Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak a siker vezet oda, hogy több magyar játékos legyen a Fradiban

Horváth K. József

2022.08.13. 13:00

Ahol nem tudnak a jelenlegi védőknél jobb játékost kinevelni, ott ésszerűbb lenne másik szakmát választani – olvashatjuk az interneten.

A Karabah elleni sikertelen meccs után ismét felerősödtek azok a hangok, hogy miért nem magyar játékosok alkotják a Ferencvárost, miért idegenlégiósok, akikből nehéz jó szívvel a budapesti zöld-fehéreket elképzelni, s nekik szurkolni, mint a híres elődök alkotta csapatnak.

Mindenki szeretné, hogy olyan világszínvonalú magyar játékosok nőjenek fel a klubokban, amilyenekkel például a Fradi mostani, sorozatban negyedik sikeres kupaszereplése megvalósítható. De egyelőre nem nőnek fel. Ha a fejünk tetejére állunk, akkor sem.

Lehet ezért az utánpótlásedzőket szidni, ettől azonban a magyaroknak – németeknek, belgáknak, franciáknak, spanyoloknak – most van szükségük a sikerre, ezért megveszik azokat a játékosokat, akikkel ez elérhető.

A magyar ember is sikerre vágyik, a magyar ember is szeretne szórakozni a futballmeccseken, méghozzá úgy, hogy győz a csapata. Mert az az igazi.

Magyarországon például több mint kétmillió ember közérzetét befolyásolja, hogy nyer-e a Ferencváros. Nem érdekli, hogy kikből áll a csapat. Az érdekli, hogy a Fradi győzzön. Akkor neki is jobb a közérzete, jobban megy a munka, vidámabb a családi, társasági élet. Ez a lényeg: „Fradi volt, Fradi lesz, míg a földön ember lesz” – mondja a szurkolók dala.

Most olyan világot élünk, hogy ilyen Fradink van. Ha siker kell, márpedig az kell, akkor nincs más választás. A fokozatosan emelkedő nézőszámokból, a közönség mind sportszerűbb szurkolásából, a családok lelátókon való egyre nagyobb számú megjelenéséből az szűrhető le, hogy ezzel a közönség is egyetért.

Hiába akar Kubatov Gábor magyar játékosokat ezerrel a csapatba tenni, ha azok – kevés kivétellel – nem ütik meg a mércét. A siker eléréshez vezető út mércéjét.

Kivételek persze vannak, elég Pászka Lórándra gondolni, a nagyszerű fiatal balbekkre, de egyelőre kevés ilyen van. S azzal is tisztában kell lenni, hogy éppen a siker vezet oda, hogy minél többen legyenek.

Nem szabad elfeledni, hogy a magyar bajnokság útja is a pártállami időkön kanyargott keresztül, amikor sok minden befolyásolta az utánpótlásképzést, csak éppen a teljesítmény nem. A Fradinak a kommunisták idejében is örültek a magyarok, míg a politika még a nevét és a színeit is elvette az egyesületnek, nemhogy az utánpótlásnevelésre helyezte volna a súlyt.

Most végre olyan időket élünk, hogy a teljesítmény mindent felülír, köszönhetően a több, mint tíz éve regnáló klubvezetésnek.

Aki ebben a sikerszériában állami taomilliárdokról beszél, az nem akar jót, sőt kifejezetten rosszat akar Magyarország kirakatcsapatának, a magyar szurkolói sportlelkek reménységének. Éppen a Fradi az ugyanis, amely már a stadionjának felépítési költségeit is visszafizette az államnak és sikeres gazdálkodása révén nemhogy terhet jelentene a költségvetésnek, hanem mind a gazdaság, mind a sport területén „húzóágazatként” lehet rá tekinteni.

A Karabah elleni fiaskó mindenkinek fáj, de legjobban – s ez ebben a leginkább bíztató – a játékosoknak. Ez ad reményt arra, hogy a megkezdett úton tovább haladhasson a csapat.

Aki ilyenkor a sérülések miatt teljesen átszabott védelem teljesítményén köszörüli a nyelvét, az nem csak a Fradinak, hanem a teljes magyar labdarúgásnak is rosszat akar.

Kétmillió ember azonban másként gondolja.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Azt mondja de facto már végigjárták a NATO-ba vezető utat.

Pénz, paripa, fegyver – minden külföldről érkezett a baloldal kampányába

Pénz, paripa, fegyver – minden külföldről érkezett a baloldal kampányába

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzőjének írása a 888-on!

A kormány nem fogja támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat

A kormány nem fogja támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciós javaslatokat, így az európai uniós gázársapka bevezetését sem, amely azonban egyelőre le is került a napirendről – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

Ha beüt a krach, a mobilodtól is elköszönhetsz

Ha beüt a krach, a mobilodtól is elköszönhetsz

A mobilhálózatokat is érinteni fogják az áramkimaradások.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére