Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trollok, orkok vagy tündérek? Izlandon hisznek a mesékben

888.hu

2016.07.03. 12:46

Hat éve még 112. volt a FIFA világranglistán Izland, most Eb-elõdöntõbe juthat. A 24 csapatosra bõvített Európa-bajnokság legbizarrabb estéje következhet, ha az izlandiak meglepik a házigazda Franciaországot.

Az izlandi válogatott veretlenül jutott el a labdarúgó Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közé. Ha valaki 10 évvel ezelőtt ezt mondja egy kocsmában, megverik, ha egy edzői konferencián, akkor kiröhögik, de a szisztematikus munkának meglett az eredménye. A 2008-as gazdasági összeomlás és válság Izlandot különösen keményen sújtotta, de ez sem akadályozta meg az ország és a futball vezetőit, hogy a 15 éves sportágfejlesztési programjukat végig vigyék. Mostanra 70-80 komoly profi játékosuk van az izlandiaknak, fedett létesítményeik, igaz Reykjavíkban a "központi stadion", a Laugardalsvöllur még mindig csak 9800 ülőhellyel rendelkezik, de ennek ellenére nem igaz rájuk, hogy kis pénz - esetleg kis ország -, kis foci, mert szisztematikusan költöttek a futballra, és bejött. 

Ettől függetlenül meseszerű, ami történt az elmúlt években a nagyjából 330 ezres lélekszámú szigetország labdarúgásával. Azonban ne lepődjünk meg ezen, mert az izlandiak komolyan hisznek a mesékben. 

Egy felmérés szerint az izlandi emberek több, mint 60 százaléka úgy véli, hogy manók, törpék és tündérek márpedig léteznek. Néhány éve egy útépítést fel kellett függeszteni a szigetországban, mert az a tiltakozók szerint megzavarja az ott élő, szokatlanul sok kicsi lény nyugalmát. 

Mindez magyarázatot adhat arra, hogy egy alig több mint 300 ezres lélekszámmal bíró ország válogatottja miként tudta legyőzni a lényegesen nagyobb nemzetek csapatait. Mert ott vannak az elfek, és így többen vannak! Lehetnek akár több millióan is?

A selejtezőben az izlandiak felülmúlták a 75 milliós népességű Törökországot, a 17 milliós népességgel bíró Hollandiát, vagy a több mint 10 milliós Csehországot. Persze sorolhatnánk tovább, mert az izlandiak legyőzték Ausztriát, döntetlent játszottak Portugáliával és Magyarországgal, de számukra a legnagyobb fegyvertény, hogy 2-1-re megverték azt az Angliát, amelynek labdarúgói és bajnoksága évtizedeken keresztül maga volt az elérhetetlenség, a vágyálom és a példa az izlandiak számára.

Amikor ez Európa-bajnokság kezdetekor megkérdezték Izland válogatottjának egyik legnagyobb sztárját, a Swansea csapatában focizó Gylfi Sigurdssont, hogy mi az izlandi együttes titka, azt mondta, hogy a nyugodtság. 

Ez csak egy focimeccs - mondta Sigurdsson.

De nem csak ő, az ESPN összeállításából kiderült, hogy majd minden meghatározó izlandi labdarúgó így állt az Eb-hez: ez csak játék, ne feledjük - mondták. Talán ez volt a legfőbb üzenete az izlandi csapatnak. Nem kell feltétlenül komolyan venni, de ők mégis komolyan veszik a focit.

Ehhez jött a svéd edző, Lars Lagerbäck, aki komoly taktikai fegyelmet követel az együttes tagjaitól, megtanította a csapatot a szervezett játékra. Mindennek hatásait mi  is tapasztalhattuk a saját bőrünkön, de mostanra már nem vagyunk egyedül. 

Az igazi slusszpoén ma este követezhet be, mert egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ez az Izland legyőzi a házigazda francia együttest. Ha így lesz, akkor kiderül, hogy vannak-e manók és tündérek Izlandon. Mert, ha igen, akkor - mese nincs! - nekik is elő kell bújniuk ünnepelni. 

Ma este eldől, hogy Wales mellett lesz-e egy újabb "kakukktojás" a legjobb négy között. Írjuk le, mondjuk ki, ha igen, akkor így fest majd az elődöntők párosítása:

Németország - Izland

Portugália - Wales

Még mondják azt, hogy nem a legcsodálatosabb játék a futball!

 

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére