Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Giro d'Italia – Megvalósult a rózsaszínű olasz álom Budapesten

Jánosy Károly

2022.05.05. 18:30

Rózsaszínbe – gyengébbek és anglománok kedvéért: pinkbe – öltözött néhány hazai nagyváros. Pénteken Budapestről rajtol a világ egyik leghíresebb, háromhetes kerékpáros-körversenye, a Giro d’Italia. Eredetileg 2020-ban költözött volna hozzánk a Grande Partenza, ám a járvány keresztülhúzta a szervezők számításait.

 

Valter Attila, a Groupama-FDJ csapat tagja a Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti körverseny csapatbemutatóján a Hősök terén MTI/Illyés Tibor

S hogy miért rózsaszín a Giro?A La Gazetta dello Sport újság lapjai is ilyen színűek, mint ahogy az idősebb testvér, a Tour de France-t indító újságíró L'Auto újságjának sárga színével hozták életre a sárga trikót.

Egyébként valószínűleg Valter Attila tavalyi sikerének is – három napon át viselhette az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót – köszönhető a Giro iránt megnövekedett hazai érdeklődés. A sportág magyar hívei számára ez olyasféle ünnepnek ígérkezik, mint amikor 1986-ban befutott Mogyoródra a Forma-1. Mellesleg a verseny 1909 óra íródó történetében nem először helyezik Olaszországon kívülre a rajtot, 1965-ben San Marinóból, egy évvel később Monacóból indult az olasz kör. Az 1996-os athéni rajt óta mondható rendszeresnek, hogy a versenyt szervező cég, az RCS Sport néhány évente Olaszországon kívülre is elviszi a Girót – nyilván üzleti okokból. A verseny egy-egy szakasza pedig így országimázsfilmnek is beillik.

Valter Attila pedig aligha gondolta volna, amikor elkezdett kerékpározni, hogy egyszer Magyarországról indul a Giro.

„Belegondolni sem mertem soha” – nyilatkozta a Mandinernek a Groupama-FDJ magyar versenyzője a verseny előtti napokban.
Kevés nagy kerékpárversenyt rendeztek itthon, amikor én kezdtem, a Tour de Hongrie-ne azonban még nem volt olyan komoly támogatása. Sok magyar szurkoló lesz a számomra elég jól ismert utak mellett, ez részben hátrány is, hiszen amíg Olaszországban semmi különöset nem kell csinálnom, nem rám figyelnek. Fel kell tudni dolgozni a terhet, ez nagy feladat egy sportolónak, és nekem nem sokszor jött elő az életemben.”

1. etap: május 6-án Budapestről indul a 105. Giro d'Italia 195 kilométer hosszú első szakasza, Székesfehérvár és Esztergom érintésével Visegrádon lesz a befutó.

2. etap: május 7-én Budapesten belül lesz 9,2 kilométeres időfutam.

3. etap: május 8. Kaposvárról indul, a célállomás Balatonfüred. A versenyzők érintik Nagykanizsát, Badacsonyt és Tihanyt.

A három magyarországi szakasz után szünnap következik majd, utána Szicíliában folytatódik a verseny, amely május 29-én ér véget.

A verseny több útlezárással is jár, mielőtt útra kelünk érdemes a www.girohungary2022.hu/utvonal/lezarasok/ honlapon tájékozódni.

Rózsaszín lett a Hősök tere is a Giro d'Italia tiszteletére MTI/Koszticsák Szilárd

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére