Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kásás Tamás belejött a filmezésbe, négy és fél órán át szerepelt

Jánosy Károly

2021.12.27. 18:00

A látványos elemeket egyelőre nélkülözve, de jól haladnak a zsinórban három olimpiai bajnokságot nyert magyar vízilabda-válogatottról szóló dokumentumfilm munkálatai. Az alkotás az 1997 és 2008 közötti időszakot, a pólós aranycsapat sikereit, s persze kudarcait hozza közel a nézőhöz. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő film rendezőjével és egyben producerével, Zákonyi S. Tamással beszélgettünk.

Zákonyi S. Tamás: Az előkészítő „aprómunkát” nagy részét már letudtuk, bár ezt idézőjelesen kell érteni, hiszen szinte emberfeletti munkát végeztünk az MTVA archívumában. Több ezer anyagot, mérkőzéseket, interjúkat, nyilatkozatokat néztünk át. Láttunk vagy kétszáz meccset részben vagy egészben, főleg a nem túl közismert találkozókat vettük át újra. S persze, ott vannak a Benedek Tiborról kiválogatott dokumentumok. A megszűrt, átnézett anyagokból kiindulva tudjuk meghatározni a jövőre induló forgatás irányát. Egy biztos, január 11-én dönt a Nemzeti Filmintézet a film támogatásáról.

MTI/Mónus Márton

888.hu: Létezik-e valamiféle előre meghatározott egészséges arány az archív és új felvételek között?

Zákonyi S. Tamás: Ez csak menet közben derül ki. Nyilván a három aranyéremmel végződött olimpia, illetve a sikeres Európa-, és világbajnokság a jelentőségéhez méltóan nagyobb súllyal szerepel majd, és a heroikus athéni döntőt is a helyén fogjuk kezelni. Szóval állandóan mérlegelünk, miből lehet több, miből kevesebb. Sok múlik azon is ki, mennyit és hogyan beszél a történésekről.

888.hu: Apropó beszéd, el lehet árulni amelyik játékos nyílt meg könnyen, ki fogalmazott – úgymond – nyomdakészen, és kiből kellett harapófogóval, egyenként kihúzni a szót?

Zákonyi S. Tamás: Őszintén megmondom, szinte mindenkiben kellemesen csalódtam. De elárulom, hogy a máskülönben szinte szófukar, a maga sajátos „komfortzónájából” nem szívesen kilépő Kásás Tamás okozta a legnagyobb meglepetést. Lassan jött bele, arra kért, inkább kérdezzük, majd válaszol. Aztán látta azt a kidekorált falat, amelyen ott volt a szinte teljes pályafutása képekben, címekben, és lassan, lassan úgy belejött, hogy majd négy és fél órát beszélt, mesélt, sztorizott, azaz „szerepelt”.

888.hu: A főszereplők, azaz az olimpiai bajnok játékosok, illetve Kemény Dénes kapitány, mennyire örült a múlt felelevenítésének, a sok-sok egyszer talán már megválaszolt kérdésnek?

Zákonyi S. Tamás: Eleinte kissé furcsán álltak hozzá, hiszen nem csak arról van szó, hogy te hogyan láttad az eseményeket, de arról is, hogy téged hogyan láttak mások.

888.hu: Mennyire kerültek terítékre „hálószobatitkok”, olyan részletek, amelyekről csak a szűkebb értelemben vett csapat tudhatott?

Zákonyi S. Tamás: Ha valaki zaftos bulvársztorikat vár azt ki kell ábrándítanom, inkább az egymás iránt érzett dolgok hatottak újszerűen, és persze sok már-már elfeledett vagy nem is ismert sztori került elő, szóval eddig mindenki élvezte a filmezést. Újdonságot az jelentett, hogy kiderültek egyesek mozgatórugói, például, hogy Kemény Dénes mikor akart lelkük mélyére merülni, mivel és hogyan próbálta ösztönözni, uram bocsá’ „manipulálni” X-et vagy Y-t.

888.hu: A játékosok is tudtak még meglepetést szerezni egymásnak?

Zákonyi S. Tamás: Hogyne. Annál is inkább, mert nem tudták, mit és hogyan mesélt el a másikuk egy-egy eseménnyel kapcsolatban. Ha másképp emlékezett, akkor is hagytuk, ennyi idő után nem lehet mindent ugyanúgy felidézni. Sőt, színesíti, izgalmasabbá teszi a filmet a másféle szemszög. Másként élték meg a sikert és kudarcot is. Athén után jött a nagy ezüstkor, szinte mindent a szerbek nyertek, volt akinek az Eb-döntőbeli vereség fájt jobban, volt akinek a vb-kudarc. Már amennyiben kudarc az ezüstérem. A fiúknak egyébként az a véleménye, hogy szó sem volt semmiféle szerb fóbiáról, akkoriban egyszerűen jobb volt az ellenfél.

888.hu: Melyik a nehezebb: átrágni magad a sok száz archív felvételen vagy a konyhakész anyagokat nézhető, élvezhető és emlékezetes filmmé gyúrni?

Zákonyi S. Tamás: Az egész nehéz, soha sem könnyű a visszaemlékezéseket, pillanatokat elkapni és filmnyelvi módszerekkel izgalmassá tenni. Nem lehet huszonkét embert leültetni és csak beszéltetni, mert az csak egy filmre vett rádiójáték lenne. Az a lényeg, hogy kijöjjön a feszültség, ki és hogyan élte át az eseményeket, hogyan idézi fel magában, mennyire kerül a hatása alá. Lesznek olyan részek, amelyben csak egyvalaki beszél, lesznek páros felvételek, amelyeken bejátszásokat kommentálnak, külsős helyszíneken, elsősorban a hazai pólós élet szentélyében, a szigeti Hajós Alfréd uszodában forgatunk.

888.hu: Mikor láthatjuk a kész filmet?

Zákonyi S. Tamás: A tervek szerint 2022 végére tervezetük a bemutatót, de sokkal valószínűbb, hogy az év végén megszokott nagy külföldi filmes túlkínálat miatt inkább 2023 januárjában lesz az első vetítés.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére