Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végre valódi "fodballmeccseken" jártam

Pörge Béla

2018.08.21. 14:08

Egy hét kihagyás után igazi hosszú hétvégi meccsbeszámoló következik - nem kevesebb mint három meccsel!

Az őszi szezon eleje, avagy a nyár vége már csak ilyen, az ember még nyaral, így aztán kimaradnak fordulók. Két hete volt utoljára meccsbeszámolóm; ennek eléggé prózai oka van: két hétig nem voltam kint meccsen. Idén eddig ráadásul még nem is voltam alsóbb osztályú találkozón, elvitte a bulit az Európa-liga...

Szombaton a Gázgyár pályáján kezdtem az igazi szezont. A "blasz egy", azaz a BLSZ I. augusztus 17-én rajtolt el, a meccsek zöme szombaton volt, így a Gázgyár–Ikarus is. A Gáz hagyományosan szombat délelőtt játszik, ezúttal is 11-kor kezdődött a mérkőzés.

Többször is írtam már erről a pályáról, még többször jártam ott, szeretem ezt a közeget. Ezúttal is sikerült kiérnem az indulóra, ami továbbra is a világ legjobb fociindulóinak az egyike. Izgalmas volt az ellenfél is, az Ikarus a tavalyi harmadik, míg a Gázgyár a tavalyi negyedik. Tavasszal ott voltam a mátyásföldi találkozón, akkor simán nyert az Ikarus.

A Gázgyár kezdett jobban, de kihagytak több helyzetet is, és ahogy az lenni szokott, a félidő végén az Ikarus szerzett vezetést. Méltatlankodtak is a törzsszurkolók, de komolyabb hőbörgés nem volt.

Ezen a pályán mindig összeverődik 50-100 ember, a szám attól függ, hogy jönnek-e vendégek. Most voltak, többször is elhangzott a "hajrá Ika" buzdítás – persze a "hajrá Gáz" felkiáltás mellett.

Egy tökéletes megjegyzést hallottam az első játékrészben. A törzsarcok egy része a gesztenyefák adta árnyék helyett a túloldalon napozott, így szólt ennek a felismerése:

ott napoznak a szarolda mellett."

Volt még egy mondat, ami már nem tudom, hogy hogy jött elő, de két külvárosi csapat meccsén végül is adekvát, én sem mondhattam volna pontosabban:

aki a belvárosban lakik, az egy f888sz."

A szünetben elmentem egy sörért, Ászok, bőcsi Staro és Miller volt a kínálat, ezúttal sajnos nem volt Zipfer. Így vettem egy Millert 350-ért, délben az is megteszi.

A második félidőben két lesgólt sem adott meg a játékvezető a Gázgyárnak. Ebből az egyiket kintről nem tudom megítélni, a spori vonalban volt, biztos igaza van... Érdekesebb a másik, amit lefújtak, hiszen nem volt les, viszont már megállt a játék, miután gól lett belőle. Mindegy, maradt a 0–1, erre ennyit tudtak reagálni mögöttem:

nem volt les, hogy b888sználak a meleg sz888rba."

Később már nem voltak ilyen megjegyzések, szépen elfogadta a közönség, hogy a Gázgyár gyengébben játszik az ellenfelénél. Később az Ikarus szerzett még egy gólt, 2–0 lett a vége.

Délután egy másik óbudai meccsre néztem ki, a TVE fogadta a Nagykanizsát. A Kerületke elég gyengén kezdte a szezont: utolsó percekben leadott győzelem a Felcsút II ellen, aztán egy ötös Pápán. Az újonc Kanizsa egy győzelemmel és egy vereséggel nyitott.

Az 1990-es években mindkét csapat kétszer volt fent az NB I-ben, de pont nem találkoztak. A Nagykanizsa szimpatikus klub, vannak nézőik, komolyan rivalizálnak a Zetével, teljesen jó. Óbudára is nagyjából egybusznyian jöttek, hazai nézőből pedig a szokásos 300-400 megvolt, így jó hangulatban kezdődött a mérkőzés.

Az első félidőben nem esett gól, és a legdurvább beszólás is annyi volt, hogy a bíró szemüvegét keresték páran. Bezzeg a második félidőben...

Mielőtt kifejtem, milyen botrányos jelenetek zajlottak le, meg kell említeni, hogy a beugró 12 százalékkal több, 900 forint most már, természetesen ezt sem sajnálom egy Kerület-meccsért. A sör ára nem változott, a Soproni 450, a belga meggyes 650.

A második félidőben már a második percben elkezdődött a buli. Kilépett egy kanizsai csatár, egyértelműen volt kontakt közte és a védő között, de meg tudta tartani a labdát és kapura lőtt. Kunsági védett, a kipattanó után elesett a csatár, tizenegyes. Már ez is érthetetlen, de Hámorit ki is állította a játékvezető.

Már ezt is hatalmas felzúdulás követte a lelátón, ám két perccel később Szalait is leküldte a spori a második sárgával. Történt ez úgy, hogy a partjelző szólt a bírónak, aki megállította a játékot, majd utólag sárgát adott, állítólag reklamálásért.

Nem mész haza élve!"

– ez talán a legenyhébb beszólás volt, a mocskos csalóktól kezdve a válogatott anyázásokon keresztül mindent kapott az egyik partjelző és a játékvezető, és bizony nem érdemtelenül.

Pár perccel később újabb gólt szerzett a Nagykanizsa, nem láttam tökéletesen, de az MTK egyik pénteki góljához hasonlított a jelenet, a kapus a vonal mögött "védett".

Innen teljesen szétesett a Kerület, nem sok értelme volt már a meccsnek. A harmadik vendéggól után (ami lesgyanús helyzetből született) néhányan már azt kiabálták, hogy "gyertek le".

A 83. percben elszakadt a cérna Sóronnál, a kanizsai 16-oson belül felrúgott egy védőt, a lap egyértelmű, lehet vitázni a színén, de a háromból ez a piros volt a leginkább jogos.

Spori, az anyád is férfi volt!"

– ez volt a legkevésbé trágár, de egyben legötletesebb szidalmazás.

Hármas emberelőnyben a Nagykanizsa rúghatott volna még annyi gólt, amennyit akar, kettőt sikerült is, 5–0 lett a vége. Szomorú és fájó eredmény ez, sokan követelték a kerületiek közül Buzsáky távozását, de sokan akarták megverni a bírót is. A spori végül megúszta pár felé tartó köpettel, a rendezők végül lenyugtatták a hazaiakat.

Fontos megemlítenem, hogy a meccset botrányosnak tartom én is, de a Nagykanizsa ellen semmi ellenérzésem nincs, a játékvezetés kritikán aluli volt, de ők erre nem játszottak rá, a közönségük sem gúnyolódott, egyikükkel nagy egyetértésben vártuk a Kerület meccse után a Fradi–Paks végét, hátha nyer a Paks, de legalábbis kihúzza egy iksszel. Utóbbi jött nekik össze, hát, ez nagyon sovány vigasz volt nekem.

Szombatra ennyi volt, bár megfordult a fejemben, hogy átmegyek az esti Újpest–Mezőkövesdre is, de végül nem volt hozzá kedvem. Jobb is, amilyen formám volt nekem aznap, lehet, hogy Zsótér ki sem egyenlített volna a végén.

Vasárnap is számos mérkőzésre került sor az alsóbb osztályokban, persze hogy kimentem egyre! Viszonylag rég jártam az ESMTK-pályán, vasárnap bebizonyosodott, hogy ez nagyon nagy hiba volt. Róluk is írtam már többször, de nem győzöm hangsúlyozni, oda mindig jó buli kimenni.

Ezúttal egy patinás csapat volt az ellenfél; a szebb napokat látott SBTC. Bár a Liza-pályán mindig hatalmas élmény a hazai lelátó, meg kell hagyni, a salgótarjáni szurkolók hangosabbak voltak.

Erzsébetre továbbra is egy ezres a beugró (diákoknak és nyugdíjasoknak 500), a sörkínálat bőséges: Ászok, Borsodi, Gösser, Krusovice, Soproni. A Kruso 450-re drágult, a Gösser 420.

Az első félidőben nem esett gól, veszélyesebb volt az ESMTK, de igazán nagy ziccerük nem volt, vendéghelyzet pedig nem is akadt.

 

A hétvége harmadik meccsén! #esmtk #pesterzsébet #sbtc #nb3

@ porgeszurkol által megosztott bejegyzés,

A közönség egy része "szervusztok, parasztok", illetve cigányozás keretében reagált a folyamatos vendégszurkolásra. Jellemzőbb volt a bíró szidalmazása. Volt, aki telefonálás közben mondott el egy tökéletes monológot a sporinak.

A második félidő elején vezetést szerzett az SBTC, ezután még szórakoztatóbb megposszanásokat lehetett hallani.

Menjél szénért!"

— kapta meg az egyik vendégjátékos, ez legalább annyira profi beszólás volt, mint egyszer a BKV–Jászberényen annak a feltételezése, hogy fagyasztóládákért adták el a meccset.

A gól után nem sokkal piros lapot kapott az egyik hazai játékos, újabb érvágás. Ezután volt bírózás rendesen.

Gyalog fogsz hazamenni, mert szét lesz b888szva a mocskos pofád"

– ez volt talán a legdirektebb, bár azt vártuk, hogy az autót verik szét, ha már gyalog kell hazamennie szegény, "takonyfejűnek" is nevezett sporinak.

A végére legalább kicsit jobb hangulata lehetett az erzsébetieknek, a 94. percben összejött az egyenlítés, veretlen maradt a Liza. A döntetlen megérdemelt volt, minimum egy pontra rászolgált a hazai csapat.

Ezzel zártam ezt a valódi futballhétvégét, nagyon hiányzott már nekem az NB III. világa, az NB I. nem adja meg ezt a szórakozást, túl steril ma már. Nincs olyan, mint az ESMTK falelátója, a BKV archaikus sporttelepe, a Kerület új, de mégis hangulatos lelátója és még sorolhatnám. Ha már nem lesz kánikula, még jobb buli lesz az egész, szóval menjetek meccsre!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Német Ipari Szövetség vezetője: Az orosz gáz leállítása pusztító lenne

Német Ipari Szövetség vezetője: Az orosz gáz leállítása pusztító lenne

Senki sem tudja, milyen hideg lesz a következő tél – újabb józan hang Németországból.

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn.

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

Lehet a Fideszben keresni a hibát, hogy miért nincs ellenzéke, de nem a győztesek dolga a vesztesek helyett működőképes, ellenzéki politikát kitalálni. Más kérdés, hogy vannak olyanok, akiken segíteni sem lehetne. Közéjük tartozik többek közt a párt alapításba fogó Márki-Zay Péter is.

Orbán Viktor: Megvédjük a családokat, megvédjük a rezsicsökkentést, megvédjük Magyarország biztonságát!

Orbán Viktor: Megvédjük a családokat, megvédjük a rezsicsökkentést, megvédjük Magyarország biztonságát!

133 igen szavazattal megválasztotta az országgyűlés Orbán Viktort miniszterelnöknek.

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Az orosz gázembargó árnyékában Norvégia lehet, hogy mégsem ad elég gázt Európának.

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Erre szoktam mondani, hogy olyan sose lesz, hogy mindenkinek jó legyen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére