Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most jön az igazi erőpróba a Fradinak

Pörge Béla

2019.08.06. 17:20

A Bajnokok Ligájában persze egyik meccs sem könnyű, de az első tényleg komoly ellenfél most jön a magyar bajnok számára.

A Ferencváros keddi ellenfele a Dinamo Zágráb lesz, mely a legsikeresebb horvát focicsapat. A Dinamo sikere nemcsak a bajnoki címek számában mutatkozik meg (ebben a Fradi is jó), hanem az utánpótlás-nevelésben is, ami Magyarországon fájóan rosszul működik (az FTC-nél is) a horvát mintához képest. A teljesség igénye nélkül a következő játékosokat nevelte ki a Dinamo Zágráb az elmúlt harminc évben: Zvonimir Boban, Davor Suker, Robert Prosinecki, Luka Modric, Mateo Kovacic, Dejan Lovren vagy éppen Marko Pjaca. Szintén beszédes adat, hogy a tavalyi vb-ezüstérmes horvát válogatottban kilenc Dinamo-nevelésű játékos volt.

A mostani zágrábi keret nem ennyire erős, ám ettől még svájci, horvát és iráni válogatott is van náluk, akik mind megjárták a legutóbbi világbajnokságot, emellett külön kiemelendő a spanyol Dani Olmo, aki a horvát bajnokság legértékesebb játékosa, és a spanyol U21-es válogatott gólerős csatára. A keret értéke a Transfermarkt szerint 72,8 millió euró, a 28 játékosból 15-en horvátok. Az FTC értéke 20,5 millió euró ugyanezen oldal szerint, a 31 játékosból 14 magyar.

Szergej Rebrov edzést tart a zágrábi Maksimir Stadionban a Dinamo Zágráb–FTC BL-selejtező előtt | Fotó: MTI

A fogadóirodák a Dinamo továbbjutására számítanak: a horvátok ma esti győzelmére 1,4 és 1,5 között mozognak az oddsok, míg a Dinamo továbbjutására 1,3 és 1,4 között változnak a szorzók.

A Dinamo Zágráb a nemzetközi kupaporondon jóval sikeresebb bármelyik magyar klubnál az elmúlt 30 évben. A legutóbbi 12 szezonból csak egyetlenegyszer nem jutottak be valamelyik kupasorozat csoportkörébe, ez az év a tavalyelőtti volt, amikor óriási meglepetésre az albán Skenderbeu kiverte a Zágrábot az El playoffkörében. Beszédes még, hogy tavaly a Dinamót a Benfica ejtette ki az El-ből egy hosszabbítás után, a legjobb 16 között, addig az FTC az első körben vérzett el a Maccabi Tel Aviv ellen.

Bár a Ferencváros a Ludogorec ellen sem volt esélyes, most más szintről van szó, sokkal nagyobb meglepetés lenne a Fradi továbbjutása. Két dologban bízhat a magyar bajnok: az idegenbeli kezdésben (és a gólszerzésben az első meccsen), és abban, hogy két éve láthattuk, hogy akár egy albán csapat is kiejtheti a Dinamót.

A továbbjutó a Bajnokok Ligája playoffkörébe kerül, ahol a Rosenborg–Maribor párharc győztesével játszik a BL-csoportkörért. A most kieső csapat az El-playoffba kerül, ahol egy másik BL-ből kieső csapattal küzdhet meg a csoportkörért.

A Dinamo Zágráb–Ferencvárosi TC meccs 20:00-kor kezdődik a zágrábi Maksimir Stadionban, a találkozót élőben közvetíti az M4.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére