Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiss László iránt töretlen a bizalom. Ennek örülhetünk?

888.hu

2016.04.06. 14:38

Mint ismeretes, kedden röppent fel a hír, hogy 55 évvel ezelõtt 2 társával elkövetett nemi erõszak miatt 3 éves börtönt büntetést kapott a magyar úszó-válogatott szövetségi kapitánya, Kiss László. A kialakult botrány miatt a Magyar Úszószövetség összehívta az illetékes bizottságot az üggyel kapcsolatosan. Az ülést követõen a szövetség bizalmáról biztosította Kiss Lászlót.

A Magyar Úszószövetség szerdai ülésein először a sportág vezetői, majd az edzőbizottság tagjai szavaztak arról, hogy Kiss László változatlanul szövetségi kapitányként tevékenykedjen-e, vagy leváltsák?

A MÚSZ közleménye szerint mindkét szavazás esetében egységes döntés született, melynek értelmében továbbra is bizalmat szavaznak a szövetségi kapitánynak.

Az edzőbizottság egy külön közleményt is kiadott, amelyben megerősítette bizalmát a kapitányban:

a magyar úszóedzők újfent megerősítik kiállásukat Kiss László mellett."

Akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszóéletben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született. A történtek ellenére módot kapott arra, hogy a sportágban dolgozhasson; a mögöttünk álló több mint fél évszázadban edzőként, pedagógusként, kapitányként példás munkát végzett, amelyet pártállástól függetlenül több kormány is a legteljesebb mértékben elismer, kevés sportember büszkélkedhet annyi kitüntetéssel, mint ő.

Nem kérdés előttünk, hogy Kiss Lászlót a bíróság egykor elítélte, ugyanakkor mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy teljesítményével, helytállásával feledtesse bűnét. A szövetségi kapitánynak ez – előttünk – sikerült.”

Az egész üggyel kapcsolatban felmerül pár gondolat, amelyek akár ezen a szavazáson is elhangozhattak, bár annak tükrében, hogy milyen döntés született, csak nagyon halkan.

Egyfelől nem lehet elvenni Kiss László érdemeit, amelyeket a magyar úszósportért tett. Rengeteg elismerésben volt része, több olimpiai bajnok úszó fordult meg a keze alatt, szakmai hozzáértését nehéz lenne megkérdőjelezni.

Gyakran lehet hallani, hogy "fiatalság, bolondság", amikor történt a csúfos eset, Kiss László 20 éves körüli srác lehetett, akit vitt a vére, ami persze nem lehet mentség a tettére. Büntetését megkapta, - még ha közben kádári amnesztiát is kapott - tanulhatott az történtekből. Ettől még a dolog megtörtént, ezt a foltot az életben nem vakarhatja le Kiss László. Lehet, hogy 55 éve történt, akkor is olyan cselekedetről van  szó, amely túl megy erkölcsi határokon.

És lehet, hogy két emberöltő is eltelt már azóta, az erőszak témája most került elő, ráadásul egy olyan ember esetében, aki köztiszteletben áll és szeretetnek örvend.

Bármi is történt, Kiss László szakmai erényeit változatlanul elismerem, de mint ember, már egy ismeretlen valaki képe jelenik meg előttem.

Szinte még friss a Hosszú Katinka botrány, amikor látványosan eltépte a kamerák össztüze előtt a 12 milliós támogatási csekket, majd jött a következő döbbenet, hogy nem hajlandó szóba állni Kiss Lászlóval. Mélységesen elítéltem ezt a viselkedést és méltatlannak tartottam, hogy egy huszonéves kislány így mer viselkedni egy meglett és sikeres emberrel, nevelővel. Az új információk tükrében egy picit más íze lett ennek az egész Hosszú Katinkás történetnek. Nem tudhatom, hogy Katinka tudott-e Kiss László múltjáról, de ha tudott, akkor már mindenképpen más elbírálás alá kerül az egész viselkedése.

Talán ennél is komolyabb kérdés, hogy vajon milyen hatással lesz magára az egész úszósportra a napvilágra került tény, illetve a szövetség mostani döntése? Vajon hány olyan szülő van, akik épp ezekben a pillanatokban közlik a lányukkal, hogy tegnap, vagy ma reggel volt az utolsó nap, hogy az uszodában jártak? Milyen hatással lesz ez az egész az utánpótlás nevelésre?

Az edzőtársadalom kinyilatkoztatta, hogy kiállnak Kiss mellett, de vajon mi járhat ilyenkor a fejükben?

Szép múltja van a magyar úszósportnak, a jelen is csodálatosnak tűnik,okkal  reménykedünk, hogy a riói olimpián érmekkel, aranyakkal örvendeztetnek meg minket, de utána mi lesz? Egy picit aggódom emiatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére