Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyszerre debütál Marco Rossi és a Nemzetek Ligája

Pörge Béla

2018.09.05. 12:18

Szombaton egybõl tétmeccsen mutatkozhat be a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi.

Mint ismert, szombaton Finnországban kezdi meg szereplését a magyar válogatott a Nemzetek Ligája első kiírásában. A mieink a C liga második csoportjába kerültek, Finnország, Görögország és Észtország társaságában.

Egyáltalán mi ez a Nemzetek Ligája?

Korábban írtunk már erről a sorozatról, de nem árt feleleveníteni, hogy miről is van szó. Az UEFA tulajdonképpen a barátságos meccsek helyére álmodta meg a Nemzetek Ligáját, hogy több éles válogatottmérkőzés legyen a szezonokban. Számunkra az a legfontosabb, hogy ez a torna egy másodlagos kijutási mód az Európa-bajnokságra.

Az UEFA 55 tagállamának válogatottját négy ligába (vagy divízióba) osztották az UEFA-együtthatók alapján. Magyarország a harmadik, azaz a C ligába került, éppen kicsúszva a B divízióból. Ez abból a szempontból jó hír, hogy az A, a B, a C és a D liga győztese is automatikusan kijut az Eb-re.

Amennyiben valamelyik divízió győztese az Eb-selejtezőből kvalifikálja magát a 2020-as Eb-re, akkor az adott csoportban lefelé haladva töltik fel a helyeket az Eb-re.

Leegyszerűsítve a képletet: meg kell nyernünk a csoportunkat, ekkor már eleve jó esélyünk lesz ebből a sorozatból a kijutásra, de ha még meg is verjük valamelyik másik csoport győztesét, akkor szinte biztos a helyünk a 2020-as Eb-n, amin társszervező Magyarország.

Az utunk tehát Finnországon, Görögországon és Észtországon át vezet.

Az első meccset szombaton 18 órától vívjuk a finnek ellen, majd jönnek a görögök kedden egy zárt kapus meccsre.

A finnek papíron gyengébbek nálunk, de a 2017-es év megmutatta, hogy a magyar válogatott számára nem létezik olyan ellenfél, aki ellen biztosra mehet. Finnország ellen egyébként kiváló a magyar mérleg, mindössze kétszer kaptunk ki az északi országtól, ebből csak egy volt tétmeccs, még 1978-ban. Barátságos meccsen 2014-ben a Pintér Attila vezette válogatott kapott ki, ráadásul itthon, igazán nagy "bravúr" volt ez.

Sok szép emlékünk fűződik a finnek elleni meccsek hajráihoz. Ki ne emlékezne erre a remekműre, ami pótselejtezőt ért! (Bár ne ért volna, ennek köszönhetően jöttek "egy hétre" a jugoszlávok Magyarországra...)

A közelmúltban többször is a hajrában nyertünk, az alábbi a legemlékezetesebb gól:

Vélhetően senki nem fogja bánni, ha most nem öngól, és nem is egy Dzsudzsák-gól fog dönteni. Mindegy, csak legyen meg!

A görögök ellen már sokkal rosszabb a mérleg, tétmeccsen 1987-ben győztük le a görögöket, barátságos meccsen 2008-ban is sikerült. Még a csodálatos menetelésünk során – melynek végén kijutottunk a 2016-os Eb-re – sem tudtuk megverni Görögországot, ráadásul ez rajtunk kívül mindenkinek sikerült a csoportban.

A két mérkőzésen jó lenne legalább négy pontot szerezni, akkor továbbra is lehet majd arról beszélni, hogy meg akarjuk nyerni a csoportot.

Marco Rossi egy helyen változtatott a kereten előzetes elképzeléseihez képest, Botka Endre megsérült, helyette Litauszki Róbert került be. Rossi legnagyobb húzása, hogy kihagyta Dzsudzsákot, meglátjuk, ez mennyire fog bejönni neki.

Kapusok terén jól állunk, ha pedig Szalai át tudja menteni a bajnoki formáját, akkor a góllövésnek is mennie kell. A védelem legbiztosabb tagja Kádár lehet, aki jelenleg a legértékesebb magyar focista. A középpályánk kifejezetten fiatal, Kovács hosszú idő után került be újra, Nagy Gergő újonc, Nagy Ádám és Kleinheisler szintén fiatalok, remélhetőleg ennek az előnyét élvezhetjük majd ezeken a meccseken.

Íme a keret:

Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros)
Gulácsi Péter (RB Lipcse)
Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)

Védők:
Kádár Tamás (Dinamo Kijev)
Vinícius (Mol Vidi FC)
Lang Ádám (CFR Kolozsvár)
Bese Barnabás (Le Havre)
Lovrencsics Gergő (Ferencváros)
Fiola Attila (Mol Vidi FC)
Litauszki Róbert (Újpest)
Tamás Krisztián (Mol Vidi FC)

Középpályások:
Kleinheisler László (FK Asztana)
Kalmár Zsolt (DAC)
Kovács István (Mol Vidi FC)
Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
Nagy Ádám (Bologna)
Nagy Gergő (Honvéd)

Támadók:
Szalai Ádám (Hoffenheim)
Sallai Roland (Freiburg)
Sallói Dániel (Sporting Kansas City)
Stieber Zoltán (D.C. United)
Varga Roland (Ferencváros)
Eppel Márton (Kajrat Almati)

A babonákat figyelembe véve nem rossz ómen, hogy Rossi egyből tétmeccsel kezd. Előtte Dárdai Pál és Bernd Storck is így mutatkoztak be, Dárdai egy győzelemmel felérő iksszel kezdett Bukarestben, Storck pedig győzelemmel Feröer ellen. Az egy meccsig kapitányként dolgozó Csábi József tétmeccsen mutatkozott be Andorra ellen, nyertünk is. Közben a barátságos mérkőzéseken debütáló Pintér Attila, Georges Leekens, vagy korábban Egervári sokkal rosszabbul kezdtek. Ennek persze sok jelentősége nincs, de a szurkolók azért egy kicsit mindig babonásak...

Szeptember 8., 18:00: Finnország–Magyarország, Tampere

Szeptember 11., 20:45: Magyarország–Görögország, Budapest, Groupama Aréna

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére