Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A 2020-as költségvetés célja az elért gazdasági eredmények megvédése”

Horváth Tamás

2019.06.19. 13:27

Erről Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt szerdán az Országgyűlésben.

Varga Mihály a jövő évi büdzsé általános vitájában az MTI tudósítása szerint elsősorban a családok támogatását és a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak biztosítását nevezte a fő céloknak.

Szerinte a kormányzat most is „a kétszerkettő logikájával” nyújtja be tervezetét: csökkenteni akarjuk az adókat, az államadósságot, növelni a béreket, a beruházásokat, a munkahelyek számát, teljes foglalkoztatottságra törekszünk.

A kormány olyan költségvetést nyújtott be az Országgyűlésnek, amely elsősorban a családoknak, a gyermeket vállalóknak és nevelőknek nyújt segítséget és biztonságot; a cél, hogy Magyarország családbarát hely legyen.

A kormánynak továbbra is a gyermek az első

– fogalmazott Varga Mihály.

Hangsúlyozta, 2019-hez képest minden kiemelt terület több forrással gazdálkodhat jövőre. Ezek között említette a családok támogatása mellett az oktatást, az egészségügyet, a nyugdíjakat, az államháztartásban dolgozók bérét, valamint a védelmi és rendvédelmi kiadásokat.

Hozzátette, a gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy megvédje a magyar gazdaság eddigi eredményeit.

Ez a külső környezet lanyhulása mellett hosszú távon biztosítja az Európai Unió átlagát 2 százalékponttal meghaladó, a következő évben is 4 százalék körüli gazdasági növekedés fenntartását

– magyarázta a miniszter.

Varga Mihály rögzítette azt is, hogy a kormány továbbra is erőteljesen fellép

az Európát fenyegető bevándorlással, az azzal járó terrorveszéllyel, illetve a közbiztonságot érintő hátrányos következményekkel szemben.

Elmondta, jövőre a dinamikus, 4 százalékos növekedés mellett mérsékelt, 2,8 százalékos inflációval, minden korábbinál alacsonyabb, 1 százalékos hiánycéllal számolnak, valamint a külső kockázatok kivédésére és kezelésére a GDP 1 százalékát kitevő biztonsági tartalékot javasolnak.

Varga Mihály kihangsúlyozta, hogy az uniós módszertan szerinti adósságmutató jövőre 66 százalékra csökkenhet.

Ez az arány a 2010-es kormányváltáskor 80 százalék volt

– jegyezte meg.

A szakminiszter közölte azt is, a 2020-as költségvetés nullszaldós működési költségvetés, vagyis a közszolgáltatások költségét az állam továbbra is a működési bevételeiből finanszírozza.

Varga Mihály | Fotó: MTI

Ismertetése szerint 2020-ban összesen 2200 milliárd forint lesz a családok támogatására, a családvédelmi akcióterv végrehajtására, és 500 milliárd forint szolgálja a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a vállalkozások növekedésének ösztönzését.

Varga Mihály hozzátette, hogy 2019-ben

  • a családok támogatására 224 milliárd,
  • az oktatásra 48 milliárd,
  • az egészségügyre 184 milliárd,
  • a nyugdíjakra 136 milliárd,
  • az állami szférában dolgozók bérére 238 milliárd,
  • a védelmi és rendvédelmi kiadásokra pedig 174 milliárd forinttal jut magasabb összeg.

A családvédelmi akcióterv mellett a családokat segítő intézkedések között említette a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a családi adórendszert, az otthonápolási díjak emelését, az ingyenes tankönyvellátást, az emelkedő hallgatói normatívát, az otthonteremtési program folytatását.

Felsorolta a gazdaságvédelmi akcióterv elemeit, például a szociális hozzájárulási adó július 1-jei csökkentését, amellyel idén 144 milliárd forint, 2020-ban pedig további 156 milliárd forint marad a vállalkozásoknál beruházásra, fejlesztésre, béremelésre. Mérséklődik a kisvállalati adó, a megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, a 100 millió forint éves árbevétel feletti vállalkozásoknak jövőre már nem kell adóelőleg-feltöltési kötelezettséget teljesíteniük, felfüggesztik a reklámadót, a kereskedelmi szálláshelyek kedvezményes áfakulcs szerint adóznak.

Varga Mihály elmondta, annak érdekében, hogy minél több és eredményesebb kutatás valósuljon meg Magyarországon, 32 milliárd forint többletforrás garantálja a kutatás-fejlesztés támogatását 2020-ban.

A pénzügyminiszter beszámolt arról, hogy

az egészségügyben újabb, többlépcsős bérfejlesztés lesz.

Rendelkezésre áll a forrás továbbá a rendvédelmi igazgatásban, a bölcsődékben, a kormányzati igazgatásban dolgozók anyagi elismerésére.

Kitért arra is, hogy 2010 és 2018 között a nyugdíjak közel 30 százalékkal nőttek, vásárlóerejük több mint 10 százalékkal javult.

Jövőre az inflációkövető nyugdíjemelésen túl a nyugdíjasok számíthatnak nyugdíjprémiumra is

– mondta.

Közölte, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus pályázatai döntő részben lezárultak 2018-ban, 2019-től a hangsúly a projektek megvalósításán van. Elmondta, hogy 2020-ban a strukturális, a vidékfejlesztési és a halászati, valamint az egyéb uniós támogatásokon keresztül közel 1700 milliárd forintot terveznek kifizetni és megközelítőleg 1500 milliárd forint uniós támogatás beérkezésével számolnak.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Boris Johnson: a Brexit-megállapodás elfogadása helyreállítaná a brit szuverenitást

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadása soha nem látott mértékben erősítené meg Nagy-Britannia szuverenitását, és minden eddiginél több döntési jogot telepítene vissza a brit demokratikus intézmények hatáskörébe – mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

Már a szerbek sem bíznak meg Brüsszelben

Erről Aleksandar Vucic, Szerbia államfője beszélt a Der Standard című osztrák lapnak adott keddi interjújában.

Több mint két fokkal dőlt meg a napi melegrekord

Közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Nem menekül meg a kasztrálástól a hétéves kisfiú

Nem menekül meg a kasztrálástól a hétéves kisfiú

Az esküdtszék az apa ellen döntött, aki próbálná megmenteni a hétéves kisfiát a nemváltó műtéttől, amit az exfelesége akar végrehajtatni a gyermeken.

Juncker: harcoljatok a hülye nacionalizmusok ellen!

Juncker: harcoljatok a hülye nacionalizmusok ellen!

A brüsszeli Bizottság leköszönő elnöke keményen odaszúrt a nemzetben gondolkodó európai embereknek.

Banán január 12-én választanak új polgármestert

Banán január 12-én választanak új polgármestert

A Komárom-Esztergom megyei Bana településen január 12-ére írták ki az időközi polgármester-választást, mivel október 13-án szavazategyenlőség alakult ki a két legtöbb voksot szerző jelölt között – közölte a helyi választási bizottság elnöke az MTI-vel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére