Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„1956 nem lezárt múlt”

Ányos Miklós

2019.10.23. 17:08

Ünnepséggel és koszorúzással emlékeztek meg az 1956-os forradalomról a Magyar Írószövetség budapesti székházánál.

1956 nem lezárt múlt. 1956 velünk él, és velünk is fog élni mindaddig, amíg nem szolgáltatunk igazságot minden, a kommunista diktatúrák által megnyomorított magyarnak és nem magyarnak

– fogalmazott Demeter Szilárd. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója kiemelte; azok a kommunisták, akik ’56-ban idegen hatalmat hívtak a magyarokra, nemzedékek életéből raboltak el pótolhatatlan évtizedeket, könnyű kézzel osztogattak súlyos ítéleteket, besúgásra kényszerítettek testvért és barátot, és érdekből tartották fenn a diktatúrát, ma is köztünk élnek.

A kommunista diktatúrák rettenetes öröksége mindaddig rombolni fog, amíg nem nézünk szembe vele csontig hatoló őszinteséggel

– mondta Demeter.

A megemlékezésen koszorút helyeztek el az 1956-os forradalom és Gérecz Attila emléktáblájánál a PIM, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar PEN Club és a Fiatal Írók Szövetsége képviselői is.

A megemlékezés után átadták az Arany János-díjat, mellyel 1996 óta minden évben a Magyar Írószövetség egy tagját ismerik el kiemelkedő munkásságáért. A díjat idén Szávai Géza erdélyi magyar írónak ítélték oda, távollétében felesége, Szávai Ilona vette át az elismerést az Írószövetség Bajza utcai székházában. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára szerint Szávai Székely Jeruzsálem című kötete az elmúlt évtizedek egyik legkülönlegesebb regénye, melyben Erdély 400 éves művelődés- és egyháztörténete éppúgy megjelenik, mint az író szülőföld- és közösségélményei.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: Erős vár a mi Istenünk

Erős vár a mi Istenünk, jó fegyverünk és pajzsunk. Ha ő velünk, ki ellenünk? – írta a miniszterelnök a Facebook-on.

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Nehéz hetek, hónapok várnak a hazai – és az európai – sportélet főszereplőire a hideg beköszöntével. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnökének minapi nyilatkozata szerint a magyar sport a rendszerváltozás utáni legnagyobb kihívásával néz szembe a háború okozta energiaválság miatt. A 888.hu megpróbált utánajárni, mivel kell szembenézni a sportélet főszereplőinek, illetve annak, hogyan lehet csökkenteni az emelkedő költségeket.

Már nem ömlik a gáz a tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken – közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője.

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére