Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa 21. legjobban fizetett bajnoksága az NB I.

Pörge Béla

2020.01.20. 11:48

Ukrajnában másfélszer annyit keres egy focista, mint Magyarországon. Az NB I. Európában és a szűkebben vett régiónkban is átlagosnak számít.

Az UEFA közzétette a 2018-as évre vonatkozó összesítését, melyből kiderült, hogy a magyar focistákat ugyan jól fizetik, de akár európai, akár közép-kelet-európai viszonyításban nézzük: a magyar labdarúgókat nagyjából annyira fizetik túl, mint a külföldieket.

Természetesen ettől még nem lehet kijelenteni, hogy minden rendben lenne a magyar labdarúgók fizetésével, hiszen mi is többször foglalkoztunk már azzal, hogy az alsóbb osztályokat éppen a túl sok pénz teszi tönkre. Ugyanakkor az egy mítosznak tűnik, hogy Magyarországon különlegesen jó dolog lenne focistának állni. A nálunk jóval szegényebb Ukrajnában például sokkal jobban keresnek a labdarúgók, de az átlagfizetéshez képest Romániában sincs okuk panaszkodni a focistáknak.

2018-ban Magyarországon éves szinten 5,3 millió eurót, azaz 1,7 milliárd forintot költöttek az élvonalbeli klubok fizetésre. Ez az összeg Ukrajnában 7, Lengyelországban 5,8 millió euró, míg Horvátországban 5, Csehországban pedig 4,9 millió euró – írja az mfor.hu.

Az ország gazdasági szintjét tekintve arányosan a román 3,7 és a szerb 3,5 millió euró is nagyjából ez a szint, a régióból egyedül Szlovákia lóg ki, ahol egy klub évente átlagosan 1,9 millió eurót költ fizetésre.

Tehát Ukrajna felfelé, Szlovákia lefelé lóg ki a régióból a bérköltséget tekintve (nem számolva a felfelé ennél sokkal durvábban kilógó Ausztriát), egyébként a környező országokban nagyjából ugyanannyira éri meg focistának állni. Az anyagilag jobban álló Csehország kicsit szigorúbb, míg a nálunk szegényebb Horvátország bőkezűbb a labdarúgóival, de nagyságrendileg nincs eltérés.

Nagyjából hasonló a helyzet akkor, ha az egy labdarúgóra jutó havi átlagbért nézzük.

Ebben az összevetésben is Ukrajna vezet, ahol 5,5 millió forint a bruttó havi átlagfizetése egy labdarúgónak. A környék legszegényebb országában ez egészen elképesztő összeg, a minimálbér százszorosánál is több. Lengyelországban 4 millió forint a focisták átlagbére, Magyarországon pedig 3,3 millió forint (bruttó összeg mindegyik), de a két ország közé befért még Csehország (3,75 millió) és Horvátország (3,5 millió) is.

Szerbiában is közel hárommillió forint a focisták átlagfizetése, míg Romániában bruttó 2,5 millió forint. A sort itt is Szlovákia zárja, havi nagyjából 1,5 millió forinttal.

Jól látszik tehát, hogy pusztán a fizetéseket nézve az NB I. teljesen átlagosnak számít Európában. A színvonalat tekintve a fent említett országok közül Ukrajna szintén éllovas, a 10. legjobb európai bajnokság, míg a cseh első osztály a 14. Horvátország és Szerbia a 18. és a 19. helyen áll, míg a többiek egy kupacban szerepelnek a színvonal és az eredményesség listáján is: Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország a 28., 29., 30. illetve a 33. helyen áll a bajnokságok rangsorában.

Figyelembe véve a játékosok teljesítményét, elmondható, hogy a régióban Magyarország mellett Lengyelországban és Romániában nagyjából ugyanannyira „fizetik túl” a labdarúgókat, de Szerbiában és Horvátországban is igen bőkezűek a klubok, sőt, hiába áll jól az ukrán bajnokság, arányaiban ott is kifejezetten magasak a fizetések. Egyedül Csehországban, és főleg Szlovákiában tapasztalható a régióhoz képest, a teljesítménnyel arányban egy reálisabb bérezés a labdarúgásban.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A kormánypártok szerint a Soros-hálózat egymás ellen uszítja a magyarokat és a cigányokat

A „Soros-hálózat” a gyöngyöspatai iskolaügyben egymás ellen akarja uszítani a magyarokat és a romákat, ezt a célt szolgálja a vasárnap Budapestre tervezett vonulásos tüntetés is – mondta Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a kormánypártok nevében szombaton Budapesten újságíróknak.

Egy agglegény titkos naplójából

Egy agglegény titkos naplójából

A kultúrrendőr – Pozsonyi (b)irodalma

Összeáll a CDU a szélsőbaloldallal

Összeáll a CDU a szélsőbaloldallal

Aztán 2021-ben ismét választások lesznek Türingiában, miután korábban „nem megfelelő” eredmény született a német tartományban.

Már olaszországi áldozata is van a koronavírusnak

Olaszországban is van már halálos áldozata az új koronavírusnak – jelentette péntek éjjel az ANSA olasz hírügynökség.

Micsoda nap volt: Soros a franciák előtt is lebukott, Gyurcsány vagyonnyilatkozata gyanús, Hadházy politikai végnapjai közelednek

Micsoda nap volt: Soros a franciák előtt is lebukott, Gyurcsány vagyonnyilatkozata gyanús, Hadházy politikai végnapjai közelednek

A mögöttünk hagyott órák során kiderült, hogy már a franciáknak is feltűnt Soros Magyarország elleni aknamunkája, ahogy a választóknak is az, hogy valami nem stimmel Gyurcsány vagyonnyilatkozatával. Továbbá az is valószínűsíthető, hogy Hadházy Ákos politikai végnapjai is egyre közelednek.

A londoni Szent Pál-székesegyházat akarta felrobbantani egy öngyilkosmerénylő-jelölt

A londoni Szent Pál-székesegyházat akarta felrobbantani egy öngyilkosmerénylő-jelölt

Őrizetbe vétele előtt két, magát szintén terrorszimpatizáns házaspárnak kiadó titkosszolgálati tisztnek mondta el részletesen tervét, és tőlük kérte, hogy szerezzenek neki pokolgépet a tervezett merénylethez. Rosszul tette.

Úgy tűnik, mégsem a szibériai metán lesz a végzetünk

Úgy tűnik, mégsem a szibériai metán lesz a végzetünk

Egy new york-i egyetem kutatói vették a fáradtságot, és átvizsgáltak néhány tonnányi antarktiszi gleccsermintát, és a véltnél nagyságrendekkel kevesebb metánt találtak az ősi levegőbuborékokban, mint a modellek alapján találniuk kellett volna.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére