Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen volt eddig a focivébé, a java pedig csak ezután jön!

Pörge Béla

2018.06.29. 14:06

Véget értek a 2018-as focivébén a csoportkörök. Láttunk sok jó meccset, és sajnos több bûnrosszat is, de persze most is voltak meglepetések, csalódások, csodák, botrányok.

A pénteki nap az első, amikor nincs meccs a vébén, itt az ideje megpihenni, értékelni az eddig látottakat, tehát a csoportkört. Előbb jöjjenek a száraz adatok, aztán egy kis szubjektív értékelés!

Az elmúlt 48 mérkőzésen mindössze egyszer született 0–0-s eredmény (Franciaország–Dánia), de sajnos nagyon sok volt az egygólos meccs. Ezek közül ráadásul volt pár olyan, ami ugyanúgy a foci megcsúfolásáról szólt, és egyik csapat sem akart futballozni. Ilyen volt Lengyelország és Japán vagy Anglia és Belgium találkozója, de szintén nem a szép játékról marad emlékezetes Uruguay, Portugália és Spanyolország egyik-másik csoportmeccse. Annyit adtak ki magukból, amennyit kellett.

Továbbjutott tehát 16 válogatott, melyek közül 10 európai, négy dél-amerikai, egy-egy ázsiai és észak-amerikai csapat található. Bár voltak páran, akik csak nagy nehezen hozták a kötelezőt, az igazán nagy esélyek közül "csak" Németország búcsúzott, míg nagyon meglepő továbbjutó talán nincs is, esetleg Japán sorolható ide.

Belgium, Horvátország és Uruguay 100 százalékos teljesítménnyel ment tovább, Uruguay gólt sem kapott eddig. Jellemző, hogy a legkevesebb ponttal az utolsó meccsen a minimumra törekvő japánok mellett a szintén meg nem szakadó spanyolok és portugálok mentek tovább öt-öt ponttal, ahogy az utolsó meccsén szalonremiző dánoknak is elég volt öt pont. Argentína négy ponttal ment tovább, ugyanennyivel Irán és Szenegál kiesett a saját csoportjából.

Csak Panama és Egyiptom nem tudott pontot szerezni a világbajnokságon, a legkevesebb gól kettő volt, amit egy csapat szerzett, ennyi jött össze a két nullázónak, de például Németországnak is, sőt, Dánia két rúgott góllal tovább is tudott jutni! A legtöbb gólt a csoportkörben Panama kapta, 11-et, a többiek megúszták 10 alatt, a legtöbb gólt pedig Belgium szerezte (kilencet), az angolok és az oroszok nyolc-nyolc szerzett találatig jutottak.

Rengeteg (nyolc) öngólt láthattunk, bár hozzátartozik ehhez az is, hogy a FIFA sokkal szigorúbban ítéli meg ezt a kérdéskört, ha valakin (nem a kapuson persze) irányt változtat a labda, akkor az már az ő gólja, nem azé, aki kapura küldte. Sok volt a büntető is, már 24-et ítéltek meg a játékvezetők, ez rekord.

Itt kell kitérni a VAR-rendszerre, azaz a videobíróra. A világbajnokság előtt utaltam rá, hogy ez a vébé a játékvezetőkről szólhat, és ez bizony be is jött. A rendszer megítélése változó, én úgy gondolom, egy csoportkör után nem lehet mérleget vonni. Ami bizonyos, hogy megváltoztatta a labdarúgást, és láttunk több példát arra, amikor nagyon jól jött (Brazília–Costa Rica és Szenegál–Kolumbia esetében egy-egy kamu tizenegyest akadályozott meg), viszont ez sem küszöböli ki az emberi hibát. Erről talán a szerbek tudnának a legtöbbet mesélni, a javukra és a kárukra sem tett semmit a VAR. Costa Rica ellen egy teljesen egyértelmű szerb piros maradt el, majd Svájc ellen egy meglehetősen véleményes szituációban még csak nem is videóztak, hogy az tizenegyes volt-e.

A legnagyobb meglepetés, egyben a legnagyobb csalódás vitán felül Németország eredménye és teljesítménye, mellettük Lengyelország okozott még csalódást, esetleg Egyiptom, tőlük Szalah miatt lehetett ennél azért többet várni.

Én összességében ambivalens érzésekkel viszonyulok a torna csoportkörének eredményéhez. Nagyon örülök Horvátország jó szereplésének, örömmel láttam, hogy ha kell, Uruguay is tud focizni, és bár sosem voltam, és nem is vagyok fanja a braziloknak, tetszett, hogy a végére a brazilok is belejöttek. Mexikó üde színfolt eddig, ők nem ölik a focit. Japánról két meccs után ugyanezt gondoltam, az utolsó "alkotásukat" követően viszont azt kívánom nekik, hogy Belgium minél jobban verje el őket.

Szórakoztat az is, hogy kiesett az összes afrikai csapat, sőt, ismét, sokadszorra nyert bizonyítást, hogy focizni csak Európában és Dél-Amerikában tudnak, ez alól az egyetlen kivétel Mexikó. Ez mindig is így volt, persze néhány kivételes játékos mindig akadt, de összességében ez tény.

A világbajnokságok színvonalának sokkal jobbat tenne, ha Európa és Dél-Amerika kivételével minden kontinens kvótáját feleznék, harmadolnák, és interkontinentális selejtezőkkel jutnának ki a csapatok a tornára. Szaúd-Arábia például Malajzia után még megmérkőzhetett volna egy pótselejtezőn Hollandiával vagy Olaszországgal, ugyanez igaz Perura, Costa Ricára vagy Tunéziára, Új-Zéland helyett mondjuk Románia, Szlovákia, Norvégia, Csehország vagy Magyarország lehetett volna az ellenfél. Aztán ha ott elhullik az európai csapat, akkor ez van, de az esélyt megadhatnánk egy jobb vébének. Persze minimum egy résztvevőt azért adjon minden kontinens, hiszen mégiscsak világbajnokság, de semmi szükség öt afrikai meg négy ázsiai válogatottra. Sajnos a FIFA fejesei valamiért pont ellenkező irányba mozdulnának el a 48 csapatos vébével...

Aminek nem örülök, az a nagyon sok taktikázós, gyenge meccs, túl sok ilyet láttunk. Sajnálom Perut, ők szép és őszinte focival estek ki, ugyanez nem mondható el a németekről, értük így nem kár. Nem lepek meg vele senkit, ha azt mondom, nem szeretem a szerbeket és nem sajnálom a(z általam előre megjósolt) kiesésüket, de ők emelt fővel búcsúzhatnak, a hozzáállásukra nem lehetett panasz, ez tetszett.

Irán és Marokkó pozitív csalódás volt számomra, egymással ugyan rettenetes meccset játszottak, de a két nagyot megszorongatták. Persze más kérdés, hogy a spanyolok és a portugálok mennyit adtak ki magukból, de akkor is, a hozzáállás itt is becsülendő volt.

A izlandi csoda a vébén már nem folytatódott, nem voltak rosszak ők sem, de ez a csoport erős volt nekik.

Egyértelműen kilógott a mezőnyből Szaúd-Arábia, Egyiptom és Panama, de igazság szerint a lengyelekről sem lehet sok pozitívat elmondani, ahogy Costa Rica és Ausztrália sem mutatott valami sokat.

A szerkesztőség kedvenceinek nem kis része kiesett egyébként, viszont továbbra is ott van Horvátország, akiknek továbbra is szurkolok, Uruguay, Anglia és Argentína pedig életben maradt a lelkesebb szurkolók kedvencei közül.

A vébé eddigi legviccesebb jelenete:

A folytatás:

június 30., szombat, 16:00 Franciaország–Argentína

június 30., szombat, 20:00 Uruguay–Portugália

július 1., vasárnap, 16:00 Spanyolország–Oroszország

július 1., vasárnap, 20:00 Horvátország–Dánia

július 2., hétfő, 16:00 Brazília–Mexikó

július 2., hétfő, 20:00 Belgium–Japán

július 3., kedd, 16:00 Svédország–Svájc

július 3., kedd, 20:00 Kolumbia–Anglia

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére