Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Véget érhet az alpesi albán válogatott tündöklése

Pörge Béla

2018.07.07. 09:01

Kezd elege lenni a svájci szövetségnek is abból, amit az utóbbi években képviselt a svájci válogatott.

A svájci válogatott a multikulturalizmus megtestesítője volt a vébén, a svédek elleni kiesésével ez a cím Belgiumra szállt át. A 23 fős svájci keretben 15(!) kettős állampolgár volt. Érdekesség, hogy 1994-ben egy, 2006-ban pedig nyolc külföldi játékos volt a svájci keretben.

A svájci labdarúgó-szövetség elnöke, Alex Miescher felvetette a kérdést, hogy akarnak-e ők egyáltalán ennyi külföldit a válogatottba.

Egyre több a probléma az ilyen szintű többnemzetiséggel, és ez nem csak a futballra igaz"

idézte Miescher szavait a Kronen Zeitung.

Miescher egyébként a svájci liberális párt, az FDP tagja. Elismeri, hogy manapság, így ezen a vébén is sokat profitált a svájci válogatott a külföldi játékosokból. Azonban úgy véli, hogy a jövőben Bosznia-Hercegovina, Albánia és több afrikai ország is kijuthat a vébékre, és a svájciak által nevelt játékosok könnyen hazájuk válogatottját választhatják akkor.

Ezért a fiatalok képzési rendszerénél kellene elkezdeni a változásokat, szerinte az utánpótlásba újonnan bekerülőknél elő kell írni, hogy nem lehetnek egy másik ország állampolgárai is.

Miescher szerint felháborító, hogy jelenleg a fiatalok 21 éves korukig dönthetnek úgy, hogy inkább egy másik válogatottban szeretnének játszani, mert több lehetőséget látnak egy ottani nemzetközi karrierben.

A szövetség főtitkára szerint a kétnemzetiségű gyerekek helyzete olyan, mint akiknek elváltak a szüleik.

Két ország között vívódnak, ez nem jó, sokkal könnyebb lenne nekik is, ha a döntést már hamarabb meg kell hozniuk"

— fogalmazott.

Miescher egyelőre csak felvetette a szigorítás ötletét, úgy véli, ha mindenki őrültségnek tartja, akkor lemond róla, de mindenképpen párbeszédet szeretne indítani a témában.

Svájccal kapcsolatban ezen a világbajnokságon is előjött a multikulturalizmus kérdése. A második csoportmeccsét Svájc ugyanis Szerbia ellen játszotta, ami igen pikáns párosítás volt, tekintve, hogy négy albán (köztük három koszovói), egy bosnyák és egy boszniai horvát játékos is pályára lépett azon a meccsen. Õket mind kifütyülték a szerb szurkolók, válaszul a két albán gólszerző, Shaqiri és Xhaka is albán sast formált a kezeivel gólöröm közben. A FIFA végül megbüntette a szerbeket és a svájciakat is.

Emlékezetes a 2016-os Európa-bajnokság is, ahol Albánia és Svájc egy csoportban voltak. Az albán keretben kilenc olyan játékos volt, aki Svájcban nőtt fel, a svájci keretben pedig hat albán származású játékos is volt. Érdekesség, hogy Granit Xhaka a svájci, míg testvére, Taulant Xhaka az albán válogatottban lépett pályára azon a mérkőzésen. Végül Svájc nyert 1–0-ra akkor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére