Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ki fog kiesni az NB I-bõl?

Pörge Béla

2018.05.16. 18:30

Három forduló van hátra az OTP Bank Ligából, még öt csapat eshet ki, akik közül kettõ az elsõ osztálytól is búcsúzik.

A Haladás, a Mezőkövesd, a Vasas, a Diósgyőr és a Balmazújváros ötös fogatából kettő csapat jövőre NB II-es lesz. Cikkünkben végignézzük, kinek mekkora esélye van bennmaradni, illetve tippelünk is arra, hogy ki esik ki.

A Haladás és a Mezőkövesd már-már páholyból nézheti az eseményeket, a 8. és a 9. helyen álló két csapat egyaránt 34 ponttal rendelkezik, a 10. Vasasnak 31, míg a két kiesőnek 29 (Balmazújváros), illetve 30 pontja (Diósgyőr) van.

A Haladás fogadja a kupadöntőre készülő Újpestet, utazik a közvetlen rivális Vasashoz, majd zárásként a szintén rivális Mezőkövesdet fogja fogadni. Nem nehéz belátni, hogy a szombathelyiek sorsa a saját kezükben van. Ráadásul amióta átadták az új stadiont, a Szombathelynek kifejezetten jól megy otthon, ezért sokat számít, hogy a hátralevő háromból kettő meccsen hazai környezetben léphetnek pályára. 200 forintot sem tennénk arra, hogy a Hali kiesik, ők biztosan nem járnak úgy, mint tavaly az MTK vagy tavalyelőtt a Felcsút, nem fognak kiesni az új stadion átadásának szezonjában.

A Mezőkövesd utazik a kupadöntőre készülő – és már biztosan bennmaradó – Felcsúthoz, majd fogadja a döntő után az Újpestet. Nagy kérdés, hogy a lilák megnyerik-e a kupát, és ez nem csak a lelkiállapot miatt fontos kérdés. Egy elvesztett döntő után ugyanis csak a bronzérem jelenthetne nemzetközi kupaindulást az Újpestnek, márpedig a csapat hosszú évek óta nem mutathatta meg magát a nemzetközi kupaporondon, idén pedig egyértelmű cél ez. Egy kupagyőzelem után viszont felszabadultan futballozhatna az együttes, de tény, hogy akkor nem okozna traumát egy mezőkövesdi pontvesztés. Ezután Szombathelyre utazik a Mezőkövesd, az sem kizárt, hogy annak a meccsnek már nem lesz tétje, vagy csak az egyik csapat számára lesz. A Mezőkövesdnek kicsit nagyobb esélye van kiesni a Haladásnál, de ez sem egy várható forgatókönyv.

A Fradi ellen bravúrosan pontot szerző Vasas dolga viszont már nehezebb lesz. Egy pont az előnyük, és most a listavezető Videotont fogadják. Utána ugye jön a Haladás is a Vasas ideiglenes otthonába, Újpestre, majd az utolsó fordulóban következik egy derbi a Kispest ellen a Bozsikban. Ez három nehéz meccs, sok függ attól, hogy milyen Haladás utazik majd a fővárosba (mennyire lesz még reális a kiesés veszélye számukra), de attól is, hogy a Honvéd számára elérhető lesz-e még a dobogó és/vagy a nemzetközi kupa az utolsó körben. Amennyiben a DVTK feltámad, még simán kieshet a Vasas, de a Fradi ellen szerzett pont nagyon értékes lehet a végén.

A kiesőhelyen álló Diósgyőrnek és Balmazújvárosnak értelemszerűen még mostohább a sorsa. A DVTK fogadja a bronzért harcoló Paksot, utána utazik a Groupamába a bajnoki címre pályázó FTC-hez, majd fogadja a bajnoki címre törő, jelenleg listavezető Videotont. Ilyen körülmények között kellene a csapatnak eggyel több pontot szereznie a Vasasnál. Ha nem a viszonylag jó erőkből álló, komoly közönséggel rendelkező, ámde igazi lúzer Diósgyőrről lenne szó, azt mondhatnánk, hogy ez esélytelen. Viszont ez a keret van olyan jó, hogy ha kijön nekik a lépés, akkor akár a Fradit, akár a Vidit is elkaphatják, nem beszélve a Paksról, ahol a hazai közönség is megtámogathatja a miskolciakat. Így is nagyon necces lesz a vége, jó esély van rá, hogy a várva várt új stadion átadása után egyből kiesik a Diósgyőr, ahogyan egyébként annak idején a klub centenáriumi évében is kiestek.

Maradt a Balmazújváros, mely csapat bennmaradásáért nem sokat adnánk. Hétvégén a megyei riválist, a fonalat éppen elkapó Debrecent fogadják, a Loki a harmadik helyért harcol, egész jó eséllyel pályázik a pozícióra. Ráadásul a Balmaz ezután Paksra látogat, majd a Fradi utazik a hajdúsági városba. Ezeken a meccseken a kevesebb győzelme miatt három ponttal kellene többet szereznie a csapatnak, mint amennyit a Vasas szerez.

A mi tippünk az, hogy a Balmazújváros és a Vasas esik ki az idei NB I-ből. Miért?

A Balmaz egyértelműnek tűnik (minimum öt pont kellene nekik a többi várható eredmény alapján), a Vasas és a Diósgyőr harcában pedig szerintünk az lesz a döntő, hogy a DVTK megveri a Paksot, a Vasas viszont képtelen lesz nyerni a két "hazai" meccsén, ezután egy kispesti győzelemmel ugyan bennmaradnának (mert a diósgyőriek nem tudják majd legyőzni a Fradit és a Vidit sem, ikszre esetleg jók lehetnek, de egy-két pontra a Vasas is jó a következő két fordulóban), ám Honvéd nem fogja leadni a pontokat az ősi rivális ellen.

Tippünk leggyengébb pontjának a Vasas–Haladás-mérkőzés tűnik, az igazi háromesélyes meccs, megérzésünk szerint viszont a Hali egy ikszre jó lesz, amivel biztossá válik majd a bennmaradásuk.

Ami biztos, hogy csak három forduló maradt az NB I. idei kiírásából, és még minden kérdés nyitott, igazán izgalmas az idei szezon, érdemes lesz a maradék három hétvégén meccsre menni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére