Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„1956 nem lezárt múlt”

Ányos Miklós

2019.10.23. 17:08

Ünnepséggel és koszorúzással emlékeztek meg az 1956-os forradalomról a Magyar Írószövetség budapesti székházánál.

1956 nem lezárt múlt. 1956 velünk él, és velünk is fog élni mindaddig, amíg nem szolgáltatunk igazságot minden, a kommunista diktatúrák által megnyomorított magyarnak és nem magyarnak

– fogalmazott Demeter Szilárd. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója kiemelte; azok a kommunisták, akik ’56-ban idegen hatalmat hívtak a magyarokra, nemzedékek életéből raboltak el pótolhatatlan évtizedeket, könnyű kézzel osztogattak súlyos ítéleteket, besúgásra kényszerítettek testvért és barátot, és érdekből tartották fenn a diktatúrát, ma is köztünk élnek.

A kommunista diktatúrák rettenetes öröksége mindaddig rombolni fog, amíg nem nézünk szembe vele csontig hatoló őszinteséggel

– mondta Demeter.

A megemlékezésen koszorút helyeztek el az 1956-os forradalom és Gérecz Attila emléktáblájánál a PIM, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar PEN Club és a Fiatal Írók Szövetsége képviselői is.

A megemlékezés után átadták az Arany János-díjat, mellyel 1996 óta minden évben a Magyar Írószövetség egy tagját ismerik el kiemelkedő munkásságáért. A díjat idén Szávai Géza erdélyi magyar írónak ítélték oda, távollétében felesége, Szávai Ilona vette át az elismerést az Írószövetség Bajza utcai székházában. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára szerint Szávai Székely Jeruzsálem című kötete az elmúlt évtizedek egyik legkülönlegesebb regénye, melyben Erdély 400 éves művelődés- és egyháztörténete éppúgy megjelenik, mint az író szülőföld- és közösségélményei.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére