Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

1848/49-es honvédereklyékből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Ányos Miklós

2020.10.06. 19:30

„Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni” – honvéd ereklyék 1848/49-ből címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban kedden, az aradi vértanúk emléknapján.

Az ünnepélyes megnyitó elején az október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából elmondták a 13 aradi vértanú nevét.

MTI/Máthé Zoltán

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tárlatot megnyitva fontosnak nevezte az első felelős alkotmányos miniszterelnök, Batthyány Lajos nevének megemlítését, akinek a hazáért, a szabadságért, a magyar nép függetlenségéért kellett vértanúhalált halnia. Emlékeztetett, hogy Battyhány Lajos katonaként kezdte pályafutását, majd politikus lett, és kormányfő. Kormányfői megbízatásának visszaadásakor azt mondta: a továbbiakban nem a politika és a jog erejével, hanem a fegyver erejével kívánja hazáját szolgálni – idézte fel a miniszter, aki szerint ez a kiállítás „soha jobbkor” nem valósulhatott volna meg.

MTI/Máthé Zoltán

Benkő Tibor hangsúlyozta: egy kiállítás eszmei értékét az adja, hogy a tárgyak ne csak a múltra emlékeztessenek, azok mögött az embert is látni kell. Arra is gondolni kell, hogy elődeink, őseink felruháztak minket azzal a felelősséggel, hogy az új nemzedékek lássák a tárgy mögött a szenvedést, a kínokat, amelyekben a magyarságnak, a magyar embereknek részük volt.

A több mint ezeréves magyar történelem mindig a magyar emberek elszántságáról, csatározásáról, harcáról szólt – idézte fel a miniszter. A politikus köszönetet mondott Máday Norbertnek – akinek gyűjteményéből a tárlat nyílt –, hogy gondoskodik arról, az új nemzedékek továbbvigyék azokat az eszméket, amelyek által „elkötelezett és elhivatott tagjai vagyunk ennek az országnak”.

A kiállított tárgyak, fegyverek, tartozékok, festmények mind arra utalnak, hogy Máday Norbert nemcsak tárgyakat gyűjt szenvedéllyel, hanem egy eszmeiséget is képvisel – mondta Benkő Tibor. A miniszter úgy fogalmazott:

Szüksége van az országnak ilyen emberekre. Szükség van olyanokra, akik ápolják a múltat, hogy az emberek értsék meg, kinek köszönheti Magyarország a jelenét, és kire számíthat a jövő építésében.”

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: a most nyílt tárlaton korabeli festményeket, honvédportrékat, díszkardokat, valamint további olyan tárgyakat állítottak ki, amelyek bemutatják a szabadságharc korát.

MTI/Máthé Zoltán

A főigazgató kiemelte: a fegyverek gyűjtése a múlt nagyon fontos aspektusát reprezentálta és tette megérthetővé. A gyűjtők az egész társadalom számára végeztek, végeznek értékteremtő munkát, vannak, akik a megsemmisüléstől mentettek meg számos fegyvert. Máday Norbert olyan gyűjtő, aki hisz benne, hogy nemzeti történelmünk általa őrzött emlékei mindenki gazdagodását szolgálják.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nagy Feró a 888-nak: Megtiszteltetés, hogy Orbán Viktor gondolt rám

Nagy Feró a 888-nak: Megtiszteltetés, hogy Orbán Viktor gondolt rám

Nagy Feró a napokban töltötte a 75. életévét, de a Nemzet Csótánya az élő példa arra, hogy a kor az csak egy szám. Feróból ugyanis most is a tőle megszokott kirobbanó vitalitással teli huncutság és életszeretet árad. A zenész a 888.hu-nak mesélt a miniszterelnökhöz fűződő kapcsolatáról, a pálinka szeretetéről, de elárulta azt is, hogy mit gondol a vakcináról.

Kiszivárgott felvételen beszél Trump tiltásáról a Twitter vezérigazgatója

Kiszivárgott felvételen beszél Trump tiltásáról a Twitter vezérigazgatója

Úgy tűnik Trump tiltásával nem ért véget a tisztogatás.

A capitoliumi ostrom újabb szereplőjéről derült ki, hogy BLM-aktivista

Élőben közvetítette, ahogy hergeli az embereket az ostrom alatt. Saját bátyja jelentette fel az FBI-nál.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére