Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tokió 2020: a lélekbúvároknak is bőven ad munkát a járványos olimpia

Jánosy Károly

2021.07.21. 18:00

Furcsa olimpia kezdődik a hétvégén Tokióban. A nézők, szurkolók járványügyi okok miatti kizárása komoly mentális próbatétel elé állítja a résztvevőket. A sportpszichológus szerint azok tudnak profitálni a soha nem tapasztalt különleges helyzetből, akik ki tudják zárni a zavaró külső tényezőket, és képesek csakis a kitűzött cél elérésére fókuszálni.

Nagy Sándor sportpszichológus egyetért azzal a közismert megállapítással, hogy ezúttal jobban érvényesül a „minden fejben dől el” mondás. A mostani szigorú, zárt tokiói olimpiai világ a szokásosnál nagyobb próbatétel elé állítja a versenyzőket és a felkészítésükben közreműködő szakembereket.

„Mindenképpen azok élveznek előnyt, akik rendkívüli koncentrációs képességgel rendelkeznek, és megerőltetés nélkül ki tudják zárni a külső »zavaró« tényezőket” – nyilatkozta a 888.hu-nak Nagy Sándor. „Stresszkezelés szempontjából első pillantásra talán könnyebb üres lelátók előtt szerepelni, hiszen akár feszültségmentes, edzésjelleget is ölthet a viadal, ám sokakat feldob, pluszerőt ad nekik a szurkolók biztatása, még akkor is, ha Tokió esetében csak alig néhány száz magyar drukkerről lehetett volna szó. Egyébként a fokozott médiafigyelemnek akár az üres lelátók mellett is lehet bénító hatása. Mindenesetre a csapatsportágak annyiban előnyt élveznek, hogy a tagok átsegíthetik egymást a nehéz periódusokon.”

A szakember szerint a sok várakozás, a verseny előtt tartósan sokáig felfokozott idegállapot sem hat serkentőleg. Sőt! A speciális helyzetre bizonyos mértékig fel lehet készülni, de korábban még csak hasonló tapasztalatot sem szereztünk. Így alighanem az olimpia idején – vagy inkább utána – sportpszichológiai szempontból is fel kell dolgozni a járvány miatt felmerülő kihívásokat.

„Furcsa játékok lesznek, az biztos. Annak is, aki először méretteti meg magát, de annak is, aki már másodszor vagy harmadszor indul olimpián. Már amiatt is, hogy a japán szervezők szigorúan kordában akarják tartani a résztvevőket, alighanem elmaradnak a korábban megszokott bulik, a jelszó a távolságtartás. Bár ennek némileg ellentmond, hogy 160 ezer ingyenóvszert osztanak szét az olimpiai falu lakói között” – zárta szavait a pszichológus.

(Borítókép: Facebook)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére