Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A 4-es metró beruházása lehet a legbonyolultabb korrupciós ügy

Vincze Viktor Attila

2017.01.24. 13:18

A 4-es metróval kapcsolatos korrupciós ügyekben Lázár János által tett feljelentések egy részét áttették a Fõvárosi Fõügyészségre. A továbbiakban a Központi Nyomozó Fõügyészség (KNYF) csak az Alstom-ügyben nyomoz, a Lázár János miniszterelnökséget vezetõ miniszter feljelentésében érintett többi ügyet pedig elkülönítették ettõl, és azokban a Fõvárosi Fõügyészség jár el.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt tett feljelentést a múlt héten a Legfőbb Ügyészségen.

Lázár János azt követően tett feljelentést, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapította, a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el. Többszörösen felmerül az Európai Unió "pénzügyi érdekeinek megsértésének, a hűtlen kezelésnek, a csalásnak, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének, a közbeszerzési és koncessziós eljárásban történt versenyt korlátozó megállapodásnak, a vesztegetésnek, a sikkasztásnak, az adócsalásnak, a befolyással üzérkedésnek, a számvitel rendjének megsértésének, valamint a köz- és magánokirat hamisításnak a gyanúja".

A vizsgálat szerint a projekt során megvalósított szabálytalanságok becsült pénzügyi összhatása mintegy 167 milliárd forint.

A Lázár János által tett feljelentést a Legfőbb Ügyészség a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbították. A Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentés alapján január 23-án hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozást rendelt el, majd az iratok áttanulmányozása után az Alstom cég szerződéseire vonatkozó nyomozást elkülönítette, és a feljelentéssel érintett többi ügyben elrendelt nyomozást áttette a Fővárosi Főügyészségre.

A KNYF ugyanis 2016 szeptembere óta már nyomoz a M2 és M4 metróvonalakra beszerzett Alstom-metrókocsik ügyében, ezt a nyomozást eredetileg a Nemzeti Nyomozó Iroda indította 2011 januárjában.

A továbbiakban tehát a KNYF együtt vizsgálja a 2011-ben indult ügyet és a Lázár János által tett feljelentés Alstom-kocsik beszerzésére vonatkozó részét, a nyomozás vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyik. Ebben az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség már több személyt gyanúsítottként hallgatott ki 2016 októberében, a nyomozás határideje április 3-a.

A Medgyessy szál: 597 ezer euró az Alstomtól

Az Alstom kétes ügyeivel összefüggésben az Egyesült Királyságban folyt először büntetőeljárás. Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala (SFO - Serious Fraud Office) szerint az Alstom brit leányvállalata nagy összegű, munkavégzéssel nem ellentételezett tanácsadói szerződéseket kötött üzletszerzési célországaiban. A hivatal szerint a szóban forgó megállapodásokkal korrupciót lepleztek.

Az angol Jelentős Csalások Elleni Hivatal szerint az Alstom francia vállalat vezetői 2,3 millió eurót a BKV-nak és az ahhoz közel álló embereknek utaltak át, hogy a cég szerelvényeit rendeljék meg. Lapinformációk szerint a szocialisták miniszterelnöke, Medgyessy Péter családi cége ebből a kenőpénznek szánt összegből kaphatott két részletben, összesen 600 ezer eurót, azaz 180 millió forintot az Alstom francia járműgyártótól.

Medgyessy Péter a miniszterelnöksége kezdetén eladta a Medgyessy Tanácsadó Kft.-t a társaság ügyvezetőjének, Toll Károlynak, 2004 novemberében azonban – már mint utazó nagykövet – feleségével új vállalkozást alapított M. P. Európa Tanácsadó Kft. néven. Medgyessy Péter 2006 augusztusában ezt a társaságot felhasználva vásárolta magát vissza a Medgyessy Tanácsadó Kft.-be, amely akkor AssistConsult néven futott.

Magyarországon az Alstom az AssistConsult Kft.-vel és a 2006 nyaráig offshore-résztulajdonban lévő Honfran Kft.-vel kötött tanácsadási, illetve képviseleti szerződést. Az AssistConsult Kft.-vel létrejött megállapodás alapján az Alstom 2007. március 30-án 259 ezer, 2008. január 22-én 338 ezer eurót utalt át. Néhány napon belül szinte a teljes összeg Medgyessy Péter családi cégénél, az M. P. Európa Tanácsadó Kft. számláján kötött ki.

Ez a társaság szinte a teljes összeget továbbutalta a volt miniszterelnök családi cégének, az M. P. Európa Tanácsadó Kft.-nek. A pénz nagy részét ezután befektették.

Medgyessy Péter 2010-ben döntött úgy, hogy a milliókat nem fialtatja tovább. 2010 januárjában az alstomos pénzekből ismeretlen jogcímen több mint kilencmillió forintot utaltak Medgyessyné Csaplár Katalin számlájára. Ezt követte október 29-én további 60 millió forint, ám ez már mint „születésnapi ajándék” érkezett meg az exminiszterelnök feleségéhez.

A tranzakciósorozat azonban itt még nem ért véget. 2011-ben – megint ismeretlen jogcímen – több mint 46 millió forinttal növekedett Medgyessyné magánszámla-egyenlege.

Semmi kivetnivaló nincs benne, és nem kirívó a szakmában. A díj a cég adózott árbevétele volt, amely kilenc ember több éves munkájának ellenértéke"

– így reagált a volt miniszterelnök az őt korrupcióval vádoló cikkekre. Medgyessy Péter ugyanakkor azt nem tagadta, hogy valóban a sajtóban napvilágot látott összegeknek megfelelő pénzmennyiség utalása történt meg az ügyben cégein keresztül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére