Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koszovóban gyûjtést szerveztek a svájci-albán gólszerzõknek

Pörge Béla

2018.06.26. 12:05

Szerbia és Svájc mérkõzésének komoly utóélete lett, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy remek mérkőzésen Svájc 2–1-re legyőzte Szerbiát úgy, hogy a félidőben még a szerbek vezettek. A svájciak gólját két albán származású játékos lőtte, és ahogyan az első cikkben is utaltunk rá, Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka is úgy ünnepelte a gólját, hogy közben albán sast formált a kezeivel.

A gólöröm meglehetősen provokatív lépés volt, azonban fontos tudni, hogy a szerb szurkolók rendkívül aljas módon az egész meccsen fütyülték a svájciak albán és bosnyák származású focistáit, valamint albánellenes feliratokat és jelképeket raktak ki. A svájci válogatottban négy albán és két boszniai horvát lépett pályára ezen a mérkőzésen.

Hatalmas meccsen fordított és nyert Svájc Szerbia ellen

Két ellentétes félidőt láthattunk, a remek második félidei játékával megérdemelten nyert Svájc.

A meccs után a szerb kapitány arról beszélt, hogy a játékvezető tevékenységét a hágai bíróságnak kellene megítélne, nem a FIFA-nak. A szerbek szerint ugyanis a bíró nem fújt be nekik egy jogos tizenegyest.

A szerb hergelést és a meccs utáni minimum érdekes nyilatkozatot, és az albán gólörömöt is honorálta a FIFA. Xhaka és Shaqiri 10-10 ezer svájci frank büntetést kapott, a hozzájuk csatlakozó Stephan Lichtsteiner pedig 5 ezer frankot fizethet.

A szerb labdarúgó-szövetség 54 ezer frankot, míg az edző és a szerb szövetség elnöke 5-5 ezer frankot fizet a politikai tartalmú megjegyzéseik és uszításaik miatt.

Leegyszerűsítve a következő történt: a svájci válogatottban több olyan honosított vagy ott született labdarúgó focizik, akiket (vagy akik szüleit) a szerbek üldöztek el otthonaikból. Utána a szerbek ezeket a focisták kifütyülték, majd azon háborogtak, hogy a játékosok erre méltó módon reagáltak. A svájci győzelem a két albán góllal egyfajta elégtétel is volt ezért, tetézve az albán sassal.

Személyes véleményem szerint a FIFA arányosan büntetett, bár én eleve nem büntetném a politikai tartalmú megjegyzéseket a meccseken. Ha már büntetik, jogos az albán bírság is, mint ahogy az is, hogy a szerbek ennek a többszörösét fizetik.

Érdekesség a témában, hogy Koszovóban gyűjtést szerveztek a megbüntetett játékosoknak. Bajram Hasani, a koszovói kereskedelmi miniszter 2000 eurót ajánlott fel.

Nem lehet pénzzel leírni azt az érzést, amit Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri szerzett nekünk, amikor a Szerbia elleni mérkőzésen ünnepelték a góljukat. Õket azért büntették meg, mert nem felejtették el a gyökereiket, nem felejtették el, honnan érkeztek”

– mondta a miniszter.

A gyűjtést a Gofundme honlapon indították el, s elég rövid idő alatt, kedd reggelre már több mint tízezer dollár összegyűlt a tervezett 25 ezerből. A leírásban az is szerepel, ha a svájci szövetség nem fogadja el az adományt, akkor a teljes összeget jótékonysági célra ajánlják majd fel – írja a Nemzeti Sport.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére