Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kézilabda Eb – Még az új aréna tervezőjét is feldobja a nézőtéren zúgó hajrá magyarok

Jánosy Károly

2022.01.11. 16:00

Otthonosan mozog a népliget melletti, vadonatúj, 20 ezres arénában Skardelli György. Nem csoda, hiszen a csütörtökön kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű férfikézilabda Európa-bajnokságnak otthont adó MVM Dome a keze munkáját dicséri. A 888.hu az Eb-rajt, illetve a néhány nap múltán már a szurkolók által birtokba vett létesítmény kapcsán beszélgetett a Kossuth-díjas építésszel.

888.hu: Sok mással egyetemben a Puskás Ferenc Arénát és a V.30 Belvárosi Sportközpontot is ön tervezte, megszokhatta már az átadásokkal járó ünnepélyes pillanatokat, de vajon van némi lámpaláza az Eb-premier, az igazi vizsga előtt?

Skardelli György: Kétségtelen az elmúlt néhány évben nagyon komoly megbízatásaim voltak, de most is erőt vesz rajtam valamiféle maghatározhatatlan bizsergés, amikor az általam tervezett épületbe élet költözik, azaz birtokba veszi a közönség. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy tenni tudok azért a közösségért, amelynek én is tagja vagyok. S ami a legfontosabb, az Európa-bajnokságon valószínűleg telt házas meccseket láthatunk, természetesen elsősorban a magyar kézilabdacsapatnak köszönhetően. Szóval engem is feldob a „hajrá magyarok”, de képzeljük csak el, mit jelent majd ez a fiúknak. A játékosok eddig öt-hatezres csarnokokban játszottak, de most több, mint húszezer néző biztatja majd őket.

888.hu: Milyen eredményt vár a magyar válogatottól?

Skardelli György: Csak szurkoló vagyok, szerintem a nyolc közé jutni már nem olyan rossz, a négy közé pedig felérne egy kisebb csodával. Rutinos, minden hájjal megkent kézisekkel szemben kell helytállni. Mindenesetre nagyon szurkolok, és adja a jóisten, hogy bejöjjön annak a szakembernek a jóslata, aki szerint ezüstérmesek leszünk Dánia mögött.

888.hu: A csarnok tervezésével, létrehozásával kapcsolatban mi okozta a legnagyobb nehézséget?

Skardelli György: Amikor leültem egy üres, fehér papír elé, hogy kitaláljam, mi és hogyan legyen. Szerencsére, a Budapest Sportaréna tervezése kapcsán már voltak tapasztalataim, csakhogy itt kétszer annyi férőhelyet kellett biztosítani, igaz, az is multifunkciós csarnoknak épült. Szóval a nézőközönség biztonságos és kényelmes vezetése, kiszolgálása adott komoly feladatot. Ilyen értelemben a Budapest Aréna, illetve bizonyos értelemben a régi Puskás volt az új csarnok előképe. Ennek a létesítménynek mindent tudni kell, 26-27 sportágat lehet benne űzni, és ott vannak még a koncertek, konferenciák, kiállítások.

888.hu: A nagy koncertekre, sporteseményekre nem kell lasszóval fogni a nézőket, de mennyire garantálható a teljes kihasználtság?

Skardelli György: Az üzemeltető feladata megtölteni a lelátókat, de ha abból indulok ki, hogy a régi BS-ben, vagy a Sportarénában sok hazai előadó – Ákos, Ruzsa Magdi, Demjén, stb. – koncertjét kétszer-háromszor meg kellett ismételni a nagy érdeklődésre való tekintettel, akkor az MVM Dome sem marad üresen. Külföldi fellépőkkel ezt persze nem lehet megcsinálni, de sok olyan művész van, aki számára a tízezres nézőközönség még nem, a duplája már annál inkább vonzó. Szóval Budapest ebből a szempontból is vonzó lesz.

888.hu: Milyen versenytársakkal kell „megküzdenie” az új csarnoknak?

Skardelli György: Ha jól tudom, a kontinensen a hetedik helyet foglalja el a rangsorban, olyan létesítményeket előz meg, mint például a londoni O2 Arena vagy a kölni Lanxess. Vagyis gyorsan népszerű lesz, persze sok múlik azon, hogy milyen előadókat, programokat tudnak idecsábítani.

888.hu: A tervező milyen gyakori vendég lesz a Dome-ban?

Skardelli György: Remélem, minél többször el tudok menni! Ez szinte kötelességem.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére