Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

1860 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, elhunyt 99 beteg

888

2021.02.12. 09:00

A hazánkban azonosított fertőzöttek száma ezzel 383 735-re nőtt, az elhunytaké pedig 13 543-ra emelkedett.
A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 289 520, az aktív fertőzöttek száma 80 672-re csökkent.

3828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 310 448 fő kapott oltást, közülük 120 649-en már a második dózist is megkapták. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett ma négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdik a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik vakcinával). A csütörtökön érkezett szállítmányokkal a jövő héten folytatódik az oltás.

A járványt a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni, de az adatok stagnálnak, ami arra figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz meg, és növeli a betegek számát.

A kormány ezért fenntartja, és március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, emellett azon dolgozik, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél több embert be lehessen oltani, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása.

A kormány álláspontja az, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez hamarosan az emberek véleményét is kikéri egy online nemzeti konzultáción.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel, és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés oltóanyag érkezik, és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugatiakon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-vakcina érkezik a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer számára elegendő szállítmány a múlt kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban alkalmazzák.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult.

A második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóinak oltását végezték el. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat, az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe, ahol a pandémiás helyzet eddig nem tette lehetővé az oltást, az oltócsapatok visszatérnek.

A harmadik körben, február első hetében elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontok és a háziorvosoknál. Az oltás ezen a héten is folytatódik: 2964 háziorvos 2 ampulla (12 főnek elég) Pfizer-vakcinát kapott, 4 kijelölt budapesti kórházi oltóponton pedig a Szputnyik vakcinával kezdik oltani a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező időseket, akiknek az oltását a fővárosi háziorvosok szervezik meg.

A negyedik körben, ezen a héten a 60 év alatti krónikus betegek oltása is megkezdődött.

2040 háziorvos kapott 1-1 ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudnak beoltani.

A mostani szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. Kérik, hogy az előre egyeztetett időpontra, pontosan érkezzenek az oltásra, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék a rendelőkben és a kórházi oltóponton. A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére