Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nemzetek Ligája – Torghelle régi, jó példáját kell követni a Puskás Arénában

Jánosy Károly

2022.06.11. 13:00

Talán a hazai közönség biztatása vagy az angolok elleni remeklés, esetleg a tavalyi Eb-n elért 2–2 erőt ad majd, és nem csak a tisztes helytállásban, de egy újabb sikerben is reménykedhetünk a ma esti, Németország elleni mérkőzésen. Legutóbb – szinte napra pontosan – 18 évvel ezelőtt vertük meg a német válogatottat. A meccs hőse a két gól szerző Torghelle Sándor volt, aki természetesen ma is szívesen gondol vissza a 2004-es összecsapásra.

 

Oliver Kahnnak nincsenek jó emlékei Torghelle Sándorról, aki kétszer is a hálójába talált a 2004. június 6-án játszott mérkőzésen (MTI/EPA/Bernd Weissbrod)

 

Nekünk mindig fontos a németek elleni találkozó. Nem tudjuk feledni az 1954-es világbajnokságon történteket, amikor az előcsatározások során 8–3-ra lemostuk az akkor még NSZK-nak vagy Nyugat-Németországnak becézett csapatot. A berni döntőben azonban 3–2-re nyertek Fritz Walterék. Szóval állandó nyerési kényszerben vagyunk. Azóta mindössze kétszer nyertünk az NSZK, illetve egy ízben, 2004-ben az újraegyesített Németország válogatottja ellen. A berni vb-katasztrófa 50. évfordulóján.

„Papíron csak egy barátságos meccs volt, de aligha lehetett tét nélkülinek mondani.” – elevenítette fel a 888.hu-nak a 18 évvel ezelőtti történéseket Torghelle Sándor, az egykori 42-szeres válogatott futballista.
„A németek javában készültek a néhány nappal később kezdődő portugáliai Európa-bajnokságra, mi pedig mindenáron bizonyítani akartunk. Annál is inkább, mert a csapatunk kispadján akkoriban Lothar Matthäus ült, neki sem volt mindegy, hogyan és milyen eredménnyel zárunk.”

 

A fiatalabbak kedvéért azért azt érdemes megjegyezni, hogy a kaiserslauterni stadionban telt ház, kis híján 40 ezer néző előtt folyt a játék, és Rudi Völler kapitány válogatottjában olyan, ma is jól ismert klasszisok szerepeltek, mint Oliver Kahn, Michael Ballack, Philipp Lahm vagy éppen Miroslav Klose. Torghelle azonban nem jött zavarba a nagy nevektől, már a 7. percben megforgatta a védőjét, és Kahn már hiába nyújtózkodott, a labda a hosszú sarokban kötött ki. Fél óra sem telt el és Torghelle újra mattolta Kahnt, miután Gera Zoltán óriási keresztlabdával szöktette, ezzel lett 2–0, ide.

„Ez a mérkőzés indította be igazán a karrieremet” – folytatta a két éve visszavonult játékos.
„Nem túlzás, egymásnak adták a kilincset a komoly európai klubok játékosügynökei, így kerülhettem ki Angliába, a Crystal Palace együtteséhez, de megfordultam a Görögországban és a Németországban is. S hogy mi lesz a mai mérkőzésen? Nem szeretek tippelni, és szerintem felesleges terhet rakni a játékosok vállára azzal, hogy túlzó elvárásokat fogalmazunk meg velük szemben. Persze a szurkoló mindig magasra teszi a lécet, azonban az a legfontosabb, hogy mindenki a tudása legjavát adja. Ha a tizenegyből nyolc játékosunk képes lesz extra teljesítményre, akkor az az eredményben is megmutatkozik majd.”

Mindenesetre hízelgő számunkra, hogy Hans-Dieter Flick, a német válogatott szövetségi kapitánya az utazás előtt nagyon dicsérte Szalai Ádámékat.

„Kompakt, fegyelmezett csapat a magyar, a játékosai remekül zárják le a területeket. Tudják, hogyan nehezítsék meg a rivális dolgát.”
– mondta Flick, aki Marco Rossit, a magyar válogatott szakvezetőjét is méltatta. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy győzni akarnak.

Flick jó hangulatra számít a Puskás Arénában, és bár elképzelhetőnek tartja, hogy lehet majd füttyszót hallani a stadionban, a kezdő sípszó utáni körülményeket ki kell zárniuk játékosainak. Ezzel kapcsolatban külön beszélt Leon Goretzkáról is, aki a tavalyi Európa-bajnokságon a hajrában egyenlített a válogatottunk ellen, majd a szurkolókat hergelte. A tréner szerint a Bayern középpályása is sok paprikás hangulatú meccsen szerepelt már és függetleníteni tudja magát a külső tényezőktől.

Az NL A divizió 3. csoportjában két forduló után az olaszokkal és az angolokkal is döntetlent játszó Németország a harmadik helyen áll. Egy ponttal marad el az angolokat legyőző, az olaszoktól vereséget szenvedő, második helyezett magyar válogatottól és kettővel az éllovas olaszoktól.

Nemzetek Ligája: Magyarország-Németország 20:45 (M4 Sport)

 

Sportszerű szurkolást kér az MLSZ

Az MLSZ tájékoztatása szerint a Puskás Arénához érdemes tömegközlekedéssel utazni, a környéken ugyanis forgalomkorlátozások lesznek érvényben, a kapunyitást követően, legkésőbb 18 órától közlekedési lezárásokra kerül sor. A tájékoztatás arra is kitér, hogy a szurkolói falu a Toronyépület (múzeum) előtti területen, az aréna keleti oldalán lesz majd, ahol volt válogatott játékosokkal is találkozhatnak az érdeklődők.
„A XIII-as bejárat kizárólag a vendégszurkolók belépésére szolgál. A4-esnél nagyobb méretű táska bevitelére nem lesz ezúttal sem lehetőség.”
– áll a közleményben.
A magyar szövetség sportszerű szurkolásra kéri a nézőket. A korábbi felfüggesztett zárt kapus büntetés miatt – provokáció esetén is – mindenki tartózkodjon a kirekesztő magatartástól – írta az MLSZ.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére