Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyulay: Egymilliós Forma-1-es rajongótáborunk van, az jó érv a magyar rendezés mellett

888.hu

2016.07.26. 13:57

Idén 30 éves a Hungaroring, de a 31. Forma-1-es futamon van túl Magyarország, Mogyoród és Budapest. A jubileumot tavaly ünnepelte a pálya a 30. futam alkalmával, ám most az új aszfaltborítás vizsgázott, valamint a körülmények miatt a magyar sportszakmai stáb.

A vizsga kiválóan sikerült, mert némi túlzással, lehetett eső, lehetett sár, a rendezéssel nem volt probléma. Éppen ezért kérdeztük Gyulay Zsoltot, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy milyen tapasztalatokkal zárta a hétvégét. Azt a hétvégét, ahol Lewis Hamilton ötödször győzött a Hungaroringen; ahol kiderült, hogy a magyar lányok a legszebbek és nem mellékesen az is végérvényesen eldőlt, hogy 5 milliárd forintból folytatódik a pálya fejlesztése. 

"Nem gondoltam, hogy ekkora özönvíz lesz szombaton, tényleg extrém időjárás volt - mondta el Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a Forma-1-es Magyar Nagydíj legkritikusabb napjáról, a szombati időmérőről."

Aznap kétszer is halasztani kellett a kezdést a lehullott eső mennyisége miatt, majd négy piros zászlós megszakítás is volt az időmérőedzés első harmadában, ami rekord, erre korábban még nem volt példa. Gyulay remek tesztnek látja utólag az eseményeket. 

"A vízelvezetés, a rázókövek működése, minden dolgot, amit kellett ebben az időben teszteltünk. Nagyon fontos volt, hogy mindez jól vizsgázzon. Tényleg extrém volt! Másnap pedig 52 fokos volt az aszfalt, ami érdekes, mert egy új aszfalt, F1-es autók terhelése mellett ilyen hőmérsékleten, nos az sem egyszerű."

Kérdés, hogy miként érkeznek a visszajelzések a rendezésről a FOM (Formula One Managment) vagy a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) részéről. Mert a közös munkában a döntő szó mindig onnan érkezik. Ez már csak egy ilyen sportág, ilyen üzlet. Kiindulva abból, hogy a média kiszolgálást egy majd 100 oldalas kézikönyvben szabályozzák, azért kijelenthető, hogy minden észrevételnek van alapja. Kiforrott elképzelések mentén zajlanak az események. Ezzel kapcsolatban Gyulay Zsolt egy találó hasonlattal élt. 

A mi munkánk láthatatlan. Olyan mint a futball bíróké. Ha nincs probléma, akkor senki nem foglalkozik vele, ha van valami balhé, akkor a szervezők a hibásak. Nekem az elég, hogy a futam végén felmentem a versenyirányításba, ott volt Charlie Whiting versenyigazgató, aki azt mondta, hogy milyen klassz volt minden. Megköszöntem neki, ő is megköszönte. Ez bőven elég. Viszontlátásra a jövő évben, a következő Magyar Nagydíjon."

Mindig kérdés, hogy hány látogató érkezik a Forma-1-es Magyar Nagydíj idején a Hungaroringre, főképp azért, mert több helyszínen csökkent a nézőszám. Szerencsére a magyar futam nem tartozik közéjük. 
 

"176 ezer néző volt kint a négy nap alatt. Csütörtök és pénteken kicsit kevesebben mint tavaly, szombaton és vasárnap többen - jegyzete meg Gyulay Zsolt. - A vasárnapi futamon 75 ezren voltak a pálya mellett a nagy futamon. Nagyon jó számok ezek, de nem volt meglepő, mert rengeteg munkánk volt benne. Azért érdekes mindez, mert volt olyan helyszín, ahol 30-40 százalékot esett a nézőszám, a foci Eb vagy más okok miatt. Nálunk ez nem következett be. A mi pályánk megbízhatóan hozza ezt a nézőszámot. Ez Budapestnek, a Hungaroringnek nagy előnye."

Aki figyelemmel követi a Forma-1-es futamok nézettségét, tudja, hogy a televíziós közvetítések számai az elmúlt két-három évben csökkenő tendenciát mutatnak, persze így is jók. A Magyar Nagydíj a hétvégén a második helyen végezett a hazai nézettségi versenyben, majd 850 ezer, a vasárnapi futamot végig figyelemmel követő nézővel.

Ez természetesen fontos nekünk. Ez egy fix rajongótábornak mondható. Persze én annak is örülnék, ha minél többen a helyszínen követnék figyelemmel az eseményeket, de azért mindkettő fontos. Egyrészt azért, mert a Forma-1-es televíziós jogok nagyon drágák, másrészt a rendezési jogok is azok. Az, hogy közel 1 millió ember követi mindezt állandóan figyelemmel egy fontos érv. Egymilliós rajongótáborunk van. Fontos akkor, amikor szerződést kell kötnünk, amikor a magyar kormánynak garanciát kell vállalnia a rendezésért, fejlesztésért. Ezért van 30 éve Forma-1-es futam Magyarországon."  

Apropó 30 év. Az amerikai nagykövet asszony, Colleen Bell is kilátogatott a Hungaroringre, aki nem hitte el, hogy "1986-ban, még a szocializmusban épült a pálya és azóta toldozgatjuk. De megígértem neki, hogy jövőre megkezdjük az átépítést - mondta Gyulay." 

A hétvége egyik, a Forma-1 hazai jövőjét nagyban befolyásoló híre volt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a következő években is folytatják a Hungaroring felújítását. A külügyminiszter szombat délelőtt - az eső közepette - a Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-nal tárgyalt a Magyar Nagydíj jövőjéről, és elmondta, hogy nem látja akadályát annak, hogy a Hungaroring még hosszú éveken keresztül a versenynaptárban maradhasson, ám ehhez mindenképpen komoly fejlesztésekre lesz szükség.

"Büszkék vagyunk arra, hogy tartjuk a szavunkat. Tavaly már Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter úr ígéretet tett Bernie Ecclestone-nak, hogy elkezdjük a pálya fejlesztését. A magyar állam, mint már egyedüli tulajdonos folytatja a munkát és a minisztérium a fejlesztések mögött áll. Az a terv, hogy a tulajdonos visszajuttat valami pénzt abból, amit a Forma-1-es versenyek, a pálya az elmúlt évtizedekben az országnak hoztak. Erre szükség is van, mert mind a lelátók, mind az épületek olyan állapotban vannak, ami nem egy modern pályára utal. Jöhet jövőre a következő ütem. Az is nagyon fontos, hogy a költségvetésben külön soron, mint Hungaroring fejlesztés, mindez megjelent. Ilyen módon mindezzel már tudunk számolni."

Az évnek azonban még messze nincs vége, mert kamion Európa-bajnoki futam lesz a Hungaroringen augusztus végén, másrészt Seszták Miklós miniszterrel a nyár végén még lesz egy komoly egyeztetése a pálya vezetőségének a forrás felhasználásról, arról, hogy az ötmilliárd forintos támogatás mire kell költeni a következő hónapokban. 

Ami pedig az immár ötszörös Forma-1-es Magyar Nagydíj-győztes Lewis Hamiltont illeti:

"Mi mint rendezők nagyon örülünk az ilyen rekordoknak. De az az igazság, hogy el vagyunk foglalva a saját dolgunkkal. A befutót láttam, sőt azt is, hogy a szinte rendőr által védett, borzasztóan értékes, kézzel külön ide festett Herendi porcelánvázát ez az ember megfogta és feldobta a végén! De legalább ügyesen elkapta! Egyébként azért jó látni, hogy Hamilton laza, profi és a kritikus helyzetben tudja, mit kell csinálni. Csak tanulni lehet tőle."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére