Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tour de Hongrie: tizenkét magyar minden idők legerősebb mezőnyében

Jánosy Károly

2021.05.11. 13:00

A magyar országúti kerékpáros-körverseny történetének legerősebb mezőnye, köztük 12 hazai bringás áll rajthoz szerdán a 42. Tour de Hongrie-n, ahol egyébként tavaly indultak először a csúcskategóriás World Tour-csapatok. Akkor öt, most nyolc elitcsapat kezdi meg szereplését Siófokon. A második vonalat jelentő prokontinentális kategóriából kilenc, a kontinentális csapatok közül pedig négy sor nevezett a magyar válogatott mellett.

 

A nemzetközi szövetség, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalán az előzetes rajtlistán 22 csapat 132 versenyzője szerepel, öt kontinens huszonhét országából. Ott lesz a holland Mike Teunissen (Jumbo–Visma), aki 2019-ben megnyerte a Tour de France első szakaszát, és a sárga trikót is magára ölthette. Ugyancsak Tour de France-, valamint Vuelta a Espana-szakaszgyőztes a Bahrain Victorious ausztrál sprintere, Heinrich Haussler, de nyert etapot a Giro d’Italián az olasz Damiano Cima (Gazprom–RusVelo) és az ugyancsak olasz Andrea Guardini (Giotti Victoria–Savini Due) is. Emellett találhatók a mezőnyben U23-as világ- és Európa-bajnokok.
Szilasi László versenyigazgató az MTI-nek úgy fogalmazott: a tavalyinál izgalmasabb, több szintkülönbséget tartalmazó útvonal vár a mezőnyre az ország dimbes-dombos részein. A döntő szakasz a versenyigazgató várakozásai szerint a Balassagyarmatról induló, 200 kilométernél is hosszabb királyetap lesz, a verseny összetettje ezúttal is a Mátraháza és Kékestető közötti emelkedőn dőlhet el.
A címvédő Valter Attila és a 2019-ben második Dina Márton a Giro d’Italián szerepel, ám így is 12 magyar kerékpárosért szoríthatnak a szurkolók.
A Tour de Hongrie történetében hatodik alkalommal követhetik a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket: az M4 Sport közvetít élőben, valamint az interneten, az m4sport.hu oldalán szintén élő képet láthatnak a nézők. 2021-ben is a Tour de Hongrie partnere a Tour de France-t is rendező Amaury Sport Organisation (ASO), amelynek segítségével a magyar körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, 190 régió televíziós csatornáin lesznek láthatók.
A pandémia miatt a rajt- és célterületek egy részét elzárják a szurkolók elől, így például a Kékestetőn felállított célba sem tudnak majd felmenni a nézők. A kerékpárosok az esemény ideje alatt úgynevezett versenybuborékban lesznek, a szervezők azt kérik a szurkolóktól, hogy ne közelítsék meg a bringásokat, és tartsák be a járványügyi előírásokat.

A 792 kilométer össztávú viadal útvonala:
1. szakasz, szerda: Siófok–Kaposvár, 173 km (szintemelkedés: 1280 m)
2. szakasz, csütörtök: Balatonfüred–Nagykanizsa, 183 km (1648 m)
3. szakasz, péntek: Veszprém–Tata, 142 km (1585 m)
4. szakasz, szombat: Balassagyarmat–Gyöngyös–Kékestető, 202 km, hegyi befutó (3221 m)
5. szakasz, vasárnap: Budapest–Budapest, 92 km (220 m)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére