Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez az, amit nem kapsz meg a San Siróban

Pörge Béla

2017.04.17. 16:58

Meccsbeszámolók a három nyolcason! A hétrõl hétre jelentkezõ, megújult meccsrejárós sorozatunk idei tizedik része.

Elérkeztünk a tizedik részhez, ezt egy kicsit rendhagyó írással ünnepeljük meg. Az amatőr futball világába kalandozunk el, a BLASZ I-be, azaz a budapesti területi bajnokság első osztályába, ami a negyedosztályt jelenti.

A Blaszban is találni érdekes pályákat és csapatokat, ilyen például a Fővárosi Vízművek. Az együttes soha nem szerepelt a harmadosztálynál magasabb szinten, amikor pedig ez összejött nekik, akkor a budapesti területi bajnokság jelentette a harmadik vonalat. A pálya viszont jóval kalandosabb utat járt be.

A Vízművek sporttelepe a Váci úton található, a TUNGSRAM izzógyár mellett, közel a Szusza Ferenc Stadionhoz. A stadiont használta a Budapesti Vasas Izzó (hol simán csak Vasas Izzó, hol Tungsram SC) csapata is, amely együttes néhány alkalommal megfordult az NB I-ben. A Vízművek pályán a legmagasabb szintű mérkőzést a másodosztályban játszották, még az 50-es évek végén, a csapat egyébként a szintén közeli, Tábor utcai TUNGSRAM sporttelepet használta, vagy olyan is előfordult, hogy a Megyeri úton játszottak. Az utolsó NB I-es szezonjuk 1978/79-ben volt, rá húsz évvel a csapat megszűnt.

Na, de térjünk vissza a Vízművekhez! Õk tehát történetük során szinte mindig a negyedik vagy az ötödik osztályban játszottak (párszor eggyel feljebb vagy lejjebb), mindig ezen a pályán.

Szombati ellenfelük a Ferencvárosi FC volt. Ez egy Fradi-szurkolókból álló csapat, amely 2008-ban alakult. Eleinte minden sima volt számukra, sorra nyerték a bajnoki címeket, amíg el nem jutottak a negyedosztályig, azaz a BLASZ I-be. Ez az osztály már más kávéház, öt éve még elértek egy hatodik helyezést, azóta csak vergődnek, de még nem estek ki.

A helyszín adott egy kis pikantériát a meccsnek, mégiscsak egy kis Fradi látogatott Újpestre. Sokan persze nem voltak, nagyjából 50-en néztük a mérkőzést, 30-35-en a főlelátón, a többiek szemben, a fák árnyékai alatt.

Mindkét csapat az alsóházban található, az FFC idén valószínűleg ki fog esni, egy megszűnt és egy nullapontos csapat van mögöttük, és hét pontra vannak a 13. helytől. A Vízművek 24 forduló után a 11. helyen áll. Ez azért meglátszott a színvonalon, rengeteg volt a technikai hiba, az iram sem volt jó, a küzdőszellemre viszont nem lehetett panasz.

A Vízművek kezdeményezett, voltak helyzeteik, de mindent kihagytak, még azt is, amikor egyedül vezethette a csatár a kapusra a labdát. Pedig aztán nem egy világbajnok védett az FFC-ben, a szurkolók által csak pandának becézett, kissé puhos kapus a szezonban már 67 gólt kapott, szombaton viszont remekül védett.

Az első félidő végén az FFC egy hatalmas hiba után megszerezte a vezetést, 0—1-es eredménnyel fordultak a csapatok. Az igazi beszólások a második félidőre maradtak, eddig mindössze annyi történt, hogy még a lelátóra való séta közben elcsíptem egy beszélgetést, amikor a csapatok és a játékvezetők kijöttek a pályára.

Ez a b888zi vezeti a meccset?"

— hangzott el a csalódott kérdés.

A belépés egyébként ingyenes. Sört vagy a bejáratnál, a Váci úton található büfében lehet venni, vagy a Hodos Tamás tollascsarnok büféjében. Én utóbbit néztem ki magamnak, jó ötlet volt. 280 forintért vettem az üveges Sopronit. Más nagyon nem volt, esetleg 450-ért Edelweiss, a pultos lány pedig nem igazán örült volna, ha a "van csapolt sör?" kérdést tovább feszegetem azon válasza után, hogy fogalma sincs, rég volt hátul.

A második félidő elején szinte azonnal egyenlített a Vízművek. Ezután az előttem ülő FFC-szurkolók igazán nagy parádét rendeztek, főleg úgy, hogy egy helyzetet leszámítva momentuma nem volt a csapatuknak, nyomott a Vízművek.

Ne cselezz, védő vagy, nem csatár, hogy rohadjál meg!"

A középső védő ha kiér, üsse el a g888cibe"

— hangzottak el a taktikai utasítások.

Közben a hazaiak csatára kétszer indulhatott meg üresen a kapura, kétszer hagyta ki a 100 százalékos helyzetet.

A spori természetesen végig kapta a beszólásokat most is, egy-egy rossz (vagy rossznak vélt) döntése után rázúdult  minden. A kedvencem a húsvéthoz aktualizált megjegyzés volt:

Mit nézel te hígagyú f888sz, szemedbe ment a kölni?"

Jegyezzük meg, hogy a nézők mellett a játékosok is szórakoztattak, nemcsak azzal, hogy negyedik alkalommal is képes volt a Vízművek kihagyni egy olyan helyzetet, ahol csak egy amatőr kapussal álltak szemben.

Több beszólás után ugyanis visszaszóltak a lelátóra, főleg a kapusok. Az FFC kapusa nyerte a fődíjat, miután már a hosszabbításban egy hazai néző sürgetni kezdte, sárgát követelve.

Még jelet sem adott a kirúgásra!"

— szólt ki, és szinte rögtön utána sípolt a spori, így a néző nem tudott visszaoltani, sőt, a kapus tovább alázta:

nem hallod? Minek jössz ki egyáltalán, ha nem értesz hozzá?"

Ezek ellenére békésen ért véget a meccs. A foci igazi varázsát adta az a jelenet, amikor a szerencsétlen hazai csatár elesett a 16-oson belül, tényleg nem dobta magát, egyszerűen megbotlott. A bíró adott neki egy sárgát műesésért, ezután a Vízművek és az FFC-szurkolók közösen szidalmazták őt, megvédve a csatárt.

Az eredmény nem változott, 1—1 lett a vége, az utolsó négy-öt percben pedig igazi heroikus küzdelem zajlott, ekkor még iram is volt.

Összességében elég jó szórakozás egy ilyen meccs szombat délelőttre, de csak igazi ínyenceknek ajánlott! Ennek is megvan a varázsa persze, de igazi hangulata az NB III-nak és talán az NB II-nek van (persze a kupán kívül, ami mindig buli), néha viszont érdemes kilátogatni az alsóbb osztályokba is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére