Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

BL-döntő: A Liverpoolt a spanyolok, a szurkolóit a francia rendőrök verték meg

Jánosy Károly

2022.05.29. 13:27

Emlékezetes marad a tegnap esti Liverpool-Real Madrid (0–1) Bajnokok Ligája-döntő. Az angolokat nemcsak a pályán a spanyolok, de a stadionon kívül a francia rendőrök is megverték. Szurkolók százai, ezrei nem jutottak be a párizsi Stade de France-ba, fél órával később kezdődött a mérkőzés. A francia belügyminiszter szerint az okozott gondot, hogy sok angol jegy nélkül akart bejutni a stadionba.

 

A lelátó mellett is nagy volt a rendőri készültség EPA/YOAN VALAT

 

Mások szerint inkább az volt a baj forrása, hogy csigalassúsággal folyt a beléptetés és sokaknak – különösen a vérmes természetű angoloknak – elege lett ebből és a kerítésen átmászva akartak a lelátóra jutni. A jelentések szerint 68 szurkolót letartóztattak, 174-en pedig megsérültek, miután a könnygázt is bevető rohamrendőrök nekiestek a renitenskedőknek.

A fenti sorok olvasása után hunyjuk be egy pillanatra a szemünket és idézzük fel a tavalyi labdarúgó Eb budapesti történésit. Az UEFA beépített emberei jelentették, hogy rasszista, diszkriminatív megnyilvánulások voltak tapasztalhatók a Puskás-Arénában. Egész biztos, hogy volt néhány tucatnyi elmebeteg huhogó. Elvégre hatvanezer, egy városnyi ember ült a lelátókon, aligha kapott volna mindegyikük erkölcsi bizonyítványt.

 

Párizsban azonban a fél világ, több száz milliónyi, egy milliárdnyi labdarúgó rajongó várt fél órát a kezdő sípszóra. Nem beszélve arról, hogy tv-társaságok tucatjainál borult a közvetítési rend, és a hirdetők homloka is redőkbe szaladt. Ezek után ki és mennyi büntetést kap majd az UEFA-tól? Lesz-e számonkérés? Ha Bécstől keletre történt volna ilyesmi, nem csak a stadionokat, de talán még a labdarúgást is betiltják.

 

Persze elejét lehetett volna venni mindennek. Például a szakaszos, több lépcsős beléptetéssel, hogy már csak azok jussanak a stadion közelébe, akiknek érvényes belépőjük van.

Az UEFA és a francia belügyminiszter természetesen a Liverpool-szurkolókat tette felelőssé, akik közül – szerintük – sokan hamis jegyekkel vagy belépő nélkül akartak BL-döntőt nézni. Az angoloknak persze már van tapasztalatuk ilyesféle kreatív megoldások alkalmazásában, hiszen a londoni Eb-döntő előtt is több százan törtek be a Wembley-stadionba.

 

A szemtanúk azonban másban keresik a káosz okait, és azt sugallják, hogy a francia rendőrség lépett fel brutálisan, terhes nőket, kisgyermekeket és családokat vettek célba, a drukkerek többsége azonban passzív volt.

A Liverpool hivatalos vizsgálatot követel a francia hatóságoktól az alábbiakat tudatva: „Csalódottak vagyunk a belépőkkel kapcsolatos problémák és a biztonsági intézkedések elégtelensége miatt. A futball ünnepén és a szurkolóknak nem kellene átélniük azokat a jeleneteket, amelyeknek szemtanúi voltunk. Hivatalos vizsgálat elindítását és a problémák okainak a feltárást kérjük!”

 

Szerencsére senki – vagy csak észrevétlenül – huhogott Párizsban, és a fél órás késéssel kezdődő meccs előtti térdelés áhítatát sem zavarta senki és semmi.

 

A kezdés előtt öt-hat órával még idilli volt a kép a párizsi Stade de France környékén EPA/YOAN VALAT

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére