Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

1956 alapfogalmai máig érvényes értékek, ahogy a magyar-lengyel barátság is az

Sümeghi Lóránt

2017.10.20. 22:28

Az 1956-os forradalom alapfogalmai még mindig érvényes értékek, ahogyan a magyar-lengyel barátság is az - hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken Varsóban, a forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából, a varsói Királyi Várban rendezett fogadáson mondott köszöntõjében.

A magyar alkotmány Nemzeti Hitvallását idézve Trócsányi László aláhúzta, a mai szabadság az 1956-os magyar forradalomból sarjadt ki. Kifejtette, 1956 alapfogalmai az emberi jogok és az alapvető szabadságok, a demokrácia, a jogállamiság, a szolidaritás és a nemzeti szuverenitás voltak. Az MTI szerint meggyőződését fejezte ki, hogy

még mindig érvényes értékekről van szó, és máig érvényes a magyar-lengyel barátság is, amelynek jelszavaival vonultak utcára a tüntetők 1956 októberében." 

Emlékeztetve több mai politikai gondolkodó véleményére, miszerint a globalizáció pusztító lesz, amennyiben csak a piacok, a pénzügyek és a távközlés globalizációját jelenti, leszögezte,

a globalizációnak szüksége van a szellem embereire."

Trócsányi szerint az egyik legnagyobb ilyen személyiség Szent II. János Pál pápa volt. "Õ a szolidaritásra és a szeretetre szólított fel bennünket, és azt is elmondta, hogy minden nemzet hivatása valami rendkívülit felajánlani a többieknek" – idézte fel a lengyel pápa tanítását.

A körülmények megváltoznak, az igazi emberi eszmék viszont állandóak"

– folytatta a miniszter.

Hozzátette, az 56-os szabadságharcosokat nem fegyvereik ereje miatt csodáljuk, hiszen alig voltak felfegyverezve, hanem reményük és hitük ereje miatt. A nemzetközi kereskedelem, az együttműködés különféle formái révén a nemzeteket és az egyes embereket jelenleg sokkal több kapcsolat fűzi egymáshoz, mint valaha – mondta.

Egyúttal egyre jobban hiányoljuk a világban az igazi barátságot a nemzetek között"

– jegyezte meg. 

Véleménye szerint az, amivel a lengyelek és a magyarok példával szolgálhatnak a világnak, talán éppen a két nemzet barátsága. Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet beszédében hangsúlyozta:

Magyarország soha nem felejti el a lengyeleknek azt a segítséget, amelyet tőlük 1956-ban kapott, a vért, az élelmiszert, az erkölcsi támogatást."

Trócsányi László péntek délután Varsóban részt vesz Az alkotmányozás dilemmái – Alkotmányos identitás és európai integráció című kötete lengyel fordításának bemutatóján, amelyen várhatóan jelen lesz Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére