Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Meghalt a Sport szelet arca

Pörge Béla

2017.03.21. 17:18

Elhunyt Szécsényi József professzor, korábbi Európa-csúcstartó, olimpiai negyedik diszkoszvetõ.

Szécsényi József az 1954-es atlétikai Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, és ugyanabban az évben főiskolai világbajnoki címet is nyert. 1958-ban Európa-csúcsot dobott (58,33 méter), az 1960-as római olimpián legjobb európaiként a negyedik helyen végzett, az 1964-es tokiói játékokon ötödik volt.

Edzőként is sikeres volt, versenyzői összesen húsz ifjúsági és felnőtt bajnokságot nyertek, 1969-től közel tíz évig a magyar válogatott dobószakágának vezetőjeként tevékenykedett – írja a TF közleményében.

Testnevelő tanári, majd szakedzői végzettsége után az ELTE pszichológiai szakán szerzett diplomát, 1965-ben került a TF atlétikai tanszékére adjunktusként, 1978-ban egyetemi docens, 1989-ben egyetemi tanári tanszékvezetői kinevezést kapott. 1973-ban doktori címet szerzett az ELTE-n pszichológiából, 1979-ben pedig biológiai tudományos kandidátusi címet érdemelt ki.

Hosszú éveken át a Magyar Biológiai Társaság mellett a Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsának és Habilitációs Bizottságának tagja, a Tanszékvezetők Kollégiumának elnöke volt.

A Testnevelési Egyetem saját halottjának tekinti Szécsényi József professzor emeritust, aki 85 éves korában hunyt el.

Szécsényi Józsefről mintázták a Sport szeleten évtizedekig látható diszkoszvetőt.

A csokipapíron hosszú évekig szerepelt az ábra, azonban az utóbbi években már lekerült róla. Évekkel ezelőtt a Blikknek így nyilatkozott erről a sportoló:

az 1960-as, 58,26 méteres nagy dobásom után lettem csokireklám, az arról készült fotót tették a borítóra. Megkérdezték ugyan, hogy hozzájárulok-e, de egy fillért sem ajánlottak fel. Akkoriban itthon nem foglalkoztak a jogdíjjal."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére