Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rossi pályafutása legnagyobb sikerének tartja, hogy magyar kapitány lehet

Horváth Tamás

2018.09.13. 14:20

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz nemzetiségû szövetségi kapitánya a MOL-csapatnak adott interjújában beszélt eddigi tapasztalatairól, játékfelfogásáról és a mentális felkészítés fontosságáról.

Egyetlen percet sem aludtam. Sőt, amikor a meccs után hazaértem, mondtam a feleségemnek, hogy olyan érzésem van, mintha valami hiányozna. Aztán rájöttem, hogy elfelejtettem enni egész nap"

– kezdte az interjút Rossi.

Az 54 éves olasz szakember edzői pályafutása legnagyobb sikerének tartja, hogy méltónak tartották a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjára. Majd megjegyezte, hogy nem a legnyugodtabb időszakát élte az elmúlt napokban, de rövid idő alatt is sikerült sok szempontból előrébb lépnie a csapatával:

A stábommal együtt elég idegesek voltunk, hiszen mi is kíváncsiak voltunk rá, ilyen rövid idő alatt mennyit sikerül haladnunk a csapattal. El kell mondanom, hogy a játékosaim abszolút partnerek voltak a közös munkában, mindenkin azt éreztem, hogy akar tenni a közös célért, ennek tudható be, hogy sikerült legyőznünk egy nálunk magasabban jegyzett csapatot."

A kapitány elmondta, az első két mérkőzésre való felkészülés még csak a gondolkodásmódjának a magvainak elvetésére volt elég, de nem akar nagy szavakat használni ezzel kapcsolatban.

Számomra a futball nem filozófia, hanem stratégia"

– foglalta össze egy mondatban az ars poeticáját a Honvéddal korábban bajnokságot nyerő tréner.

Olasz vagyok, egy olyan futballkultúrából jöttem, ahol csak az eredmény számít, és mit tagadjam, ha választanom kell, hogy szép játékkal veszítsünk, vagy csúnyával nyerjünk, nem kérdés, melyik mellett döntök. Én is szeretem a szép futballt, de szerintem az a futball a legszebb, ami győzelmet hoz"

– fejtette ki Rossi.

És ha már az olasz futballstratégia szóba került, azt is vállalom, hogy a legfontosabb célom a csapat stabilitásának kialakítása. Ha hátul stabil vagy, akkor elkezdhetsz előrébb gondolkodni, de amíg a védekezésed nem áll biztos lábakon, minden esetlegessé válik."

Majd rögtön hozzátette:

Ne értsenek félre, nem arról van szó, hogy bekkelő csapatot akarok összerakni. Én is a támadófutball híve vagyok, de mindent a stabilitás felől közelítek meg."

Rossi kedvenc formációja a háromvédős rendszer, igen ám, de a magyar csapatok (illetve a magyar játékosok csapatai) közül kevés alkalmazza ezt a formációt. A válogatott, ha nem is alapfelállásként, de Rossi mindkét meccsén belekóstolt a háromvédős rendszerbe, és nem is tűnt úgy, hogy a játékosok idegenkedtek volna tőle:

A formáció elsajátításához sokkal több idő kell, elsősorban azért, mert más automatizmusokat követel meg a játékosoktól, mint a négyvédős rendszerek. Egyébként nem is mindenkitől, hiszen például a belső középpályások szerepe nem változik döntően. De hangsúlyozom, számomra nem a formáció a lényeg, hanem a játékkoncepció. Az, hogy több felállásban is tudjunk játszani úgy, hogy mindenki tudja a saját szerepét, és meccs közben tudjunk felállást váltani úgy, hogy ne zavarodjunk össze."

Rossi elmondta, abból a szempontból is új neki a szövetségi kapitányi poszt, hogy a rendelkezésre álló szűk időben nem tud eleget foglalkozni a játékosok pszichés felkészítésével, holott ez szerinte döntő fontosságú.

Sokan alábecsülik a pszichológiai felkészítés jelentőségét, pedig nagyon fontos, hogy a játékosok milyen mentális állapotban lépnek pályára"

 – hangsúlyozta.

Abban bízom, hogy Görögország legyőzésével a játékosok visszaszerezték az önbizalmukat, és így már könnyebb dolgunk lesz az építkezéssel. Egy magabiztos játékosokból álló csapattal könnyebb együtt dolgozni, új dolgokat begyakorolni, sőt a meccselni is. Azt akarom, hogy a fiúk higgyenek magukban!"

  – szögezte le az interjú végén a kapitány.

A teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére