Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dárdai jobbkeze szerint a magyar focisták és edzõk mentalitásával van gond, nem a körülményekkel

Horváth Tamás

2019.01.21. 17:48

Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzõje a Nemzeti Sportnak adott interjút.

Az elmúlt kilenc év kormányzati támogatásai egyelőre nem hozták el az áttörést a magyar fociban, a pályán elért eredmények nem sokkal lettek jobbak (már ha egyáltalán jobbak lettek), mint a fejlesztések megkezdése előtt.

Arról konszenzus van a magyar labdarúgás érdekeit szem előtt tartó szurkolók, sportolók és szakemberek között, hogy a korábban uralkodó infrastrukturális és financiális problémák orvoslására elengedhetetlen volt, hogy a foci több támogatáshoz jusson, az azonban minden kétség felett áll, hogy a magyar labdarúgásban dolgozó játékosok, edzők, vezetők és játékosügynökök közül nem mindenki üti meg azt a szakmai és erkölcsi szintet, ami az előrelépéshez szükséges lenne.

Hasonló véleményen van Petry Zsolt is, aki korábban 38-szor védte a magyar válogatott kapuját, 2015 óta pedig kapusedzőként dolgozik a Hertha BSC-nél. (A berlini Bundesliga-klub edzőgárdájában nem az 52 éves szakember az egyetlen honfitársunk, a vezetőedzői pozíciót Dárdai Pál tölti be.)

Lassan harminc éve olyan közegben élek, amelyben napról napra magas elvárásoknak kell megfelelni, ezért nehezen tudom elképzelni, hogy olyan környezetbe menjek vissza, amelyben ez kevésbé érvényes. A gyökereimet sohasem feledem, büszke vagyok rá, hogy a szülőföldemet képviselhetem, de a hazatérés egyelőre nem aktuális. Amikor leteszem a lantot, életem utolsó tíz-tizenöt évét Magyarországon, a Balatonnál szeretném eltölteni, de amíg a futballban dolgozom, olyan társakat szeretnék, akikben ugyanúgy megvan a motiváció és a tudáséhség”

– bírálta a magyarországi futballközeget és beszélt a jövőbeli terveiről Petry a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Az újságíró kérdésére, miszerint ezt a véleményét az eredményekre vagy a Magyarországon dolgozó kollégáinak az elmondásaira alapozza, a korábbi válogatott futballista így válaszolt:

Mindkettő. Több olyan magyar szakemberrel tartom a kapcsolatot, aki hozzám hasonlóan gondolkodik, és sajnos legtöbbször azt hallom tőlük, hogy az otthoni közegben nehéz eredményt elérni. Örömteli, hogy a kormány sok pénzt áldoz a sportra, az akadémiák felépítésével is egyetértek, de ott a kérdés: ha a körülmények Európa-szintűek, miért nem termelünk minőséget?”

Majd folytatta:

Ha a gyönyörű színházban bársonyszékek várják a közönséget, de csak tíz-tizenöt néző vált jegyet, nem lehet, hogy a színészek képességeivel vagy az előadás színvonalával vannak gondok? Sajnos a mi színházunk minősége nem változott az utóbbi évtizedekben. Talán nem fektetnek elég energiát a szakmai munkába, az is lehet, hogy kevés képzett szakember dolgozik Magyarországon, esetleg rossz a rendszer, de valamiért nem működik. Otthon időnként még mindig a Pató Pál-féle »Ej, ráérünk arra még!« gondolkodás uralkodik, és nem tesszük magasra a lécet, nehogy később a minőségi produktum legyen a mérce.”

Petry Zsolt szerint a magyar futballközeget minősíti, hogy a kormánytámogatások ellenére nem jönnek az eredmények, majd kitért arra is, hogy szerinte mi lenne a megoldás:

Erős kontrollt kell a rendszer fölé helyezni. Sajnos az ember eredendő bűnnel születik, könnyen enged a csábításnak. Ha nincs ellenőrzés, a többség a kiskapu felé indul. [...] Ha a legerősebb magyar csapatok harmadik és negyedik vonalból érkező légiósokat szerződtetnek, a nézőszám és a színvonal sem lesz magasabb. [...] Nézzük meg Izlandot! Nincsenek olyan stadionjaik és akadémiáik, mint nekünk, de olyan rendszert alakítottak ki, amelyben becsvágyó, öntudatos és szorgalmas gyerekeket nevelnek.”

A szakember a mentalitás fontosságára is felhívta a figyelmet:

Technikailag, taktikailag és fizikailag bárkit fel lehet készíteni, de a megfelelő mentalitást sokkal nehezebb kialakítani. Ha a gyerek túl korán százezres fizetést kap, kiölik belőle a megfelelő értékeket. Márpedig ha a tartás hiányzik a srácból, az első nagyobb szél elfújja.”

Petry szerint a mentalitást – a hajszínnel és a végtagok hosszával ellentétben – elsősorban nem a gének határozzák meg, hanem a környezet alakítja ki.

Édesapám mindig azt mondta, csak akkor lehetek több az átlagnál, ha többet is dolgozom az átlagnál. Sohasem ment oda az edzőhöz, hogy tegyen be a csapatba, csak nekem mondogatta, hogy még jobban kell teljesítenem”

– tért ki a fiatalkori emlékéire az egykori kapus, majd a magyarországi focistanövendékek motiválatlanságáról beszélt, ami ugyancsak a mentalitás problematikájával függ össze.

Fontos lenne, hogy az akadémiai szerződésre és az NB I-es szereplésre a magyar tehetségek ne végcélként, hanem állomásként tekintsenek. Ellenkező esetben még hosszú évekig üresen maradnak a bársonyszékek."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére