Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A baloldali elemző szerint is egyedülálló sikertörténet a magyar vakcinapolitika

888.hu

2021.05.13. 09:20

Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Mandiner szervezésében tartott online vitaesten vakcinapolitikáról, politikai kommunikációról és a Facebookon gyorsan terjedő álhírekről beszélt.

 

„Valóban megszaporodtak a járvány idején az álhírek, vagy javult a helyzet? Milyen jogi eszközök állnak rendelkezésre az álhírekkel szemben? Az elmúlt időszak milyen hatással volt a politikai kommunikációra?” – ezek a fő kérdések merültek fel a Mandiner vitaestsorozatának második alkalmán.

Az online vitaest szemrehányással indult: Mráz Ágoston Sámuel megjegyezte, milyen jó, hogy érdemi vitára sikerült leülni, felidézve, hogy az év elején Krekó Péter még gerinctelennek nevezte őt. A Political Capital igazgatója szerint viszont csak a szavait forgatták ki, amikor oltásellenesnek nevezték. Ráadásul azóta már megbeszélték a dolgot – írja a Mandiner.

Az álhírek kapcsán a szabályozás kérdésében ütköztek a nézőpontok:

Krekó nagyon rossz ötletnek tartotta a magyar kormány részéről az erre vonatkozó törvény bevezetésének lehetőségét, s elmondta, szívesebben bízná a dolgot az EU-ra, mert „az elmúlt tíz év médiapiaci változásait látva joggal élhetünk azzal a gyanúperrel, hogy önmérsékletet nem gyakorolna a kormányoldal”, hanem saját szempontjait akarja ráerőltetni a Facebookra. S bár nem tenne egyenlőségjelet hazánk és Oroszország közé, ha az „autoriter tendenciával bíró kormányok rászabadulnának a Facebookra”, az semmiképpen sem lenne jó.

Mráz szerint viszont a tényellenőrzéshez nagy apparátus kellene, a szubszidiaritás elve alapján pedig jobb lenne, ha a megfelelő szervezetek Budapesten döntenének budapesti tartalmakról, nem Brüsszelben vagy éppen a Facebooknál. Illetve ha már döntöttek, legyen lehetőség fellebbezni, ahogy egy jogállamban lehet.

Ha kiengedjük a döntést a nemzetállami keretek közül, akkor az fogatlan oroszán lesz, ha egyáltalán oroszlán, a jogállami szempontok érvényesítésekor”

– magyarázta Mráz.

Szó esett a fiatalok körében egyre népszerűbb TikTok alkalmazásról is.

„A jövő csatamezője” kapcsán a Nézőpont Intézet vezetője jelezte: a kínai állami befolyásszerzés eszközénél ugyancsak a nemzetállami szabályozásoknak kellene érvényesülniük. Krekó viszont ezt a veszélyt nem érzi olyan erősnek a platformban. Inkább az Instagram szerepét látja megerősödni hazánkban, de a Facebook elsősége a zömmel idősebb szavazók miatt még megmarad.

Aztán jött a nagy kérdés Boris Kálnokytól, a Mathias Corvinus Collegium Média Iskolájának vezetőjétől, a vitaest moderátorától:

melyik politikai oldal profitált többet a járvány alatti kommunikációjából?

Mráz szerint a pártpreferencia a kormánypártok irányába mozdult, „a Fidesz komoly győzelmet fog elérni” a vakcináció miatt, és amiatt, hogy minden nemzetközi hatóság lassan elfogadja a kínai meg az orosz oltóanyagokat. Kérdés persze, hogy ezt sikerül-e szavazatokra váltani, azaz a csatát megnyerte a kormányoldal, a háború kimenetele azonban még nem bizonyos.

Krekó is óvatosan fogalmazott. Szerinte már az is nagy siker a kormány számára, hogy a szavazók nem fordultak el a Fidesztől a járvány alatt, s noha a halálozások terén a Worldometer adatai szerint vezet az ország, s közben még „látványos erőforrás-felhalmozásba is kezdett a kormányoldal”, az ellenzék nehezen érvényesült. Ráadásul az előválasztás is előhozhat konfliktusokat. Mráz kérdésére pedig elismerte, hogy

a magyar vakcinapolitika egyedülálló az EU-ban, és „egyelőre sikertörténetnek tűnik”.
Mráz kiemelte: minden emberéletért nagyon nagy kár. Ugyanakkor felvetette a politikai felelősség kérdését, mondván, miután egy nemzetközi járványról van szó, téves a baloldali narratíva, amely a halálozásokért a kormányt teszi felelőssé, míg a vakcinabeszerzések esetében egyértelműen megállapítható a teljesítmény.
Krekó szerint viszont mégis megállhat a felelősség kérdése a halálozások kapcsán is, mert nem kormánypárti médiumokat nem engedtek be a kórházba forgatni, pedig az olaszoknál is a rettenetes bergamói képek döbbentették rá a lakosságot arra, hogy be kell tartani az előírásokat.
Szó volt arról is, hogy milyen politikus tud sikeres lenni a közösségi médiában: a két vitázó egyetértett abban, hogy
a gyors reagálás és a megosztó üzenetek jelentik a kulcsot.
Mráz szerint „bevállalósabbnak” és agresszívebbnek kell lennie, Krekó szerint ugyanazok a képességek kellenek, mint egy tévés szerepléshez.
Mráz még felvetette: addig rendben van, hogy valaki a közösségi médiában agresszivitással és bevállalóssággal jól szerepel, de
vajon képes-e az ilyen személyiségű politikus adott esetben tényleg kormányozni?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Dzsihádra biztat az amerikai iskola igazgatóságának tagja

A kapitalizmussal és fehér felsőbbrendűséggel szembeni kiállásra és dzsihádra buzdította az érettségizőket az amerikai iskola igazgatóságának tagja.

A magyarok nem engednek a politikai nyomásnak

 A magyar válogatott nem térdel le, ahogy 1940-ben sem tisztelgett Hitler előtt.

A kritikus fajelmélet a kínai kulturális forradalom amerikai változata

A kritikus fajelmélet a kínai kulturális forradalom amerikai változata

A virginiai anyuka, aki Mao Ce-tung elnök kínai kommunista rendszere alatt nőtt fel, a héten a Loudoun Megyei Iskola Igazgatóságának ülésén beszélt a kritikus fajelméletetről, amit „a kínai kulturális forradalom amerikai változatának” nevezt.

A Gyurcsány-show első kiesője lehet Fekete-Győr András

Deák Dániel XXI. Század Intézet vezető elemzője írt a Momentum elnökéjének csúfos eredményeiről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére