Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A babaváró kölcsönnek is köszönhetően növekedésben vannak a támogatott hitelek

888.hu - vg.hu

2020.12.22. 07:26

Egyre nagyobb a támogatott kon­st­­rukciók szerepe a lakossági hitelpiacon, ami jelentős részben a babaváró kölcsönnek köszönhető.

 

Az év első tíz hónapjában meg­­­kötött lakossági hitelszerződések 37 százalékához kapcsolódott valamilyen állami támogatás, egy évvel korábban még 23,5 százalék volt ez az arány

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Az év első tíz hónapjában összesen 1750,4 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek – a folyószámlahitelek nélkül – a háztartások, amelyből a kamattámogatott lakáshitelek 124,1 milliárd forinttal részesedtek, a babaváró kölcsön pedig 523 milliárdot tett ki – közölte a vg.hu.

Miközben a teljes lakossági hitelpiac 7,2 százalékkal esett éves összevetésben, a babavárónál 47,9, a támogatott lakáshiteleknél 38,5 százalékos volt a növekedés.

A támogatott konstrukciók része­sedése tovább emelkedhet a lakos­sági hitelpiacon, hiszen amellett, hogy a családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) kapcsolt, legfeljebb tízmillió forintos, kamattámogatott hitel és a babaváró kölcsön iránti kereslet is stabilnak látszik, februártól elérhetővé válik a lakásfelújítási programhoz kapcsolódó konstrukció is.

Ez utóbbi lényege, hogy

a gyermeket nevelő és váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik,

amelynek a futamideje legfeljebb tíz év lehet.

A támogatott hitelkonstrukció a január elsejével induló otthonfelújítási programhoz kapcsolódik, amelynél a gyermekes, illetve a gyermeket váró családoknál a felújítási költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot az állam utólagosan megtérít. Fontos ugyanakkor, hogy a támogatás igényléséhez az anyag- és a munkaköltségeket számlával kell igazolni.

A lakásfelújításhoz kapcsolódó, kamattámogatott konstrukcióra várhatóan nagyon erős lesz a kereslet, havonta több milliárd forinttal emelve a kihelyezett lakossági kölcsönök összegét – írták.

Mert az eddig megjelent hírek szerint februártól hitelből is lehet finanszírozni a felújítást, még többen választhatják ezt a megoldást.

Akár százezer lakóingatlanban kerülhet sor korszerűsítésre az új lehetőségnek köszönhetően

– mondta a támogatott konstrukció megjelenésének hírére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A portál adatai szerint 2020-ban a magánszemélyek és az ingatlanközvetítők 425 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel, az ingatlanok 18 százalékát felújítandóként kínálták eladásra. Az újszerűek és a felújítottak aránya 30 százalék volt, és elmondható, hogy a jobb állapotú ingatlanok piacképesebbek, könnyebben is értékesíthetők. A kínálati piacon az idén megjelent fővárosi lakásoknak a 20 százalékára fér rá a korszerűsítés az eladók szerint, a megyeszékhelyeken és a kisebb városokban a felújítandó lakások aránya 16 és 15 százalék, a községekben pedig több mint 20 százalék.

Márciustól jön az új kölcsön

Február 1-jétől otthonfelújítási kölcsönt kínálnak azoknak, akiknek nincs elég önerejük, hogy élhessenek az otthonfelújítási támogatással – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin közölte:­ a kölcsön nagysága maximum 6 millió forint, a futamideje legfeljebb tíz év, a kamata pedig legfeljebb 3 százalék. A bank megvizsgálja­ majd a támogatásra jogosultságot, amihez legalább egy gyermek közös háztartásban nevelésére és olyan munkaviszonyra van szükség, amely jogosulttá teszi a kérelmezőt a támogatásra. A kölcsön felvétele után – március 1-jétől – az igénylőnek egy éven belül kell benyújtania támogatási igényét a számlák alapján a Magyar Államkincstárhoz. A maximális kölcsön havi törlesztőrészlete 30 ezer forint, tíz évig.

| vg

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére