási megoldásokkal egy menekülttábor napi 160 ezer liter ivóvízzel való ellátását biztosítják, emellett mobil egészségügyi konténereket szállítottak, valamint magyar kardiológiai eszközökkel szerelnek fel egy kampalai kórházat. Továbbá magyar cégek kiberbiztonsági központot hoztak létre, felállították a menekültek és migránsok biometrikus nyilvántartási rendszerét, illetve a turisztikai szektor fejlesztését is támogatja Magyarország.

Vigyázni kell, hogy 2022 után ne az adónövelések évei következzenek

A tárcavezető a speciális kerámiatermékeket gyártó Metoxit AG székesfehérvári beruházásának bejelentésén vett részt. A mintegy 2,5 milliárd forint értékű projekt nyomán 80 új munkahely jön létre.

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt az „elhúzódó válság korszakát éljük”, s a helyzetnek megfelelően „hullámoznak az egészségügyi és gazdasági fókuszpontok is”.

Mint mondta, az elmúlt másfél év „elég erősen megcibálta a világgazdaságot”: tavaly globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 42 százalékkal visszaestek a beruházások, 5 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene.

Eközben azonban szerinte a kormány gazdasági válságkezelése „egyértelműen jól vizsgázott”, ugyanis

Magyarországon foglalkoztatási, beruházási és negyedéves gazdasági növekedési csúcsok dőltek meg.

Az idei második negyedévben rekordmagas, 18 százalékos, a harmadik negyedévben pedig 6 százaléknál nagyobb gazdasági növekedést sikerült elérni. Utóbbi a valaha regisztrált második legmagasabb érték, ami jócskán meghaladja az európai uniós átlagot.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére