Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hölgyválasz: egyenlő gólokért, egyenlő pénzt!

Jánosy Károly

2022.08.15. 21:01

Olaf Scholz szerint a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) frankfurti központjában tett látogatása nyomán kijelentette, hogy ugyanannyi pénzt kellene fizetnie a női, mint a férfi válogatottnak. A német kancellár szerint a béregyenlőség megteremtése nyomán újabb tehetségek áramlanának be a női futballba. A férfi és a női labdarúgás népszerűsége és anyagi javadalmazása között – jelenleg – komoly szakadék tátong.

 

Közel már a teljes futballegyenjogúság? Anglia-Németország Eb döntő a Wembley-ben Fotó: EPA/Neil Hall

 

Nem véletlenül hozta most szóba a fizetési egyenlőtlenséget a kancellár. Németország női válogatottja a júliusban Eb-döntőt játszott, igaz, a londoni fináléban alulmaradt a házigazda angolokkal szemben, és az ezüstéremért 30 ezer eurót (kb. 12 millió forint) kaptak a lányok, az aranyért 60 ezer járt volna. A német férfi válogatott az Eb-címéért 400 ezer eurót (160 millió forint) vágna zsebre. A német kezdeményezés nem páratlan, májusban az Amerikai Labdarúgó-szövetség egyedülálló módon mindkét nemnek azonos összegeket ajánlott fel. Vajon van piaci alapja az egyenlő fizetés elvének, amikor a férfiak világversenyeit sokkal többen nézik? A 2018-as oroszországi férfi vb-t majd 3,6 milliárd ember követte, míg az 2019-es női vb-t „csak” egymilliárdnyian nézték. A női foci azonban egyre több hívet szerez magának, s ez leginkább az Egyesült Államok válogatottjának köszönhető, hiszen az amerikaiak az 1991-es első női vb óta négyszer nyertek aranyérmet.

„Ez sokkal inkább elvi, mint valós gazdasági, piaci kérdés.” – nyilatkozta a 888.hu-nak Szabados Gábor sportközgazdász.
„A női foci bevételt generáló hatása messze elmarad a férfi futballétól. Az egyenlő javadalmazás bevezetése azonban csak döntés kérdése. Persze, mint sok minden másba, ebbe is lehet némi politikai ízesítést keverni, de felesleges. Sokak szerint az egyre több pénz éppen a labdarúgás régi, patinás hagyományos értékeit negligálja, míg a másik nézőpont szerint éppen, hogy a több pénz hoz újabb és élénkebb színeket a sportágba.”

 

A teniszben – legalábbis a Grand Slam-viadalokon és a hasonló méretű nagy tornákon – már megvalósult a pénzügyi egyenlőség. Ám, mint a honlapunknak nyilatkozó Siklós Erik elmondta, a női tenisz népszerűsége nem versenyezhet a férfiével.

„Egy-egy nagy viadalon tapasztalható kiugrástól eltekintve – az idei Australian Openen a hazai pályán szereplő Ashleigh Barty szereplése szinte nemzeti ügy volt – a szurkolókat kevésbé érdeklik a lányok küzdelmei.” – mondta a szakíró.
„A férfi tenisz egyszerűen jobban eladható, amit a nézettségi adatok is alátámasztanak. A legnagyobb versenyeken egyforma a nőknek és a férfiaknak járó pénzdíj, ám a kisebb, jóval szerényebb összdíjazású viadalokon a fiúk jóval többet tehetnek zsebre, akár a női díjazás másfél-kétszerese sem elképzelhetetlen. Manapság az 1900-ben létrejött Davis Kupa nyomán 1963-ban útjára indult női csapatverseny, a Fed Kupa résztvevői is ugyanannyi pénzt kapnak, mint a férfiak. Pedig a Fed Kupáról, azaz újabban Billie Jean King-kupáról a sportágban kevésbé járatosak még nem nagyon hallottak.”

 

Növekszik a női foci népszerűsége, de egyelőre messze többen nézik a férfiak futballját. Német gólöröm az Eb-döntőben Fotó: EPA/Neil Hall

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?